Преувеличена ли е статистиката за смъртността от коронавирус в САЩ?

4768
Преувеличена ли е статистиката за смъртността от коронавирус в САЩ?
Снимка: Getty Images/Guliver

Губернаторът на Ню Йорк Ендрю Куомо е един от многото висши служители, включително президента Тръмп, който поставя под въпрос смъртността от коронавируса, наричайки процеса на определяне на причината за смъртта „сравнително случаен“, пише американският вестник The New York Times в своя статия, представена от агенция Фокус.

През май губернаторът постави под въпрос добавянето на "вероятни" смъртни случаи в статистиката, отбелязвайки, че Ню Йорк ще продължи да отделя тези смъртни случаи от общия брой, въпреки че много щати и Ню Йорк ги публикуват публично.

Мангъров: Има заразени, но почти няма болни от коронавирус у нас

"Няма място за паника, че заразата от коронавируса се връща като втора вълна. В момента има заразени, но почти няма болни. А заразените...

Но експертите по обществено здраве казват, че методът, използван за преброяване на смъртността от заболяване като COVID-19, e изостанал с десетилетия и известна доза несигурност е просто част от процеса.

„Всичко е толкова политически натоварено, хората търсят извинения, за да поставят под въпрос данните“, казва Робърт Андерсън, който ръководи отрасъла на статистиката на смъртността на Националния център за здравна статистика на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Щатите разчитат на две системи в партньорство със CDC. В едната система, наречена наблюдение на заболяването, служителите от общественото здравеопазване и здравните работници проследяват резултатите от хората с инфекции COVID-19, осигурявайки бързи, но несигурни данни. В другата система лекарите и съдебните медици изпращат свидетелства за смърт на CDC, за да се създаде официална статистика за смътността в страната от болестта.

Президентът и консервативните новинарски медии обвиниха щатите в завишаване на броя на починалите, въпреки, че експертите по обществено здраве твърдят, че той е по-скоро занижен. Ограничената осведоменост и тестване през първите месеци на пандемията означава, че неизвестен брой ранни смъртни случаи от COVID-19 никога няма да бъдат преброени.

Макар да има пак много заразени, в САЩ никой отговорен не иска да затваря отново

"Съединените щати не се нуждаят от по-мащабно блокиране, за да затвърдят контрола върху разпространяване на COVID-19, въпреки факта, че...

Щатът Вашингтон идентифицира около 3000 допълнителни смъртни случая от началото на тази година с причини за смърт, които са в съответствие със симптомите на COVID-19, като пневмонии. Щатските здравни служители смятат, че малка част от тези смъртни случаи може да са от неоткрити инфекции от COVID-19.

Тъй като броят на починалите в Съединените щати се приближава до 120 000, според данни, събрани от The New York Times, държавните здравни служители, които се борят с търсенето на информация в реално време, са използвали различни подходи, относно това каква информация да споделят с обществеността.

Около половината щати докладват за вероятни смъртни случаи пред CDC и публично на уебсайтовете на здравното министерство, въпреки че понякога те са без означение или в бележка под линия. Някои щати представят само лабораторно потвърдените случаи.

CDC настояват щатите да започнат да отчитат вероятните смъртни случаи през април въз основа на насоки на Държавния и териториалните епидемиолози.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com