Новото крайнодясно набира сила в Холандия

3008
Новото крайнодясно набира сила в Холандия
Снимка: Getty Images / Guliver

Холандският премиер Марк Рюте ще загуби своето мнозинство в Сената от антиевропейските популисти след изборите, провели се само два дни след терористичния акт в Утрехт. Евроскептичната партия "Форум за демокрация" на Тиери Боде дойде от нищото, за да бъде втората по големина политическа сила в горната камара на парламента, след тази на Рюте, сочи екзитпол на телевизия NOS, цитиран от БГНЕС.

Коалицията, ръководена от дясноцентристката партия на Рюте, ще се срине от 38 на 31 места в 75-местния Сенат, който приема законодателството, одобрено от долната камара, гласи прогнозата.

Франция и Холандия са против влизането на Македония в ЕС

Франция, Нидерландия и други западноевропейски страни се противопоставят на процеса на присъединяване на Мекедония към ЕС. Това заяви ...

Ударът за Рюте, който усърдно формира управляващата си коалиция, за да блокира крайнодесните след общите избори през 2017 г., ще бъде наблюдаван отблизо в чужбина преди изборите за Европейски парламент през май.

Самопровъзгласилият се за интелектуалец Боде, който срещна сериозни критики заради това, че не е спрял кампанията си след стрелбата в понеделник в трамвай в Утрехт, при която загинаха трима души, заклейми политиката на Рюте по отношение на имиграцията. "Ние сме унищожавани от хората, които би трябвало да ни защитават. Поредните правителства на Рюте оставиха нашите граници широко отворени, допускайки стотици хиляди хора с култури, напълно различни от нашите", каза 36-годишният политик пред множество, което скандираше името му в сряда вечерта.

Позовавайки се на факта, че роденият в Турция Гьокман Танъш заподозрян за стрелбата в Утрехт е бил освободен от затвора преди две седмици, Боде добави: "Видяхме в Утрехт в понеделник, как изнасилвачите и крадците биват освобождавани. Това е срамно."

По-рано Боде е призовавал Холандия да напусне ЕС, но наскоро промени мнението си заради хаоса с оттеглянето на Великобритания от Съюза. Той е известен със спорните си изявления като "жените като цяло са по-слаби в работата си и имат по-малко амбиции".

"Захващай се за работа"

Холандия иска ЕС да има общ режим за санкции при нарушение на човешки права

Холандия предлага на Европейския съюз да се създаде санкционен режим в областта на човешките права, съобщи в Брюксел външният министър ...

След осем години на власт, Рюте се превърна във влиятелна фигура в Европа, включително в преговорите за Brexit, но резултатът от изборите го оставя уязвим у дома и се налага да разчита на други партии при приемането на закони.

"Ще трябва да се заемем с работата", заяви Рюте. "Трябва да разговаряме с други партии, за да можем да продължим да ръководим добре тази страна", добави той

Според екзитпола за долната камара на холандския парламент, партията на Рюте ще загуби едно място – от 13 на 12, но останалите коалиционни партньори, сред които с лявата D66 понесоха тежък удар. Боде печели 10 места. Антиислямската партия, водена от крайнодесния политик Геерт Вилдерс, ще спечели 6 места, с 3 по-малко от досегашните 9, но може да има влияние, ако се съюзи с Боде. Дългогодишен носител на крайното дясно в Холандия и в Европа, Вилдерс изглежда е загубил влиянието си заради по-новата фигура на Боде.

Сега Рюте може да разчита на опозиционните партии да приемат законите, включително и на левицата в лицето на екологичната партия "Зелената левица", водена от Йесе Клавер, която ще удвои местата си от 4 на 8 според екзитпола.

Ръководителят на нидерландската социалистическа партия нарече предстоящото гласуване "референдум за Рюте", въпреки че самият премиер настоя, че няма да се оттегли, ако коалицията му изгуби мнозинството си. Въпреки това, след почти десетилетие на власт, има намеци, че Рюте ще заеме европейски пост в Брюксел, когато сегашната ЕК, ръководена от Жан-Клод Юнкер, се оттегли по-късно тази година.

"Известия": Има ли шпиономания и "холандски синдром" на Запад?

Руският вестник „Известия“ публикува материал, според който претенциите на Запада към Русия във връзка с произтичащата от М...

На снимката: Марк Рюте

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари