5 млрд. долара за нищо: Подвела ли е Путин руската ФСБ за войната в Украйна?

52822
5 млрд. долара за нищо: Подвела ли е Путин руската ФСБ за войната в Украйна?
Снимка: Getty Images

Преди дни службата по сигурност на Украйна обяви, че е разкрила организаторите на "федеративна република Украйна". Това съобщи УНИАН*. Руски военни са се опитали да водят подривна дейност в тила на украинците. Те са искали да разделят страната и да създадат "народна република". Украинската служба по сигурността твърди, че президентът на Русия разчитал много на тези агенти и тяхната дейност и очаквал, че те ще подготвят лесното превземане на Украйна. За целта са вложени значителни средства. 

По информация на УНИАН украинското разузнаване разполага с информация, че Путин е издал заповед за какво са били изхарчени сумите, които са били отделени за подривна дейност в Украйна от 2014 до 2022 година.

В разхищаването на средствата са заподозрени бившият помощник на президента Владислав Сурков, бившият ръководител на управлението по културни и обществени връзки с близките страни ген. Владимир Чернов, приемникът му Игор Маслов, началникът на 5-та Служба на ФСБ генерал Сергей Беседа, началникът на Россотрудничество Евгений Примаков, Михаил Бабич и Яна Лантратова, настоящият министър на външните работи на Абхазия Инал Ардзинба и други.

По данни на украинското разузнаване, въпросните хора са откраднали около 5 млрд. долара. Путин е смятал, че тези пари са насочени за пропаганда, агитационна дейност на агенти, сред националистичните организации, мрежа от активисти и т.н. Но през всичките осем години руският президент е бил откровено дезинформиран, а средствата "усвоявани". Путин е разчитал, че в Украйна руската армия я очаква мощна подкрепа, а реално ситуацията се е оказала съвсем различна. Разследването, което е инициирал руският президент е трябвало да стане тревожен знак за Виктор Мдвечук. Олигархът е похарчил за същата цел около 1 млрд. долара, твърди още УНИАН.

На 11 март журналистите Андрей Солдатов и Ирина Бороган съобщиха, че ръководството на 5-та служба на ФСБ е под домашен арест. Официалното наименования на подразделение е Служба за оперативна информация и международни връзки, тя осигурява връзките с чуждестранните партньори, предаде "Медуза"**.

По данни на Солдатов и Бороган респресиите са засегнали Сергей Беседа - ръководител на 5-та служба, както и неговият заместник - началникът на департамента за оперативна информация (ДОИ) към подразделението. Счита се, че ДОИ е представял на Путин данни за политическите събития в Украйна в навечерието на войната. Президентът на Русия е могъл да използва тези данни за взимането на решение за началото на нахлуването. През втората седмица от войната става ясно, че руските власти не са добре ориентирани в настроенията сред местните, доставяйки странна информация, която не съответства на действителността.

Лавров смята, че повечето страни по света подкрепят Русия

Повечето страни в света подкрепят Русия, но са под масивен и "мръсен" натиск на САЩ. Това заявил руският външен министър Сергей Лавров ...

Какво точно е 5-та служба

5-та служба (официалното название е Служба за оперативна информация и международни връзки), осъществява връзките на ФСБ с чуждестранните партньори, в това число и с американските ведомства. Вътре в службата съществува Департаментът за оперативна информация (ДОИ), който изпълнява функциите на външно разузнаване на ФСБ.

ФСБ получава право да провежда операции зад граница в края на 90-те години на миналия век, когато Владимир Путин е директор на тази специална служба. Тогава вътре във ФСБ се формира ново управление, на което е възложено да провежда разузнавателни операции на територията на бившия СССР.

Когато "Цветните революции" доведоха до това, че много прокремълски лидери в постсъветското пространство загубиха властта, управлението получи задача да направи всичко възможно, за да задържи тези страни в сферата на влияние на Русия.

През 2004-та година управлението е повишено в статус и преобразувано в пълноценен департамент - Департамент за оперативна информация. Скоро той получава нов ръководител - Сергей Беседа, по-рано служил в отдел на ФСБ, отговарящ за администрацията на президента на Русия, където е имал чудесни връзки. Скоро офицерите от ДОИ са забелязани в Беларус, Молдова и Абхазия. Оказва се, че там тяхна главна задача не е бил класическият шпионаж, а подкрепата на прокремълските кандидати на местните избори. Именно Украйна е заемала особено място в приоритетите на ДОИ в постсъветското пространство.

Руски преговарящ: Киев предлага демилитаризирана държава по австрийски или шведски вариант

Киев е предложил демилитаризирана държава със собствена армия по модела на Австрия или Швеция по време на мирните преговори. Това заяви...

През юни 2010 е получена информация за това, че в сайта lubyanskayapravda.com (Лубянская правда) са се появили секретни документи от ФСБ. Сред различните отчети на спецслужбата са публикувани и рапорти на ДОИ, адресирани непосредствено към Путин. В един от тях се говори за документ, който е фалшифициран за подриване на отношенията между Украйна и Туркменистан. Става въпрос за фалшив отчет на украинските спецслужби за финансирането на туркменската опозиция. Това е било класическо активно мероприятия е на ФСБ: ДОИ пуска фалшив отчет в украинските медии, а след това се случва нещо непредвидено - руското разузнаване приема този отчет за истински и докладва за него в Кремъл. Беседа явно се е гордеел със себе си, описвайки случилото се в своя рапорт от първо лице.

През април 2014 година украинското МВнР прави запитване към руските си колеги за Беседа. В Киев твърдят, че се е намирал в Украйна на 20-21 февруари, по време на Майдана. Украинските власти считат това за важно в рамките на разследването на престъпленията, извършени по време на масовите акции в Киев в периода 18-22 февруари 2014 година (има се предвид разгонването на протестиращи с прилагането на огнестрелно оръжие, когато загинаха хора.)

От ФСБ са принудени да потвърдят, че Сергей Беседа действително се е намирал в Киев на 20-21 февруари, но от службата твърдят, че той е бил там, за да провери нивото на защита на руското посолство - това е версия, в която никой не вярва. От 2014 година Беседа е в списъците със санкции на САЩ и ЕС.

Тази история по никакъв начин не се отразява на позицията на 5-та служба - нейните служители продължават да събират разузнавателна информация в Украйна, вербуват източници и водят подривна дейност.

Именно 5-та служба отговаря за предоставянето на информация на Владимир Путин за политическите събития в Украйна в навечерието на нахлуването. И вероятно две седмици след него Путин разбира, че са го заблудили - 5-та служба, страхувайки се да не разсърди ръководителя, просто му е предавала това, което е искал да чуе, твърдят Андрей Солдатов и Ирина Бороган.

Украинците свалиха два руски изтребителя в Черно море

Рано тази сутрин два руски изтребителя Су-30СМ са свалени от ВВС на въоръжените сили на Украйна над Черно море. Самолетите са се о...

"Проблемът на авторитарния режим е, че в един момент авторитарният ръководител вече не иска да чуе истината и около него остават само хората, които разбират това и осъзнато доставят информация, за да не загубят работата си. Явно се е докладвало, че в Украйна едва ли не очакват руската армия с цветя, че страната няма търпение да се присъедини към Русия сякаш цяла Украйна е била като Крим", казва Ирина Богодан. 

В момента Беседа и неговият заместник са под домашен арест. Сред причините за задържането им са - нецелево използване на средства, насочени за операции, а така също и лоша разузнавателна информация.

*УНИАН е Украинска независима информационно агенция, създадена през 1993 г. УНИАН е част от  медиахолдинга на И. В. Коломойски. Игор Коломойски е продуцент на сериала на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа". Преди да стане президент, Зеленски беше актьор. Много хора в опозицията в Украйна възразяват, че двамата имат близки отношения. Освен това срещу Коломойски има наложени санкции от САЩ, но не икономически.

** Meduza или "Медуза" е интернет издание, създадено от бившия главен редактор на Lenta.ru Галина Тимченко през 2014 година. Публикува материали на руски и на английски език. Редакцията е ситуирана в Рига, Латвия. На 23 април 2021 година "Медуза" е включена в списъка с чуждестранни агенти от руското правосъдно министерство. На 2 март 2022 година Роскомнадзор блокира сайта на изданието заради "целенасочено систематично публикуване на информационни материали, съдържащи лъжлива информация, относно същността на специалната военна операция на територията на Украйна..."

ОЩЕ: Ето коя е и първата изцяло блокирана българска медия в Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари