Полша преди изборите през октомври: Евроскептична и настроена срещу Русия

10386
Полша преди изборите през октомври: Евроскептична и настроена срещу Русия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

През по-голямата част от историята си, Полша играе ролята на объркано дете, разделено между Изтока и Запада. Но през последното десетилетия, икономиката й скочи до небето, бившият премиер Доналд Туск пое председателството на Европейския съвет и Полша се приближи до мощния си съсед, Германия, променяйки ориентацията си на запад. Сега обаче, ориентацията на страната вероятно ще се смени отново, тъй като парламентарните избори през октомври се очаква да доведат на власт Партията на правото и справедливостта – евроскептично настроена, насочена на изток, дясна и моментните изследвания показват, че може да получи 50% от гласовете.

Изборите за президент през май поставиха Анджей Дуда. Докато ролята му в голяма степен е церемониална, полската конституция му позволява да взима решения за външната политика. Ако, както се очаква, съпартийците му преминат през парламентарните изори на 25 октомври, дипломацията в Европа може да се повлияе осезаемо за години напред. TIME изваждат четири причини за това.

Сътрудничим си по-тясно с Полша във военното дело

Министерският съвет одобри проекта на междуправителствено споразумение с Полша за сътрудничество във военната област, съобщиха от пра...

Недоверието на Полша към Русия ще остане силно

Москва най-вероятно ще е гръбнакът на много от решенията във външната политика на Полша. При сегашния парламент, Полша бавно се придвижи към Русия в опит да създаде по-продуктивни отношения и да забрави миналото, изпълнено със страсти. Но напредъкът бързо се стопи след като Русия влезе в Крим и подкрепи военните действия в съседна Украйна. Отношенията между Полша и Русия в момента са много обтегнати. Някои анализатори се опасяват, че Полша при Дуда ще определи по-открито враждебния курс в отношенията между двете страни.

Полша ще стане по-ангажирана в Източна Европа и по-изявена в рамките на ЕС

През последните години Полша иска да бъде разглеждана като модерна членка на Европейския съюз. При управление на Право и справедливост, Варшава вероятно ще пренасочи своя поглед към своя регион.

Пред TIME Джуди Демпси, старши сътрудник на Carnegie Europe казва, че „те ще искат НАТО да играе по-голяма роля сред страните в Източна Европа“. „Въпреки че са много разочаровани от това, което се случва в Украйна, ще се опитат да настояват пред Брюксел за повече ангажименти в Грузия, Молдова и дори Беларус. Ще желаят ЕС да бъде по-ангажиран там.“ Дуда вече оповести своя първи външен ангажимент в Естония – символ на ориентира му към Източна Европа.

Ненчев внася проект за военно сътрудничество с Полша

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще внесе на заседанието на Министерския съвет проект на решение за одобряване проект на споразум...

Дипломатическа енергия ще се изразходва извън Европейския съюз

Партията на правото и справедливостта беше изключително критична към Гражданска платформа и идеята им за стратегията, свързана с отбрана на ЕС и най-вероятно ще разпали отношенията на Полша със САЩ, с които ще продължи вероятно преговорите за повече американски войски и оборудване, разположени по протежение на границата с Украйна. Очаква се също да погледнат и на север, където Полша се очаква да започне преговори със Скандинавските държави за оформяне на зони за сигурност в региона. Полша също ще работи за формирането на по-тесни връзки с другата евроскептична нация в Европейския съюз: Великобритания, където живеят над 800 000 поляци.

Ще има акцент върху самостоятелността

Някои националистически настроени поляци вече започнаха да формират доброволчески милиции срещу една предполагаема руска заплаха, а правителството обеща да помогни с изплащане на заплати на някои от лидерите на тези милиции. Управляващата коалиция наскоро обяви, че ще подсили разходите за отбрана с 18%. Правителството на Право и справедливост се очаква да продължи тази тенденция. „Полша се нуждае от оборудвана армия, която да е в състояние да възпре ефективно всеки потенциален агресор така че той да помисли сериозно преди предприемане на военните действия срещу Полша“, заяви Дуда в разговор с полския мозъчен тръст Liberty Institute. Разходите за отбрана през следващата година вероятно ще са 2% от БВП на страната, каквато е и целта на всички членки на НАТО.

Руслан Трад

Дуда иска по-голямо присъствие на НАТО в региона

Президентът на Полша Анджей Дуда иска НАТО да изпрати повече войски в региона. По време на предстоящото си посещение в Естония той ще з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари