Препятствия пред въвеждането на ваксинационния паспорт

3581
Препятствия пред въвеждането на ваксинационния паспорт
Снимка: iStock

В Израел вече има „зелен паспорт”. Европейският съюз все още обсъжда цифров сертификат за ваксиниране. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи днес подробностите. Но докато се стигне до въвеждането на паспорта, предстои да се проведат редица дискусии, пише германският „Тагесшпигел”.

Става въпрос за ваксинационния паспорт, който да бъде защитен от фалшифициране и признат във всички държави от ЕС. Много евродепутати, обаче, предпочитат да говорят за здравен сертификат. Една от тях е Никола Беер – заместник-председател на Европейския парламент.

СЗО против ваксионационен паспорт, даващ привилегии

Световната здравна организация не препоръчва въвеждането на специални паспорти за ваксинация, които биха предоставили каквито и да е пр...

„Ваксинационният сертификат не трябва да води до разделение между ваксинирани и неваксинирани. Затова е важно при проектирането му, освен ваксинацията, да се вземат предвид предишно заболяване, отрицателни PCR тестове и бързи тестове, смята тя.

Сертификатът в действително би бил вид „пръстов отпечатък” на коронавируса. Но с рискове за защита на данните, смята Патрик Брайер от групата на Зелените. Той е убеден, че такива чувствителни медицински данни не трябва да бъдат вписвани в какъвто и да е централен регистър за ваксините, а да бъде достъпен единствено за хората, за които се отнася.

Според него е важно информацията да не се съхранява повече от частните компании, които да я контролират, за да не се използва за други цели.

Доколко ваксинационният паспорт ще доведе наистина до свобода на придвижването зависи и от това как държавите-членки на ЕС ще координират помежду си правилата за пътуване.

„Аз съм скептично настроен, че държавите-членки ще постигнат разбирателство за единни правила”, каза Тиемо Вьолкен от групата на социалдемократите в ЕП. Те са показали досега, че по-скоро не желаят такова нещо и това пролича при определянето на цветните кодове за коронавирус.

Китай стартира програма за здравни сертификати

Китай стартира програма за здравни сертификати за вътрешни пътници, съобщи „Гардъин”. Цифровият сертификат, който показва ...

Държавите-членки се споразумяха относно „червените” зони, но не и за произтичащите от това тестове за влизане или правилата за карантина. Питър Лизе подозира, че ЕС няма да има думата при боравенето със сертификата. Политикът на ХДС и говорител на ЕНП за здравната политика би подкрепил ваксинираните да имат право да си възстановят свободите.

В домовете за стари хора трябва бързо да се възстановят свободите, след като всеки е имал възможност да се ваксинира, смята Лизе. С определени свободи следва да се ползва и персоналът там, независимо, че не всички служители са имали тази възможност (за ваксиниране)т.

Европейският сертификат трябва да бъде готов до лятото. Това е амбициозен план, смята Юта Паулус от Зелените. Съмненията ѝ са основно дали 27-те държави-членки ще успеят да се справят толкова бързо с необходимите логистични и технически параметри.

„Ако погледнете управлението на ваксинационните кампании, имам основателни съмнения, че държавите-членки могат да създадат тези условия в рамките на три месеца”, каза тя.

Във връзка с документа за ваксинация на ЕС все още има много въпроси без отговор. Също така все още не е еднозначно изяснено дали защитата от ваксината предпазва другите от заразяване и колко дълго трае.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com