Недостиг на предатели - защо не успя "Руската пролет"

8807
Недостиг на предатели - защо не успя "Руската пролет"
Снимка: iStock

Русия планира да превземе бързо не само Киев, но и да прокара сухопътен коридор към Крим. Какво се случи? Според експерти недостигът на предатели там, където Кремъл е разчитал на пълна подкрепа е разрушило плановете на Русия.

Отстъпвайки от Киев, Кремъл неформално призна нахлуването в Украйна за своя груба грешка. Военни загуби, разграбена армия, бездарна пропаганда. На Rуската федерация става все по-трудно да намерят лоялни представители сред местните власти в Украйна, за да контролират окупираните територии. Никой не се радва на "освободителите". Но все още има единични случаи на предателство, пише украинското издание УНИАН*.

Кои са поддръжниците на Русия?

Целият Запад излезе като единен фронт срещу руската операция в Украйна. Но много хора живеят в страни, които симпатизират на Русия, пиш...

Старите предатели

Напускайки севера на Украйна, руснаците решиха да съсредоточат силите си за завземането на цялата територия на Донбас и юга на страната. Експертите обясняват, че целта на руснаците е да прокарат сухопътен коридор към Крим и по този начин да изолират Украйна от морето.

"Но проблемът на коридора е да се удържи, той е много разтегнат. Това е голяма територия", разсъждава директорът на института за стратегически изследвания и безопасност Павел Лисянски. Според руските закони протича "специална операция." Ако те бяха обявили война в Украйна, тогава можеха да назначават на длъжността "кмет на населено място" свои хора, руснаци. Но не могат. За това са им нужни други политически играчи. Чрез техните ръце Русия възнамерява да уреди дейността в окупираните населени пунктове."

Най-често колаборационисти стават бивши "регионали", много от които след бягството на Виктор Янукович в Русия се върнаха на власт от партията ОПЗЖ (Оппозиционная платформа — За жизнь). Пример за такъв е бившият местен кмет в Херсон Владимир Салдо, който днес води преговори за провъзгласяването на ХНР (Херсонска народна република).

Печален урок изнесе и Мариупол, където почти 50% от депутатите бяха към проруското крило на ОПЗЖ и партията Шария (Опозиционен блок на Анаталий Шария). По информация на Мариуполския общински съвет лоялните към Русия депутати са помагали на руснаците да насочват обстрелите и да доведат града до хуманитарна катастрофа, а сега се опитват да формират окупационна администрация.

Кметът на Буча разказа за масовите гробове в града - открити са поне три (ВИДЕО и СНИМКИ)

Броят на загиналите цивилни в Буча според разкритията до сряда вечерта е 320 души, но вероятно това не е окончателната бройка. Това зая...

Руснаците непрекъснато се опитват да намерят такива, които да им сътрудничат, но изпитвайки трудности в това те взимат в плен украински чиновници и ги карат насила да им работят. Към днешна дата тези пленници са около двайсетина.

"Те похищават кметовете на градовете ни. Те убиха някои от тях. Някои от тях не могат да бъдат открити, други са мъртви", каза по-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски.

Провалът на "Руската пролет"

Липсата на лоялни към Русия елити не е последният проблем за нея. Според пропагандата на Кремъл, украинските градове, в които руснаците успяха да навлязат, се намират "под защитата на бандеровците" и вероятно затова "освободеното" население е трябвало веднага да премине на страната на Русия. Но проектът "Руска пролет 2022" не проработи.

Единствената "пропуска акция" за месец и половина война премина в завладяното селище Гранитное във Волновахския район на Донецка област, но и там руската постановка изглеждаше нелепо.

Потвърдено от New York Times ВИДЕО: Украински военни доубиват руски войници***

Популярната в цял свят американска медия New York Times публикува материал, с който заявява, че потвърждава автентичността на видео, пу...

"Липсата на проруски настроени в Украйна не просто навреди на руснаците, а на практика ги провали. Съдейки по докладите на генерални щаб на РБ, 5-и департамент на ФСБ е подготвил агентурна мрежа от 7 хиляди души във всеки голям град на Украйна - 2 хиляди бойци и до 5 хиляди души, лоялни на РФ. Очаквали са, че ще излязат на митинги с руски флагове, както се случи през 2014 година. Но това не се случи. Парите за това са били откраднати, а агентите ги няма. В Русия се разрази и скандал за това къде отидоха 5 млрд. долара, отделени за ФСБ", разказва военният експерт Олег Жданов.

Освен това протестите с участието на хиляди от местното население срещу окупацията в Херсон, Сватово, Старобелск, провалят цялата логика на "специалната операция." Тази картина показва истинското отношение на украинците и не съответства на пропагандистките етикети, обясняващи руското нахлуване в Украйна. 

В нито един град днес не се виждат хора, които с радост да посрещат окупаторите с руски флагове. Тях ги няма. През 2014 година руснаците се опитаха да играят "хибридно", създавайки илюзия за подкрепа на места, а сега не съществува дори илюзията. Те просто влизат и не ги интересува, че хората излизат с украинските флагове. Започнаха да действат по метода на грубия терор", казва Денис Каназски, участник в тристранната контактна група.

Действително, след събитията през 2014 г. трикольорите не се появяват дори в рускоезичните градове на Донбас, които по-рано винаги са имали електорални симпатии към проруските сили. За 8 години война в Донбас примерите ЛНР и ДНР показаха, че подкрепата към Русия - това е живот в окупация, анархия, диктатура, страх, ограничаване на всички свободи, изолация, разруха и безработица.

Дори в самите "републики" зреят протестни настроения. Или на украинските военни се предава в плен "донецка рота", мобилизирана под заплаха от разстрел. Или батальон от окупирания Донбас записва на камера послание, че Русия ги хвърля в бой като "пушечно месо."

"Никой не се е подписвал да бъде месо". Как руснаците отказват да воюват и какво ги очаква?

Постоянно се появяват съобщения, че военнослужещи и служители на руската гвардия (бел. ред. - това е еквивалент на българската жандарме...

"Хората там са много уплашени от насилствената мобилизация. Дори в окупирания Луганск на места са разлепени протестни листовки. На тях пише, че "биомасата, която праща мъжкото си население да убива украинци и да краде в домовете на бежанците, няма право да бъде наричана хора."

Според експерти, руснаците скоро ще се уморят от това отношение на украинците към "освободителите" и няма да са в състояние да контролират завладените градове. В окупираните райони местните жители вече успешно "черпят" окупаторите с отровена вода и дори сладкиши и явно така ще продължават. Според военния експерт Олег Жданов това е не толкова физически, колкото психологически удар: "Махайте се. Тук не ви искат. Иначе - смърт."

"Не бяхме ние, това са лъжи" - три примера от световната история как се е лъгало за военни престъпления

*УНИАН е Украинска независима информационно агенция, създадена през 1993 г. УНИАН е част от медиахолдинга на И. В. Коломойски. Игор Коломойски е продуцент на сериала на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа". Преди да стане президент, Зеленски беше актьор. Много хора в опозицията в Украйна възразяват, че двамата имат близки отношения. Освен това срещу Коломойски има наложени санкции от САЩ, но не икономически.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com