Матеуш Моравецки: Европа е в омагьосан кръг от кризи

3030
Матеуш Моравецки: Европа е в омагьосан кръг от кризи
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз (ЕС) е в порочен кръг на кризи. Ако има някаква надежда той да бъде разкъсан, ЕС спешно трябва да промени курса си след изборите за Европейски парламент през май.

Изпитали сме много кризи в миналото, но ситуацията, в която се намираме днес, е далеч най-сериозната: Brexit, последващи вълни на миграция, тероризъм, икономически спад, публичен дълг в много държави членки - всички те са породили сериозни съмнения за бъдещето на европейския проект сред неговите граждани.

Отговорът на тези кризи в Брюксел е да се централизира властта, да се забрави демокрацията, прозрачността и отчетността и да се пренебрегне националният суверенитет. Това е подход, който е опасно заблуден. Ако ЕС не предприеме действия, европейските избиратели ще потънат по-дълбоко в разочарованието. За да им даде нова надежда, ЕС трябва да се преосмисли.

Европейците се нуждаят от ЕС, който е социално чувствителен; амбициозен и новаторски; твърд срещу монополите и протекционизма; и безопасен. Най-важното е, че ЕС трябва да се върне към корените си като съюз от силни, равни и свободни нации.

Ето план от пет точки за пътя напред:

Борба с неравенството

Европа се нуждае от нов икономически модел, който осигурява динамичен растеж в икономиката на свободния пазар и по-ефективно се бори с неравенствата.

Това ще изисква справедлива данъчна система и амбициозни програми за намаляване на бедността и разбиване на огрничениат за растеж, особено за млади, малки и средни предприятия.

Това са инициативите, в които ЕС трябва да поеме водеща роля. Неравенствата съществуват не само между гражданите, но и между държавите, а борбата с тези дисбаланси - например чрез кохезионните и структурните фондове - е един от най-големите успехи на ЕС. Тя е средство за европейска модернизация.

Ако искаме да осигурим подкрепата за ЕС, трябва да увеличим ролята на тези политики, които гражданите виждат като осезаеми доказателства, че Европа се грижи за тяхното бъдеще.

Увеличаване на иновациите

Европа стана жертва на политиките на строги икономии. За да се подготви за предизвикателствата на бъдещето, Европа трябва вместо това да създаде амбициозна инвестиционна програма за инфраструктура, която ще доведе до по-висок икономически растеж и повишаване на стандарта на живот в целия блок.

Икономическото забавяне, което преживяваме, изисква антициклична фискална политика. По време на най-ниските лихвени проценти в историята, използването на този инструмент за стимулиране на икономиката би било сериозен грях.

Като континент, ние също трябва да станем лидери в модерните технологии и индустрията. ЕС следва да създаде европейска стратегия за иновации, която определя дневния ред на изкуствения интелект, инструментите на интернет, големите данни и машинното обучение. Трябва също така да подкрепим изграждането на европейски специалисти, които могат да се конкурират в световен мащаб.

Предприемчив бюджет на ЕС ще изпрати силно послание към гражданите, че предприемаме действия. Можем да си го позволим, ако предприемем подходящите стъпки - включително намаляване на разликата в европейския данък върху добавената стойност (ДДС) и корпоративния данък върху печалбата. Годишната загуба на приходи от тях е около 300 милиарда евро - около два пъти повече от годишния бюджет на ЕС. Време е най-накрая да разрешим този проблем.

Също така трябва да гарантираме справедливото данъчно облагане на гигантите за цифрови технологии. Приемането на законодателство относно европейския данък върху цифровите технологии няма да потиска иновациите. Напротив, това ще спомогне за финансирането на технологичния напредък през следващите десетилетия.

Данъците не трябва да бъдат високи, ако всички честно плащат своя дял. Именно в това се състоят справедливостта и солидарността - основните ценности на ЕС. Време е да ги приложим на практика и да направим концепцията за историята на дънъчните райове.

Борба с монополите и протекционизма

ЕС спешно трябва да създаде истински общ пазар, за да даде на европейските предприемачи свободата, от която се нуждаят, за създаването на иновации и предоставяне на нови услуги.

Твърде дълго време няколко страни с протекционистични амбиции пречеха това да се превърне в реалност под претекст за защита на местните пазари на труда. Този вид протекционизъм в ЕС вреди на милиони европейски потребители и служители.

ЕС трябва да предприеме действия, за да гарантираме, че не задушаваме визията и старанието на онези, които биха увеличили нашата конкурентоспособност чрез иновации в сектора на услугите.

Също така трябва да водим истинска борба срещу глобалните и регионалните монополи, включително онлайн платформи и мрежи. ЕС следва да създаде орган - вид Европейска антимонополна служба - с мандат за борба с практиките, които нарушават интересите на европейските потребители и икономиките на ЕС.

Увеличаване на разходите и защита на границите

Европа е история на следвоенния успех. Този дълъг мир дължим на НАТО, най-силният военен съюз в историята и гръбнак на европейската отбрана.

Лицето на войната се променя. За да сме сигурни, че Европа е наистина безопасна през следващите години, ще трябва да се съсредоточим върху иновациите във военния сектор и да увеличим драстично разходите за защита на нашите демокрации срещу кибератаки и нови форми на хибридна война.

ЕП разпита полския премиер за върховенството на правото в страната му

​По време на пленарното заседание на Европейския парламент (EП) в Страсбург полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че всяка страна им...

Поддържането на рационална миграционна политика също е от решаващо значение за нашата безопасност. Националните правителства трябва да защитават границите на своите страни и въпреки че европейското сътрудничество може да бъде полезно, този основен принцип не трябва да се променя.

Трябва също да бъдем предпазливи от подкрепата, която някои страни от ЕС дават на Русия под прикритието на икономическото сътрудничество. Проекти като „Северен поток 2“ са опасни за енергийната сигурност и в резултат на това за безопасността на целия блок.

Не забравяйте за демокрацията

Все повече европейци се притесняват от институциите на ЕС и се съмняват в тяхната безпристрастност. Изглежда, че Брюксел третира по-добре някои държави-членки, отколкото други, с подходи към бюджетните дефицити, държавна помощ или институционални реформи, които изглежда се различават според участващите страни.

ЕС трябва да извърши много по-добра работа, за да гарантира правилното прилагане на правилата между страните членки. Неприемливо е органите на ЕС да критикуват институциите на някои страни за практики, които не повдигат възражения другаде.

Брюксел също често показва липса на разбиране за вътрешната ситуация в страните от Централна и Източна Европа, които са преминали през ада на Втората световна война и комунизма. Вместо да бъдат честен посредник, институциите стават съдии със своя собствена позиция.

El Pais: Завръщането на членовете на ИД заплашва европейската сигурност

Над 50 000 джихадисти от повече от 100 страни са пътували до Сирия, Ирак и Либия през последните пет години, за да се присъединят към б...

Отговорът на този проблем е прост: повече демокрация. По-малко решения трябва да се вземат от политиците в Брюксел и по-голяма отговорност се дава на демократично избраните представители на страните-членки на ЕС.

В сегашния си вид е твърде лесно за Европейската комисия да пренебрегне гласа на националните парламенти, дори когато мнозинството от правителствата на ЕС споделят подобно мнение. Процедурите, известни като "жълта" и "оранжева карта", се оказаха неефективни. Ако гражданите имат реално влияние върху решенията, взети в Брюксел, това трябва да се промени.

В основата на ЕС е свободата - икономическата свобода, свободата на словото, свободата от бедността и изключването. Без свобода изграждането на общ европейски дом и общо европейско бъдеще става невъзможно.

Дошло е време да реформираме нашата европейска демокрация и да се обединим в разнообразието, което винаги е било огромна сила на Европа. Нуждаем се от Съюз на народите 2.0, адаптирайки визията на основателите на Европа - Робер Шуман, Жан Моне, Шарл де Гол, Алсиде де Гаспери и Конрад Аденауер - към предизвикателствата на нашето време.

Европа се основава на идеята, че нейните държави членки са равни в рамките на съюза. Едва след като Европа наистина е група от равни и самоуважаващи се държави, континентът може да стане суперсила.

Коментарът на полския премиер Матеуш Моравецки е публикуван в "Политико", цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари