Основният проблем на Украйна има решение, но Западът също трябва да действа

9223
Основният проблем на Украйна има решение, но Западът също трябва да действа
Снимка: Getty images

Заради липсата на войници и мудността на Запада, който не бърза да помогне, ситуацията в Украйна става критична, пише чешкото издание iDNES.cz. Във въоръжения конфликт няма промени, а Володимир Зеленски се опитва да предложи ново решение.

Това, от което Украйна и Запада толкова се страхуваха, дойде. След обнадеждаващи първоначални успехи, украинската отбрана започва да отслабва. Президентът на Съединените щати Джо Байдън не може да се договори с Конгреса за нов пакет от финансова помощ, а в Европа също не се забелязват положителни тенденции.

Европейският съюз започна преговори за присъединяване с Украйна, но поради ветото на Унгария не успя да договори конкретна помощ за Киев. Реалното присъединяване на Украйна към ЕС е въпрос на следващите 10 години и е безсмислено да се говори за това сега. Президентът Володимир Зеленски, останал без двама от най-големите спонсори на украинската отбрана, се опитва да намери нови решения. Още: Украинската армия има сериозен резерв от войници: Уточнение от украинския МВР министър (ВИДЕО)

Вече е ясно, че украинските позиции в момента отслабват. Американски експерти подчертават, че сега Руската федерация разполага с повече войници, ракети, боеприпаси и дронове, благодарение на доставките от Иран. Нейният превес в оръжията беше особено очевиден в последните дни на годината, когато руснаците, нанасяйки мощни въздушни атаки на украинските градове, се стремяха да демонстрират своето превъзходство и да сломят морала на украинците.

Недостиг на войници

Къде да намерим новобранци за фронта? Това отдавна е голям проблем за Украйна. Набирането на мъже от редиците на полицията спомага за частичното му решаване. След революцията на Майдана през 2013-2014 г. украинската полиция претърпя радикално преструктуриране и украинските полицаи се справят добре и с военни задачи. Но това не решава напълно проблема.

В началото на войната Украйна имаше около 900 000 войници, включително резервисти военни, което е само с 400 000 по-малко от Руската федерация. По различни оценки украинските загуби вече са достигнали 70 000 убити и 120 000 ранени.

Официално всички мъже от 18 до 60 години са военнослужещи, освен ако нямат отсрочка, например по здравословни или семейни причини или резервация от предприятие. В действителност обаче ситуацията е различна. Все повече мъже бягат от Украйна и затова държавата въвежда по-строги мерки, засилва контрола по границите. Още: Зеленски се изясни за мобилизацията на избягали в чужбина украинци (ВИДЕО)

Както Washington Post писа, хората продължават да бягат. Сега те избират по-малко охранявани и по-опасни пътища, често рискувайки собствения си живот. Счита се, че най-малко 25 бегълци са се удавили от началото на военния конфликт в река Тиса, която представлява естествената граница между Украйна и Румъния. Други замръзват до смърт по планинските проходи. Още: Лоши новини за Украйна: Дронове, руски ракетен успех и даже природата (ВИДЕО)

Бизнесът с трансгранични водачи процъфтява. Длъжностните лица съобщават за най-невероятни случаи: бегълци се укриват в тайни отделения на автомобили, маскират се като жени и свещеници, които не подлежат на мобилизация. Други се възползват от празноти в законите и сключват фиктивни бракове с хора с увреждания, за които формално трябва да се грижат.

„Вече нищо не ни учудва“, казва Андрей Демченко, командир на граничната охрана. Проблемът с липсата на новобранци се признава от все повече високопоставени служители в украинската армия.

"Имаме нужда от повече хора. Твърде много се разчита на професионалните военни, но те не достигат", довери командирът на 68-а бригада. Тези, които са по-богати, просто плащат подкупи. Изключителната корупция на системата обезсърчава хората да се борят с нея, а вярата в най-добрите на фронта отслабва, пише още iDNES.cz.

Кой ще плати?

Американските съветници предложиха следната тактика: Украйна трябва да защити на всяка цена териториите, които в момента контролира. Тя ще има достатъчно оръжия за това до края на годината. Какво следва после? Още: Зеленски и украинското финансово министерство се чудят откъде да намерят милиарди гривни за мобилизацията

Ясно е, че украинците искат да атакуват отново, надявайки се, че с контранастъпление пак ще привлекат вниманието на световната общественост. Но това изисква големи финансови инвестиции, предимно от САЩ. Ако се съди обаче по последните събития, на Вашингтон не може да се разчита. Затова Зеленски трябва да потърси помощ от други страни. Доказателство за това е скорошното му посещение в Аржентина при встъпването в длъжност на новия президент Хавиер Милей.

Сътрудничеството със страни от така наречения глобален Юг, които не са заели ясна позиция относно въоръжения конфликт в Украйна, може да ѝ помогне да се справи донякъде със забавената западна помощ. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Македонският въпрос се заплита: Не е тайна, че Орбан спонсорира Мицкоски

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com