Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Описаха възможния сценарий на Трета световна война

30 декември 2021, 19:22 часа • 64380 прочитания

Третата световна война ще се води с използването на високи технологии: хиперзвукови невидими ракети. При това интернет ще бъде прекъснат още в първите секунди. Такъв възможен сценарий на хипотетичен конфликт описват западни експерти пред ВВС.

Според тях във войната ще участват САЩ, Китай и Русия. В същото време Москва и Пекин ще атакуват с ракети, чиято скорост е 27 пъти по-голяма от звуковата, така че няма да могат бъдат засечени. В тази област Вашингтон изостава много от потенциалните си съперници, смятат интервюираните експерти.

Специалистите подчертават, че технологиите вече са се превърнали в бойно поле: Русия и Китай инвестират много в тази област. В същото време държавните разходи за традиционни отбранителни средства намаляват в полза на цифровите технологии.

Например изкуственият интелект може драстично да ускори времето за вземане на решения и реакция на командния състав, позволявайки му да обработва информацията много по-бързо, казва Мея Ноуенс, старши научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS).

Според експертите в случай на започване на пълномащабни военни действия страните ще се опитат да блокират комуникационните линии на противника: чрез унищожаване на спътници или подводни кабели.

"Великите сили инвестират активно не само в офанзивни кибернетични възможности, но и в способности за електронна война, които могат да заглушат спътници и да нарушат комуникациите. Така не само военните, но и обществото като цяло ще бъдат главна мишена в бъдещ конфликт“, казва Франц-Щефан Гади, специалист бъдещи военни действия в IISS.

В средата на ноември генерал Джон Хайтън, заместник-председател на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, говори за изпитанията на хиперзвукова ракета в Китай. По думите му боеприпасът е изхвърлил хиперзвуков планиращ блок, който е успял да порази цел на територията на Китай.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес