Оценки: С Путин Русия се проваля, без него се срива

9839
Оценки: С Путин Русия се проваля, без него се срива
Снимка: kremlin.ru

Владимир Путин определя войната в Украйна като вододел, в който Русия най-накрая се изправи срещу Запада. Въпреки това, в руския елит се опасяват, че той е ангажирал страната си в дълго и безплодно разходване на животи и ресурси. Това пише в коментар Ройтерс.

Когато руският президент нареди нахлуването на армията в Украйна на 24 февруари, той очакваше бърза победа, с която да се нареди редом до царете в историята и същевременно да даде урок на Съединените щати за възраждането на Русия след разпадането на Съветския съюз. Путин обаче сгреши. Войната е убила или ранила стотици хиляди; Русия и руснаците са хулени на Запад като агресори; а армията им е изправена пред жилава Украйна, подкрепяна решително от все по-разширяващото се НАТО.

Секретният брониран влак на Путин за 1 млрд. рубли: Промени в придвижването (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руският диктатор Владимир Путин все по-често предпочита да пътува не със самолетите на президентския авиоотряд, а със специалния си бро...

Путин подцени Зеленски. И много се излъга

Високопоставен руски източник, запознат с вземането на решения, казва пред Ройтерс, че надеждите на Путин да подобри репутацията си са били попарени. "Нататък ще бъде още по-трудно и по-скъпо както за Украйна, така и за Русия", казва анонимният източник. "Икономическите загуби от такъв мащаб не си струват няколко завоювани територии", допълва той, като уточнява, че много хора от елита споделят мнението му, въпреки че се страхуват от репресии, ако обявят това публично.

Путин казва, че Москва е вкарана в екзистенциална битка с арогантния Запад, който иска да си раздели Русия и нейните огромни ресурси – теза, която Украйна и Западът отхвърлят. Въпреки всички геополитически шокови вълни, които Путин предизвика, той все още няма сериозен конкурент за властта, споделят петима високопоставени руски източници, близки до вземането на решения в Кремъл. Според тях Путин не се страхува от президентските избори през март 2024 г., тъй като всички несъгласни с него са натикани в ъгъла.

Прокремълска медия нарече Путин обезумял маниак (СНИМКИ)

Пълните стратегически и икономически последици от войната обаче може да имат дългосрочни последици. "Не вярвам в голяма руска офанзива или във възможността за победа на Русия срещу целия цивилизован свят", казва друг високопоставен източник, близък до Кремъл, който също отказва да бъде назован. Според него Русия е в неизгодно положение както по отношение на военните технологии, така и по отношение на мотивацията. Той все пак очаква войната да продължи "много дълго време".

Ролята на Бахмут в украинската военна стратегия: Да обезкърви руснаците (ВИДЕО)

Защитниците на Бахмут изпълняват много важна задача - обезкървяват врага. Това заяви полковник Серхий Черевати, говорител на украинскот...

"НЯМА АЛТЕРНАТИВА"

Дори един от малкото скептици, чиято критика е била толерирана досега, военно настроен бивш командир на проруските войски в Източна Украйна, не вижда ясен изход. "Намираме се в абсолютно парадоксална ситуация", казва Игор Гиркин, който беше осъден от международен съд за съдействие при свалянето на малайзийски самолет над Източна Украйна. "Имаме напълно неспособно ръководство, формирано директно от президент, който е несменяем и няма алтернатива. Но смяната на президента би довела до бърза катастрофа", смята той, като за него това би означавало военно поражение, гражданска война и пълен крах за Русия.

Тактиката ни да мрем като мухи е сбъркана: Критики от видни проруски сепаратисти

Неговото разочарование се фокусира над потайността, лошата комуникация и неефективната командна структура, довели до поредица от унизителни военни поражения в ръцете на далеч по-малкия съсед на Русия. Но отвъд бойното поле Русия трябва да плати за неочаквано широката и продължителна война и то докато страда от най-тежките западни санкции.

С мобилизирането на 300 000 млади, икономически активни мъже миналата есен, Путин накара други стотици хиляди да избягат от Русия. Москва загуби голяма част от европейския газов пазар, от който Съветският съюз и Путин десетилетия печелеха. Руското производство на петрол нарасна през 2022 г., но Москва обяви намаляване на добива за март, най-вероятно в отговор на установения от Запада таван на цените на нейните горива. Западните фирми и инвеститори пък напуснаха Русия, като с това принудиха Москва да ухажва някогашния си съперник Китай като инвеститор и купувач на нейния петрол. Руската икономика в размер на 2,1 трилиона долара, което е около една 12-та от размера на САЩ, ще нарасне с 0,3% тази година, което е далеч под темповете на растеж на Китай и Индия, прогнозира МВФ. Излишъкът по текущата сметка е намалял, а бюджетният дефицит се разширява, въпреки огромните тегления от фонд за черни дни.

Разкази от Мариупол: Украинците мръзнат, окупаторите "русифицират" града и децата им (СНИМКИ)

След превземането на югоизточния украински град Мариупол в Донецка област от руснаците през април 2022 г., всичко там бе разрушено до о...

Бахмут е крепост: Защо тогава Западът убеждава Зеленски да се откаже от него?

"Тази война е най-значимият ход, която Путин някога е предприемал, и със сигурност за Русия това е най-значимата хазартна игра след падането на Съветския съюз", казва Самуел Чарап, специалист по Русия в RAND Corporation и бивш служител в Държавния департамент. Но ако руските бизнес лидери - които включват много от бившите колеги на Путин от КГБ, възразяват срещу хода на събитията, те не го правят публично.

ДЪЛГАТА ИГРА

Изходът от настоящата ситуация зависи изцяло от случващото се на бойното поле, като фронтовата линия се простира на 850 километра. Нито една от страните няма превъзходство във въздуха, като и двете са претърпели огромни загуби. Западът доставя по-модерни - и с по-голям обсег оръжия, след като вече даде боеприпаси за тях, ракети и разузнавателна информация на стойност десетки милиарди долари. Но толерантността към тези разходи може да не е безкрайна.

Именно затова Путин в крайна сметка може да заложи на времето, смята директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, бивш посланик в Москва. "Следващите шест месеца, струва ми се, и това е нашата оценка в ЦРУ, ще бъдат критични", каза Бърнс пред Georgetown School of Foreign Service на 2 февруари. Той допълни, че реалността на бойното поле ще пробие "високомерието на Путин", като му покаже, че армията му не може да напредва, а само да загуби вече завладяна територия.

Иван Кръстев: 4 ключови световни избори ще определят изхода от войната в Украйна

Общоприето e, че войните завършват с преговори. Но те често приключват или биват замразявани в избирателните урни. Там завърши войната ...

Близък до Кремъл: Войната в Украйна вече е загубена, Путин го очаква преврат

Мнозина в руския елит обаче не са съгласни с тази оценка и смятат, че Западът, а не Русия, ще загуби. "Президентът вярва, че може да спечели в Украйна", казва високопоставен руски източник. "Той, разбира се, не може да загуби войната. Победата ще бъде наша", допълва той.

Нито Кремъл, нито Западът, са уточнили какво ще доведе до победа или поражение в Украйна, въпреки че Москва остава далеч от това да контролира дори четирите украински провинции, които едностранно обяви за част от Русия. От Киев пък са категорични, че ще си върнат всеки сантиметър от територията си.

Всичко това дава малко основание да се смята, че войната ще свърши скоро. "Путин ще остане на власт до края, освен ако не умре или има преврат, а нито едно от двете не изглежда вероятно в момента“, казва високопоставен западен дипломат. „Путин не може да спечели войната, но знае, че не може и да загуби", допълва той.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com