Бахмут е крепост: Защо тогава Западът убеждава Зеленски да се откаже от него?

16214
Бахмут е крепост: Защо тогава Западът убеждава Зеленски да се откаже от него?
Снимка: Getty images

Географското положение на украинския източен град Бахмут осигурява естествена защита, която го прави "непобедима крепост". Това обяви командирът на сухопътните сили на Украйна.

„Този ​​конкретен терен има топографски характеристики. Градът е заобиколен от доминиращи височини и хълмове, което само по себе си е препятствие за врага“, каза чрез Telegram генерал-полковник Александър Сирски, командващ Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна. „Системата от препятствия на военните, заедно с естествения пейзаж, превърнаха тази област в непревземаема крепост, където загинаха хиляди врагове“, каза Сирски. „Използваме всички възможности, както инженерни, така и естествени, за да унищожим най-добрите вражески единици. Битката продължава”, каза той.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в петък, че никой няма да предаде Бахмут – „Никой няма да се предаде“, каза той. Това бе потвърдено и от руснаците – Евгений Пригожин, лидер на руската частна военна компания Вагнер, каза в неделя, че битката в Бахмут продължава без признаци за отстъпление. „ВСУ се бият до последно“, каза той в Telegram, имайки предвид въоръжените сили на Украйна.

Още в края на януари CNN написа, че западните партньори настояват Украйна да измести фокуса си от бруталната, продължила месеци битка в източния град Бахмут и вместо това да даде приоритет на потенциална офанзива на юг, използвайки различен стил на битки, като се възползват от нова военна техника, дарена от западните й съюзници.

В окупирания Донецк: Публично порицание и уволнение, ако пееш украинския химн (ВИДЕО)

Две момичета от персонала на кафене в окупирания от руснаците Донецк са били уволнени заради това, че си позволили да изпеят украинския...

Ще падне ли Бахмут? Русия смени подхода, навсякъде другаде по фронта Украйна се държи (ВИДЕО)

В продължение на почти шест месеца украинските сили се сблъскват с руснаците на около 55 квадратни километра територия в Бахмут, която се намира между контролираните от сепаратистите градове Донецк и Луганск. Тежкият обстрел остави града почти напълно разрушен. „Това е брутална и мъчителна битка“, каза висш служител на западното разузнаване през януари, като уточни, че всеки ден двете страни си раазменят между 100 и 400 метра земя, както и хиляди артилерийски изстрели. Западни експерти предлагат на украинските сили да намалят загубите си в Бахмут, който според тях има малко стратегическо значение за Украйна, и вместо това да се съсредоточат върху планирането на офанзива на юг. Всичко това беше част от съобщение, предадено от трима висши служители на Байдън, които пътуваха до Киев в средата на януари.

На среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър, заместник-държавният секретар Уенди Шърман и заместник-министърът на отбраната по политиката Колин Кал казаха, че САЩ искат да помогнат на Украйна да се отклони от играта на битка на изтощение в Бахмут и вместо това да се съсредоточи върху стил на механизирана маневрена война, която използва бързи, неочаквани движения срещу Русия. Стотиците бронирани превозни средства, които САЩ и европейските страни предоставиха на Украйна през последните седмици, включително тежки танкове, имат за цел да помогнат на Киев да направи именно такава промяна, казаха официални лица.

Да убедиш Зеленски

Не е ясно обаче дали Зеленски се чувства готов да напусне Бахмут. Хора, запознати с неговото мислене, казват пред CNN, че той не вярва, че руската победа в Бахмут е предопределена и затова не желае да се откаже от града. Удържането на Бахмут би дало на Украйна по-добър шанс да си върне целия Донбас, смята Зеленски, а ако Русия победи, това ще й даде възможност да напредне още повече към стратегически важните Славянск и Краматорск.

Пригожин предизвика Зеленски на дуел в небето (ВИДЕО)

Собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин записа видео, в което обръщайки се към украинския президент Володими...

Бахмут също така е важен символ на украинската съпротива. Зеленски посети града точно преди да отпътува за Вашингтон миналия декември, където каза на американските законодатели, че „всеки сантиметър от тази земя е напоен с кръв, всеки час гърмят оръжия. Борбата за Бахмут ще промени трагичната история на нашата война за независимост и свобода“.

ISW: Бахмут е важен като символ за Украйна, а не толкова стратегически

Накратко, каза висшият западен служител, Бахмут „има значение, защото руснаците го направиха важен – вероятно повече от значението на самия терен“. Американски военен служител също изрази скептицизъм, че Украйна ще изостави Бахмут – не заради стойността му на бойното поле, а заради важността му като стратегическо послание.

Все пак има и ползи от опитите да бъдат изтощени руснаците в Бахмут. В понеделник високопоставен военен служител на САЩ каза пред репортери, че Русия е хвърлила десетки хиляди „зле екипирани, зле обучени“ резервисти на фронтовата линия през последните няколко месеца, като едно от тези места е именно Бахмут. Така въпреки големия им брой, новите войски на практика не са променили динамиката на боевете, казва служителят.

Но Украйна също понася огромни жертви в битката и изразходва значителни количества артилерийски боеприпаси ежедневно – стил на битка, който САЩ не вярват, че е устойчив. По отношение на самия обем, Русия все още разполага с повече артилерийски боеприпаси и жива сила, като военната организация „Вагнер“ използва хиляди затворници като пушечно месо, казва представител на западното разузнаване.

Връщайки се от фронта застрелял приятел: Първо дело в Русия срещу воювал в Украйна

Първата присъда в Русия на участник във войната срещу Украйна се очаква да бъде произнесена по дело за предумишлено убийство, извършено...

ВИДЕО: Полкът "Азов" защитава Бахмут – близък бой с руснаци в окопите

Американски служители се надяват, че последната доставка на бронирана техника и разширеното обучение на украинските сили в Германия ще насърчат Киев да промени тактиката си. „В зависимост от доставката и обучението на цялото това оборудване, аз наистина мисля, че е много, много възможно украинците да разгърнат значителна тактическа настъпателна операция, като така освободят възможно най-много украинска територия“, категоричен е председател на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ ген. Марк Мили.

Изчисленията на Путин

Натискът спрямо Украйна да промени тактиката си на бойното поле идва на фона на съобщения, че руският президент Владимир Путин обмисля огромен ход през следващите няколко седмици, с който да си върне инициативата във войната, казаха служители, запознати с разузнаването, пред CNN. Директорът на ЦРУ Бил Бърнс пътува до Киев по-рано този месец, за да информира Зеленски за оценката на САЩ за плановете на руския президент. Има също индикации, че Путин обмисля и нова мобилизация на още около 200 000 души. Според западните разузнавания, Кремъл вече е започнал да провежда вътрешно проучване, за да прецени популярността на подобна мярка. Предполага се, че евентуална следваща мобилизация ще бъде направена в условия на секретност спрямо първата, когато самият Путин направи телевизионно съобщение, наричайки я „частична“. Путин е наясно колко непопулярна беше първата мобилизация в края на миналата година, когато избухнаха протести, а стотици хиляди руски мъже в бойна възраст избягаха от страната, за да се спасят от военна служба, затова Путин все още не е взел решение за друга мобилизация.

Засекретена точка: Всеобща мобилизация в Русия и увеличение на армията до 1,5 милиона

И децата с оръжие в ръка: Доктрината на Путин заради Украйна (ВИДЕО)

Въвеждането на военно обучение в Русия дори за хора, които не са пълнолетни, не е тайна. Поредни видеокадри обаче показват как практика...

Но Русия продължава да се нуждае от жива сила, която да хвърли в битката. Първата мобилизация почти удвои присъствието на руските войски в Украйна, макар че заведе на фронта необучени и недисциплинирани бойци. „Не смятаме, че Путин все още е взел решение, особено по отношение на това кога да го направи“, каза високопоставеният представител на западното разузнаване. „Путин е загрижен за обществения отзвук и отрицателните икономически последици“, допълва той.

„Войната е просто една месомелачка“

Намеренията на Путин за нова офанзива станаха прозрачни за западните разузнавания по-рано този месец, когато той върна генерал Валери Герасимов, началник на руския Генерален щаб, за генерален командир на войната. Герасимов, който символизира ранните неуспехи на Русия, е нетърпелив да докаже, че може да обърне хода на конфликта и настоява за нова офанзива, за да си върне територията на изток и юг. „Не се съмнявам, че Герасимов чувства с цялото си същество, че е по-добре да започне офанзива през пролетта – така че такава ще дойде“, казва представител на разузнаването пред CNN. Уточнява се, че някои висши руски военни дори са били подслушани през последните седмици да обсъждат възможността да се опитат да превземат североизточния град Харков.

Но американски военни анализатори казват за CNN, че Харков не изглежда постижима цел за руската армия. Колкото и да иска Путин да се опита отново да атакува Киев, разузнавачи смятат, че в момента и това е извън обсега на неговите сили. Както вече стана ясно, артилерийският огън на Русия е намалял драстично от най-високото си ниво по време на войната, на някои места с цели 75%, което вероятно е знак, че руснаците са били принудени да ограничат боеприпасите. Това може да бъде огромен проблем за Москва, ако иска да започне голяма нова офанзива, отбелязват военни експерти.

Руснаците не гонят териториални придобивки. Целта е друга - ето какво казва военен германски експерт

Боевете в Украйна кипят, руснаците изглежда се готвят за нова атака (ВИДЕО)

Неизбежна нова руска офанзива в Донбас - може би още на 24 февруари, след като са мобилизирани 500 000, а не 300 000 нови войници в пос...

Според тях, по-вероятно е Русия да продължи да съсредоточава по-голямата част от вниманието си върху завземането на повече територии в района на Донбас, като именно Бахмут може да е потенциален трамплин, както и в района на Запорожие, където украинската армия съобщи в събота, че руските сили вече са започнали да засилват военните действия.

Русия възнамерява да запази своя „сухопътен мост“ от Ростовска област до Крим. За да се случи това, Москва трябва да запази завоюването на юг. „Голям украински пробив в Запорожие би поставил под сериозно предизвикателство жизнеспособността на този „сухопътен мост“, свързващ Ростов и Крим“, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство в редовната си разузнавателна актуализация по-рано този месец.

Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна (ВИДЕО)

Като цяло обаче САЩ и техните съюзници са скептични относно способността на Русия да организира сериозна офанзива. „Много се съмнявам, като се има предвид това, което видяхме до момента, че то ще бъде нещо различно от това, което вече сме виждали“, казва представител на западното разузнаване . „И това, което вече видяхме, не е нищо друго освен месомелачка“, казва американски експерт.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...