Правителството на САЩ "фалира": Какви ще са последствията?

13091
Правителството на САЩ "фалира": Какви ще са последствията?
Снимка: Getty Images-

Предстоящите почивни дни (30 септември и 1 октомври) може да се окажат окончателен печат на една лоша новина - американското правителство и като цяло федералните агенции в САЩ да спрат работа. Причината - нова съпротива на крайни крила в Републиканската партия за промяна в разходната част на бюджета на САЩ.

Новата фискална година в САЩ започва на 1 октомври, но острите разногласия в Републиканската партия относно мащаба на федералния дълг попречиха на приемането на законопроектите, необходими за поддържане на финансирането на правителството. Агенцията за кредитен рейтинг Moody's предупреди тази седмица, че спирането ще бъде "кредитно отрицателно" за американския държавен дълг, което означава, че най-високият кредитен рейтинг ААА може да се окаже непостижим за Съединените щати, а перспективата в крайна сметка той да бъде достигнат да бъде негативна за по-дълго време.

Сенатът пусна обикновен двупартиен законопроект за разширяване на финансирането и печелене на повече време за окончателна договорка - точно както стана и предишния път, когато трябваше да се решава въпросът с бюджета и американския държавен дълг. Но изправен пред заплахата за нов лидер от по-крайнодясната страна на неговата партия, председателят на Камарата на представителите и лидер на републиканците там Кевин Маккарти се въздържа от внасяне на подобен законопроект, което прави спирането на работата на правителството все по-вероятно.

Още: Ако САЩ не оправят бюджетната каша до дни, помощ за Украйна ще има още само няколко седмици

Какво ще се случи, ако наистина американското правителство спре работа - АФП обобщава, с превод на БГНЕС:

Без заплати

Стотици хиляди федерални служители ще бъдат пуснати в отпуск без заплати, докато военни и други служещи, които се считат за критично важни за националната сигурност, ще продължат да работят без заплата. Синдикатът на Американската федерация на държавните служители (AFGE) изчислява, че пълно затваряне би означавало, че почти 1,8 милиона федерални служители няма да получат заплащане за периода на принудителния "отпуск". Около 850 000 второстепенни служители ще бъдат уволнени, според надпартийната Комисия за отговорен федерален бюджет. След като бъде постигнато споразумение за финансиране, тези ограничения ще бъдат премахнати и на всички засегнати служители ще бъде изплатено възнаграждение със задна дата.

Държавните услуги спират

Дейностите, класифицирани като жизненоважи, ще продължат да работят. При минали спирания това означаваше, че чековете за обезщетения ще продължат да се изплащат, а ръководителите на полети, граничните патрули и болничният персонал остават на работа. Въпреки това, много услуги вероятно ще бъдат засегнати, включително новите приложения за социално и медицинско осигуряване, инспекциите на храни и околната среда и националните паркове. Колкото по-дълго продължава спирането, толкова по-голямо ще бъде въздействието.

Още: И Сенатът прие бързо промените за тавана на дълга на САЩ

Икономическо въздействие

Експерти от американската инвестиционна банка Goldman Sachs са изчислили, че спирането ще повлияе на икономическия растеж през четвъртото тримесечие с 0,2 процентни пункта (надолу) за всяка седмица, която продължава. Прекратяването на спирането може да отнеме две до три седмици, пишат икономистите от Goldman в скорошно писмо до клиентите, "тъй като никоя от страните не изглежда вероятно да направи незабавни отстъпки". "Въпреки че някои пропуски на финансиране бяха отстранени много бързо, политическата среда напомня повече на ситуацията, предшестваща по-дълги спирания в миналото", добавиха те.

Ако приемем, че затварянето приключи преди края на годината, Goldman изчислява, че растежът ще се увеличи в началото на следващата година със същата стойност, в която се е понижил през четвъртото тримесечие. Изследователите на Oxford Economics очакват половината от загубата да бъде компенсирана. Загубата на продукция от правителствените субекти би струвала годишен икономически растеж с около 0,1 процентни пункта на седмица и би била необратима, според Oxford Economics. Спирането може също да има непряко въздействие върху икономиката, тъй като федералните работници без заплащане започват да ограничават разходите си. Спирането вече изглежда оказва влияние върху Уолстрийт, като основните фондови индекси "губят пара" с наближаването на крайния срок.

Още: В САЩ се договориха за дълга

Проблеми с федералните данни

Икономистите се притесняват, че спирането ще спре и публикуването на данни на федералното правителство. Това е истинска загриженост за Федералния резерв на САЩ, който заяви, че ще се ръководи от данните, когато занапред ще води политиката на лихвените проценти. Федералният резерв наскоро забави агресивния си темп на повишения на основната лихва, докато се справя с упоритата инфлация. Без пресни данни централната банка ще бъде принудена да взема решения със сериозни последици за икономиката на САЩ, без да има ясна представа къде стоят нещата.

Ако краткото спиране би имало ограничено дългосрочно въздействие, то може да се превърне в сериозен проблем, в случай че законодателите не успеят бързо да постигнат споразумение.

ОЩЕ: Заради пари за Украйна пак има опасност за бюджета на САЩ и работата на правителството

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари