Навални: първият трън в розовата градина

1512
Навални: първият трън в розовата градина
Снимка: Getty Images/Guliver

Планът за „розова градина без тръни“, където няма опозиция, успешно реализиран от руския президент Владимир Путин в продължение на 21 години, за пръв път започна да буксува, пише Дженк Башламиш във в. „Джумхюриет”. Ето какво гласи текстът му, в превод на БГНЕС.

"44-годишният Алексей Навални, чието име Кремъл от години избягва да споменава, е този, който през последните две седмици извежда на улиците недоволните от властта маси, въпреки полицейското насилие и зимните студове. От 2008 г. Навални се опитва да се бори с корупцията в Русия, но той е в черния списък на проправителствените медии. Използвайки такива популярни канали като YouTube и Twitter, Навални стана „лидер на опозицията” в държава, в която няма истинска опозиция.

Песков нарече съдбата на Навални "глупости"

Кремъл заяви във вторник, че се надява съдбата на затворения опозиционер Алексей Навални, чийто арест предизвика мащабни протести и осъ...

Повратният момент, който притисна властта в ъгъла, беше отравянето на Навални с химическо вещество, наречено „Новичок”, през август миналата година. Опасявайки се от нарастваща реакция отвън, Кремъл позволи на младия лидер, който беше обвинил руските разузнавателни служби, да се подложи на лечение в Германия. На въпрос за обвиненията в отравяне Путин иронично отговори: „Кой има нужда от него! Ако искаха да ги отровят, щяха да го направят докрай”, като при това той не спомена името му и го посочи като „пациент в Берлин ”. След приключване на лечението, но по всяка вероятност в очакване на смяна на властта в Съединените щати, за да окаже натиск върху Путин, Навални се завърна в Москва преди две седмици, знаейки, че ще бъде арестуван и наистина беше задържан директно на летището. В момента той очаква процес, където може да бъде осъден на дълъг престой в затвора. Докато е в ареста Навални направи това, което никой не очакваше, и публикува видеоклип със заглавие „Дворец за Путин: Историята на най-големия подкуп“. Филмът, гледан от над 105 милиона души по целия свят благодарение на английските субтитри, твърди, че за Путин е построен ултралуксозен дворец на стойност 1,3 милиарда долара в Геленджик на брега на Черно море. Основната теза на почти двучасовото видео е, че руският лидер от края на 80-те години, заедно с неговия вътрешен кръг, е създал мрежа от подкупи и корупция.

Позицията на „жертва”

След публикуването на филма поддръжниците на Навални, по негов призив, за първи път от много години, организираха протести в повече от 100 града на страната, първо на 23 януари, а след това миналата неделя, 31 януари, при което хиляди хора бяха задържани. Най-фрапиращото обаче беше, че самият Путин трябваше да отрече твърденията за двореца, като направи изявление относно видеото. Всъщност възгледите на Навални, който принуди руския лидер да заеме отбранителна позиция, може би за първи път по време на неговия мандат, са неизвестни по много въпроси. Нещо повече, някои дори го обвиняват в расизъм поради минали изявления. По един или друг начин Навални, намирайки се в положението на „жертва“, тъй като е арестуван, включително чрез видеоклипа, получи психологическо превъзходство над властите и всъщност постигна сила, която той не притежаваше. Подкрепен в големите градове най-вече от средната класа и младите хора, които вече започват да искат повече демокрация, Навални остава безразличен към по-голямата част от руското общество. И би било погрешно да се записват изцяло в неговия актив уличните протести, защото тук има различни фактори, от непрекъснати икономически трудности до познатото лице на Путин."

Може ли Навални да бъде истинска алтернатива на властта? Може ли в Русия да избухне народно въстание, подобно на белоруското? По въпроса как могат да се развият социалните събития не бива да се гадае като по утайката от кафе. Обаче Путин, който за пръв път срещна „трън“ в градината, за която той усърдно се грижеше, без значение колко мощен е той, очевидно няма да може да седи в креслото си толкова удобно, колкото преди. Ходът на събитията ще определи дали Кремъл ще продължи да използва погрешната тактика, която направи Навални герой.

Арести пред съда преди изслушването на Навални

Полицията в Москва започна арести на хора, събрали се пред съда в руската столица, който трябва да реши дали критикът на Кремъл Алексей...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com