Предвид войната в Украйна: Колко готова е германската армия да воюва?

19418
Предвид войната в Украйна: Колко готова е германската армия да воюва?
Снимка: Getty Images

Най-високопоставеният офицер в германските сухопътни сили генерал-лейтенант Алфонс Майс изрази в интервю пред вестник Handelsblatt искрената си изненада от "наивността", с която Русия влезе във война с Украйна. В същото време генералът предупреди да не се подценяват руските въоръжени сили: с артилерийското си превъзходство руската армия очевидно си проправя път напред километър по километър. "Това е война на изтощение, която ще повдигне въпроса колко дълго Украйна ще може да издържи", посочва той.

Малко след 24 февруари, Майс привлече общественото внимание, когато написа в социалната мрежа за бизнес контакти LinkedIn, че Бундесверът е "доста зле оборудван". Генералът счита, че най-грубите недостатъци в германските сухопътни сили могат да бъдат отстранени в рамките от 5 до 8 години. Според него ще мине много време, докато новото оръжие навлезе във войските. Въпреки че беше създаден специален фонд от 100 милиарда евро за преоборудване на Бундесвера, остава въпросът колко време Бундестагът ще одобрява конкретни проекти и колко време ще трябва да отдели индустрията, преди да започнат доставките. "Германия не е единственият клиент, армиите в цяла Европа се превъоръжават", отбелязва генерал Майс.

Иран има с какво оръжие да помогне на Русия, за да спечели войната в Украйна (ВИДЕО)

Американското издание Military Watch Magazine цитира в свой анализ националното разузнаване на САЩ, че руската армия се стреми да укреп...

Генералът критикува системата за обществени поръчки в Бундесвера и недостатъчното участие на военните в уж конкурентния процес: "Проблемът е, че инспекторът стои в самото начало на тръбопровода и след седем, десет или петнадесет години е изненадан от това, което идва в края на тръбата."

Армейският инспектор се застъпва за това покупките на оръжие да бъдат по-обвързани със съществуващите оръжейни системи, отколкото с новите разработки. Обвързването с новите разработки става, например, сега с тежки транспортни хеликоптери. "Но ние също трябва да внимаваме да не купуваме остарели стоки само защото са лесни за получаване в момента", предупреждава Майс.

Handelsblatt припомни на генерала думите му в началото на украинската кампания, че Бундесверът бил зле въоръжен и запита какво се промени оттогава. Генерал Майс отговори: "Изказването ми беше свързано с факта, че Бундесверът вече не е в състояние да направи незабавно това, което можехме да направим преди. Ще се справим с всички задачи, ако имаме достатъчно време за подготовка. След това ще реорганизираме материално-техническата база и ще преквалифицираме персонала. Но ако ни наредят да правим всичко бързо, тогава ще имаме проблеми. А това не можем да си го позволим при смяната на епохите.

Политиците предоставиха пари и приеха съответния закон за ускорено превъоръжаване на Бундесвера. Затова като цяло съм оптимист и се надявам скоро положението ни да се подобри. Но ще отнеме много време преди новите оръжия да влязат във войските. Влияние върху ситуацията оказва и фактът, че прехвърлихме част от въоръжението и техниката си в Украйна. Какво го чака там, никой не знае".

Защо Владимир Путин се сравнява с Петър Велики и няма да отстъпи в Украйна

Украинският конфликт има дълбока историческа основа. Развивайки предишната си идея, че украинци, беларуси и руснаци са "един народ" и з...

"Всичко, което раздаваме, ни причинява вреди до известна степен. Но с тези щети можем да се примирим, защото знаем защо го даваме. Украйна трябва да бъде подкрепена в нейната борба. По отношение на гаубиците имахме някакъв излишък, защото тук имахме поле за маневриране с прехвърлянето на част от гаубиците за борба срещу руската армия. Но с ракетните установки "Марс" ситуацията е по-остра, защото няма място за маневриране. И освен това все още трябва да видим колко инсталации от общия брой са боеспособни", добави генералът.

ОЩЕ: Най-голямата ядрена подводница в света пак е руска. Какво значи това за САЩ?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари