Пример с Русия: Когато няма справедливост и ред, вярата във вещици цъфти

3040
Пример с Русия: Когато няма справедливост и ред, вярата във вещици цъфти
Снимка: maximiliano estevez / Pixabay

Резултатите от световно проучване* показаха, че приблизително един милиард възрастни на планетата вярват в "лошото око" и съществуването на вещици, които могат "да изпращат проклятия и да правят магии, в резултат на което на хората се случват лоши неща". Основни данни и факти от изследването публикува и коментира американското издание Newsweek

Проучването, в което участват на анкетен принцип 140 000 души от 95 страни (по 140 000 от всяка страна), показва, че средно 40% от анкетираните вярват в магьосничество. Изследването установи, че по-младите хора на възраст между 18 и 27 години са по-склонни да вярват в магьосничество. Освен това степента на разпространение на това вярване е свързана и с религията: 62% от анкетираните, участвали в проучването, се определят като християни, а 27% като мюсюлмани. В същото време жителите на страни със "слаби институции" по-често вярват в магьосничество. Показателно е, че в Русия над половината население вярва във вещерство, а в САЩ - малко над 16%.

Истински вещици и магьосници, съществували в историята

Извън фантастичното царство на измислени истории като „Хари Потър“ и „Фокус-мокус“ действителното съществуване ...

Съвсем наскоро световното население надхвърли 8 милиарда души и авторите на изследването подчертават, че резултатите от тяхната работа най-вероятно не отразяват напълно разпространението на вярата в магьосничеството. Освен това в няколко гъсто населени страни - Индия, Китай и държавите от Югоизточна Азия - проучването не е проведено.

Ръководителят на изследването Борис Гершман, професор по икономика в Американския университет във Вашингтон, приписва разпространението на вярата в магьосничеството на "слаби институции" в страни с "лошо управление", които нямат устои, изграждащи стабилно общество, а точно тези устои "изолират членовете на общността от неблагоприятни шокове за техния поминък."

Според Гершман, нивото на вяра в магьосничеството в различните страни варира значително.

"Едно от най-важните открития на моето изследването беше, че вярата в магьосничеството е много по-разпространена в страни със слаби институции. В крайна сметка една от основните социални функции на вярата в магьосничеството е била да осигурява сближаване и поддържане на реда в общности, където не е имало алтернативни механизми за това. И значението на тази функция е значително по-голямо в онези общности, в които официалните институции не са в състояние ефективно да поддържат социалния ред (тоест, където няма справедливи съдилища, надеждна полиция, ефективно централно правителство). Това обяснява защо в страни със слаби институции вярата в магьосничеството е много по-разпространена", обясни той.

В някои страни опасните вярвания, свързани с магьосничеството, все още са разпространени. В Гана, например, жените все още често са обвинявани в магьосничество, което води до ужасни наказания.

Каталуния реабилитира паметта на стотици екзекутирани жени, набедени за вещици

Измъчвани, обесени, осъдени без съд: Каталунският регионален парламент прие в сряда резолюция за реабилитиране на паметта на стотици же...

Досега няма точни данни за разпространението на вярата в магьосничеството в различните страни. Изследването показва, че хората в западните страни са много по-малко склонни да вярват в магия. Например, само 16,5% от хората в Съединените щати казват, че вярват в магьосничеството като реалност. Това може да се дължи на факта, че в западните общества отдавна са се формирали официални институции, които са в състояние да осигурят на хората социална защита. Освен това в западните страни има много по-голям дял високообразовани хора, които са склонни да разчитат на естествени, а не на свръхестествени обяснения за определени събития в живота.

Забележително е, че в Русия 56% от населението вярва в магьосничество и магия.

"Тези цифри са очевидно над средните, въпреки че най-високата цифра в света е 90%. Същите причини, които обясняват слабото разпространение на вярата в магията на Запад, помагат да се обясни защо толкова много хора вярват в магьосничество в Русия", сигурен е Гершман.

"Русия е известна със своите разбити институции, включително корумпирани съдилища, полиция и като цяло неработещи централни и местни власти. Освен това е страна с много слаба мрежа за социална сигурност и голям дял хора, уязвими на възможни шокове (като болести и бедност), които се опитват по някакъв начин да обяснят своите нещастия (включително да ги приписват на свръхестествени сили като магьосничество)", обясни професорът.

Сред страните, където вярата в магията е особено разпространена, са Мароко, Тунис и Танзания. В Танзания нивото на вяра в магьосничеството е 80%. Това е една от онези страни в Източна Африка, които често страдат от силна суша.

Руските вещици проклеха враговете на Путин (ВИДЕО)

"Империята на най-силните вещици" от Руската федерация проведе специален обреден ритуал за благоденствие на руския народ и най-вече на ...

"Това, което ме изненада най-много, бяха значителните разлики в разпространението на вярата в магьосничеството в различните страни, включително тези, разположени в един и същи географски регион. Например в Скандинавия делът на "вярващите" е много нисък (само около 10%), докато в съседна Латвия те са повече от 60%. Да вземем още две съседни страни - Танзания и Кения: в тях разпространението на вярата в магията е съответно 80% и 24%", каза Гершман.

"Вярата в магьосничество обикновено поражда два вида страх, които са повсеместни в общностите, където тази характеристика присъства: страх от действията на вещиците, както и страх да не бъдете обвинени в магьосничество и да не бъдете изправени пред жестоко наказание. Тези страхове влияят фундаментално на нагласите и поведението на хората, тъй като хората са склонни, от една страна, да не провокират вещици, от друга страна, да не бъдат обвинявани в магьосничество. Това обяснява както негативните последици, така и възможните социални функции на вярващи в магьосничество", отбеляза той.

ОЩЕ: В Русия поискаха да се забранят филмите за Хари Потър заради проповядване на сатанизъм

* Проучването "Убеждения за магьосничество по света: проучвателен анализ", беше публикувано в PLOS ONE на 23 ноември 2022 г.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари