Неуспешен опит за бунт във Венецуела, останал повече в Twitter

6444
Неуспешен опит за бунт във Венецуела, останал повече в Twitter
Снимка: Getty Images/Guliver

Венецуелската армия осуети опит за преврат, посочи министърът на отбраната генерал Владимир Падрино. Армията даде "незабавен отговор" на заговора, заяви Падрино в обръщение по националната телевизия. По думите му близо 80 процента от войниците, участвали в опита за преврат, били "подлъгани" и се върнали в казармите по заповед на командирите си.

Висшето командване на въоръжените сили продължава да е "вярно на конституцията", увери министърът на отбраната, след като по-рано членове на Националната гвардия откликнаха на призивите на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да въстанат срещу президента Николас Мадуро. Това доведе до сблъсъци с верните на Мадуро сили близо до военновъздушна база в Каракас, предаде Reuters.

Венецуелската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Венецуелската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи пред военната база в Каракас, след като опозиционния лидер Хуан Гуайд...

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви категорично, че е разговарял с ръководителите на въоръжените сили и че те са го уверили в "абсолютната си преданост" към него.

Напрежението започна, когато лидерът на опозицията във Венецуела и самопровъзгласил се за временен президент Хуан Гуайдо публикува видео с призив към венецуелските военни, както и към гражданите, да излязат по улиците на столицата Каракас, за да гарантират "окончателното прекратяване на узурпацията" на Николас Мадуро, който според него нелегитимно заема президентския пост, тъй като го е спечелил с изборни фалшификации.

Заедно с Гуайдо на видеото се появява влиятелната опозиционна фигура Леополдо Лопес, който по-рано беше арестуван. Според "Асошиейтед прес" той е заявил, че военните са го освободили от ареста. Лопес призова венецуелците за мирни протести срещу Мадуро.

Гуайдо: Финалната фаза от свалянето на президента започна

Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви във вторник, че „финалната фаза“ от неговия план за сваляне на президен...

Малко по-късно Леополдо Лопес, съпругата му и едно от децата им, влязоха в посолството на Чили и поискаха политическо убежище, обяви външния министър на Чили в столицата Сантяго.

Много жители на Каракас се събраха край военната база "Карлота" в знак на подкрепа за Гуайдо. Военни, носещи сини ленти, се присъединиха към множеството. Тези ленти, носени на ръката или на главата, са символ на "ново начало", каза един от военните пред колумбийска телевизия.

Ръководителят на Боливарската национална разузнавателна служба Мануел Фигера е станал един от ръководителите на групата военни, застанали на страната на лидера на опозицията. Това заяви в ефира на радио "Унион" депутатът от Конституционното събрание на Венецуела Херардо Маркес, цитиран от ТАСС.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова всички страни в конфликта да избягват насилието. Според източници от лечебни заведения, пострадалите в сблъсъците са 69, като двама от тях са били ранени от куршуми.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Мадуро е бил готов да напусне Венецуела по посока Куба, но от Русия са го убедили да не бяга. Москва, един от основните съюзници на Николас Мадуро, заедно с кредиторите му от Китай, обвиниха Хуан Гуайдо, че "разпалва конфликта" в богатата на петрол страна. Левите правителства на Куба и Боливия също осъдиха действията на Гуайдо.

Американските санкции са довели до смъртта на 40 000 венецуелци

Приблизително 40 000 венецуелци са загинали преждевременно за по-малко от две години в резултат на въвеждането на санкции срещу Венецуе...

Доналд Тръмп заплаши с "пълно ембарго" и по-строги санкции Куба ако не прекрати военната си подкрепа за режима във Венецуела. В няколко държави от Латинска Америка и Европа, пред посолствата на Венецуела, се проведоха демонстрации както срещу Мадуро, така и в негова подкрепа.

Въпреки че Доналд Тръмп на няколко пъти каза, че "всички опции са на масата", когато става дума за Венецуела, като ясен намек за евентуална военна намеса на САЩ, засега няма никаква забележима мобилизация на американската армия.

Вместо това Вашингтон засили икономическия натиск над управляващите във Венецуела, с налагането на нови санкции, насочени срещу ръководни фигури около Мадуро, както и срещу основния източник на приходи за режима - износа на петрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари