"Отдел за мокри поръчки": Ударният елит на Зеленски във войната с Русия

20591
"Отдел за мокри поръчки": Ударният елит на Зеленски във войната с Русия
Снимка: Telegram/Zelenskiy / Official

От 2015 г. в структурите на Службата за безопасност на Украйна (СБУ) има "отдел за мокри дела", чиято цел е "отмъщение на тъмно", пише The Economist. Счита се, че той получава някои "поръчки" директно от президента Володимир Зеленски. Авторът на статията е наясно с убийствата на руснаци, но единственото му притеснение е дали този метод е достатъчно ефективен и дали украинското разузнаване има ясна стратегия.

Операцията е подготвяна цял месец. Евгений Юнаков, кметът на Велики Бурлук в Харковска област, е уличен в сътрудничество с руснаците. Задачата да го убие получават група местни разузнавачи, ръководени от командира на специалните сили с псевдоним "Кавказ". Хората на "Кавказ" следят отблизо жертвата в продължение на няколко дни, като отбелязват времето на пазаруване, маршрутите и датите на пътуванията, както и доколко се пази Юнаков в един или друг момент. Те го убиват без излишен риск за себе си, използвайки дистанционно взривно устройство и веднага след изпълнението на задачата се укриват. Групата ще да се върне по тези места много по-късно, след като градът отново мине под контрола на Киев. Още: Военни подариха интересна тениска на Зеленски, пожелаха му да я носи при среща с Путин (ВИДЕО)

През изминалата година и половина на конфликта десетки хора като Юнаков станаха мишени на "убийствени операции" в контролирани от Русия части на Украйна, както и в самата Русия. Тези "мишени" са застрелвани, обесвани, взривявани или дори отравяни с ракия, примесена с отрова.

Мълчат, но всички ги разбират

Украйна предпочита да не говори за участието си в убийствата, но малцина се съмняват, че държавата не участва. За това свидетелстват "запазените марки" на нейните все "по-компетентни" органи, които остават на мястото на убийствата. „Всеки, който предава Украйна, стреля по украинци и ги обстрелва с ракети, трябва да разбере, че е следен. И че един ден този човек ще бъде подведен под отговорност“, казва Андрий Черняк, представител на ГУР (Главно разузнавателно управление) на Украйна. В интервю от юли неговият ръководител, генерал Кирило Буданов, отиде дори по-далеч и каза: "Украйна няма нужда да създава своя собствена версия на израелската разузнавателна служба Мосад. Вече си имаме такава".

Споменаването на израелското разузнаване вдъхновява украинците, които жадуват точно такава справедливост. И няма нужда да приписваме всичко на Израел - истинските вдъхновители на сегашните автори на политически убийства трябва да се търсят по-близо до територията на бившата Украинска ССР. Самият Мосад научи много от тайната полиция от съветската епоха и един от нейните основатели, Павел Судоплатов, е родом от Мелитопол. По ирония на съдбата Судоплатов прекарва по-голямата част от 30-те години на миналия век, прониквайки в украински националистически групи и лично убива техния главен лидер, като му залага бомба-бонбон в кутия за шоколад (Судоплатов също участва в убийството на Лев Троцки през 1940 г.).

В съвременна Украйна подобни убийства се възраждат някъде през 2015 г., след анексирането на Крим и Донбас от Русия. Тогава СБУ създаде нов орган - елитното Пето управление на контраразузнаването. То започва дейността си с диверсии в тила на врага, но след това се фокусира върху убийствата, известни на местните хора с евфемизма "мокра поръчка".

Преминете към убийства

Според бившия вече ръководител на СБУ Валентин Наливайченко промяната е настъпила в момент, когато ръководството на "следмайданската" Украйна е решило, че лишаването от свобода не е достатъчно, за да накаже сътрудниците на чужди служби. Затворите вече са пренаселени с политически затворници след „руската пролет” от 2014 г., а заплахата от затвор респектира само малцина от украинците, които не приеха новото правителство. „Неохотно стигнахме до извода, че хората трябва просто да бъдат убивани, унищожени, така че нищо да не остане от тях“, казва Наливайченко, пише The Economist.

През 2015 г. и 2016 г. именно Главното разузнавателно управление на Украйна е свързано с убийствата в Донбас на ключови командири на подкрепяното от Русия опълчение на ДНР-ЛНР (Донецка и Луганска народна република). Ето имената на убитите: Михаил Толстих, известен още като "Гиви", загинал от ракета, влетяла в прозореца на кабинета му; Арсен Павлов с прякор "Моторола", един от най-жестоките проруски сепаратисти, известен с изтезания и убийства на пленени украински военни - взривен в асансьор; Александър Захарченко, първият "президент" на ДНР - загинал от дистанционно взривно устройство, избухнало на входа на кафене. Още: Публикация разкри позициите на украински части, зам.-министър ще търси отговорност от авторите й

Източници от разузнаването твърдят, че Пето управление на СБУ играе централна роля в операциите срещу Русия. Относителният размер на бюджета на СБУ (5 пъти по-голям от този на ГУР) показват способността на СБУ да изпълнява най-трудните задачи, включително взривяването на Керченския мост, водещ към Крим през октомври 2022 г. Други обаче подчертават и ролята на ГУР, което е обрасло с подземни мрежи и става широко известно най вече по време на война.

Друг важен играч в контролираната от Русия част на Украйна са Силите за специални операции (ССО). Това е сравнително нова група, която координира "Движението за съпротива" (Рух Опору), украински "партизани", действащи от руската страна на фронта. Именно ССО извършва например операцията в района на Харков за убийството на кмета Евгений Юнаков, а сега търси разширяване на правомощията за извършване на операции по територията на самата Русия. Това не се приветства от всички представители на украинската разузнавателна общност.

Одобрени от президента

Счита се, че най-спорните "мокри" операции са разрешени от самия президент на Украйна, като той делегира техническите решения на свои подчинени. Високопоставен украински правителствен източник, запознат със ситуацията, отказа да даде подробности: "Не мога да коментирам подобни операции или дори да мисля за тях." Но Володимир Зеленски, каза той, даде ясна заповед да се избегнат съпътстващи жертви сред цивилното население: "Президентът изпрати тази инструкция на съответните служби по официален път." Украйна е трябвало да избира внимателно целите си, добавя източникът, но досега "невинаги го е правила добре".

През октомври 2022 година New York Times публикува материал, с който съобщи, че правителството на САЩ сочи Украйна за отговорна за взривяването на колата на Даря Дугина, дъщеря на руския ултранационалист Александър Дугин: Идеите на Дугин са гавра с жадния за свобода руснак: Говори създателят на "Стража" (ВИДЕО). Това изостри и без това разгорещените вътрешни дискусии в украинската разузнавателна общност. Не е известно дали Даря е била целта, тъй като според някои информации преди съдбовното пътуване тя е разменила своята кола с тази на баща си. Още: Киев отрече да е замесен в убийството на Даря Дугина

Въпреки това, последвалата поредица от операции, насочени към руски пропагандисти на средно ниво, разкри тенденция, която малко от интервюираните за тази статия вътрешни хора подкрепят. "Оказаха се убити маргинални, незначителни фигури. Това ме смущава", казва един от източниците на контраразузнаването на ССУ. Бившият офицер от Пето управление счита, че целта на тези операции е била да се впечатли президента, а не да се приближи Украйна до победата. "Клоуните, проститутките и шутовете са вечни сателити, които постоянно се въртят в орбитите си около наистина важни лица в руското правителство. Убийте един такъв клоун и на негово място ще се появи друг", каза той.

Бившият украински шпионин е загрижен, че кампанията за организиране на убийствата на свързани с Русия лица е водена от емоционални импулси в ръководството, а не от логика. Според него някои убийства са чисто психологически полезни: враговете на Украйна се страхуват да платят висока цена за своите "военни престъпления", а обикновените украинци се ободряват от подобни новини. Такъв е случаят със Станислав Ржицки, бивш командир на руска подводница. В Украйна се предполага, че именно по негова заповед през юли 2022 г. е нанесен ракетен удар по Виница, при който са убити 38 украинци. Година по-късно Ржицки е застрелян по време на джогинг в един от парковете в Краснодар. Други операции обаче показват липса на стратегия. Още по-лошо, те създадоха риск от разкриване на източниците.

Човекът е нестабилен фактор

Говорителят на военното разузнаване на Украйна Андрий Юсов настоява, че Украйна избягва слепия терор, целта ѝ не е да изплаши врага, а "да го изтласка от окупираните украински земи". Но офицерите от украинското разузнаване ще продължат да "идентифицират и да се възползват от психологията и уязвимостта на руснаците", където и да бъдат намерени.

Разбира се, тук е вярно и обратното. Проникването на руски агенти в специалните служби на Украйна остава сериозен проблем и основна пречка за създаването на украинския "Мосад". Бившият шеф на службата за вътрешна сигурност на СБУ например избяга от Украйна, след като попадна под подозрение в държавна измяна. Проблемът с доверието все още е остър, тъй като всички операции, освен най-малко чувствителните, се извършват от малки групи. "Най-слабото звено винаги са хората", казва източник от контраразузнаването на ССУ. "Те са най-нестабилният фактор във всяко планиране".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com