"Разчленете победените": Какво сочи лошият сценарий за войната в Украйна?

16753
"Разчленете победените": Какво сочи лошият сценарий за войната в Украйна?
Снимка: Getty images

За Украйна, поне в Европа и то публично, все още се говори като за страна, която е била подложена на агресия, която се защитава, ще страда ужасно, но ще се справи. След победата тя ще се присъедини към останалата част от семейството на съюзниците си: първо като член на Европейския съюз, а след това, по ускорена процедура, на НАТО. Това е един от сценариите – печеливш сценарий, макар да изглежда, че Украйна ще загуби поне част от територията си на юг и югоизток, която няма да може да си върне.

Какви други сценарии има? Какво ще се случи например при украинско поражение? Какво ще остане от Украйна и ще остане ли нещо изобщо? – пита хърватското издание Advance.

Мнозина все още имат ярки спомени от запалените руски танкове в покрайнините на Киев. Да, Русия претърпя загуби на първия етап. Още в началото се оказа, че Украйна е много по-силна от очакваното. Грешната преценка на Русия ѝ струва скъпо. Но това не означава, че Русия се е отказала от първоначалния план. Минаха месеци и дори години, но не изглежда Русия да е готова да прекрати войната. В същото време никой не е готов да предложи на Русия нещо конкретно, което да я удовлетвори достатъчно, за да може Кремъл да завърши своята „специална операция”. Може би има нужда от гаранции, че Украйна няма да влезе в НАТО? Още: Сценариите за Украйна през 2024 година: Пет са най-вероятните

Междувременно Русия пренастрои икономиката си към военните нужди, което означава, че войната ще продължи „колкото е необходимо“ – всъщност Западът беше този, който издигна тази мантра, макар рядко да се чува в наши дни.

Лошият сценарий

Украйна може да претърпи поражение и то съкрушително. В този случай ще възникне въпросът какво ще стане с нейната територия? При този сценарий дали цяла Украйна просто няма да стане част от Руската федерация? Възможно. Въпреки че, от друга страна, Русия няма нужда от това. Защо? Защото в този случай целият свят би трябвало да признае с омраза или симпатия факта, че Русия се е превърнала в империалистическа сила, която под предлог, че защитава собствената си сигурност (Украйна в НАТО е реално притеснение за Руската федерация), завзема територии и дълбае дълбоко в Европа. Това би означавало злощастно връщане към стария ред, който, както се надяваха някои, е останал в далечното минало, подобно на империализма, изместен от съвременната икономика, поне в нейния териториално-завоевателен аспект.

Но как може Русия да избегне, поне частично, подобна съдба в случай на украинско поражение? Например може да се създадат условия за разчленяване на Украйна. Казано по-просто, Русия може да „раздаде“ части от Украйна на съседните страни, за да задоволи желанието им да придобият нови територии за сметка на някогашната суверенна държава. Още: Може ли "тихата дипломация" да прекрати войната в Украйна?

На кого? Украйна не е ли заобиколена изключително от съюзници? Единствената страна, която би могла да приеме подобен „подарък“ под формата на територии, е регионалният съюзник на Руската федерация – Беларус, въпреки че тя все повече се превръща в руски сателит. Да, в момента е така, но това не означава, че нищо няма да се промени в бъдеще. Руските войски все още са много далеч от Киев, но това не е гаранция, че те никога няма да се доближат до украинската столица.

Желаещи дебнат отвсякъде

Всъщност в няколко страни, съседни на Украйна, има хора, които алчно биха грабнали част от Украйна и присвоили за себе си, ако тя беше на смъртно легло и всички тичаха към нея, за да се облагодетелстват. Не е трудно да си представим подобно развитие, като се има предвид скоростта, с която авторитетът на международното право намалява. Още: Прогноза от Полша: Какво ще се случи на фронта в Украйна през 2024 г.?

Сега ще говорим по-подробно само за един „кандидат“, но и останалите няма да са забравени и сред тях, разбира се, ще бъде Полша. Но имаме предвид първо Унгария и нека разберем какво казват самите унгарци по въпроса.

Не е тайна, че Унгария е страна с доста ясно изразена дясна ориентация. Премиерът Виктор Орбан смята себе си за десен и много десни партии, малки и големи, процъфтяват в страната. Голяма част от тях мечтаят да върнат на Унгария тези територии, които някога са били контролирани от Будапеща. Впрочем това важи и за Хърватия!

Една от тези партии е дясната „Наша родина“, основана през 2018 г. Всъщност тази партия се отдели от известната и голяма националистическа дясна партия Йоббик. Разцеплението ощети Йоббик, която сега държи 8 от 199 места в парламента, докато „Наша родина” има 6. И двете партии са в опозиция, а на власт е партията Фидес на Виктор Орбан, която влезе в коалиция с дясната Християндемократическа народна партия. Общо те имат 135 депутатски места.

Партията „Наша родина” се ръководи от Ласло Тороцкай, бивш заместник-председател на Йоббик. Неотдавна Ласло Тороцкай директно заяви, че е необходимо западната част на Украйна, където живеят около 150 000 етнически унгарци, да се присъедини към Унгария, в случай че Украйна загуби държавността си поради войната с Русия.

Ласло Тороцкай обяви това на конференция, на която неговата партия покани представители на крайнодясната Алтернатива за Германия, както и на Нидерландския форум за демокрация.

„По отношение на войната в Украйна нашата позиция е проста: незабавно прекратяване на огъня, мир и решение чрез преговори“, каза Ласло Тороцкай, призовавайки също за създаване на автономия за етническите унгарци в Западна Украйна. „Ако този въоръжен конфликт приключи със загуба на държавността на Украйна и такава перспектива е реална, тогава позволете ми, като представител на единствената партия, която заема такава позиция, да призова Унгария да предяви претенции към Закарпатието“, каза Ласло Тороцкай, предизвиквайки аплодисменти.

Унгарското външно министерство и украинското посолство в Будапеща не отговориха на въпроси на медиите относно изявлението на Тороцкай.

Официална Будапеща, разбира се, се отрече от изявлението, поне публично. В декемврийско интервю за общественото радио унгарският премиер Виктор Орбан изрази ангажимента си към суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Още: Как ще свърши войната в Украйна: Три сценария за бъдещето

Будапеща многократно влизаше в конфликт с Киев заради ограниченията върху правата на етническите унгарци. Всички държави от Европейския съюз с изключение на Унгария, която също е член на НАТО, вече се съгласиха да започнат преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, напомня Advance. Лидерите на блока преодоляха съпротивата на Орбан, като го "принудиха" да напусне заседателната зала по време на гласуването.

Всичко това обаче се случва в момент, когато нищо не предвещава краха на Украйна. И само крайнодесните унгарски политици се отдават на „фантазии за бъдещето“, за отнемане на териториите от една почти умираща държава. Вече никой не развива подобни идеи, но това не означава, че те няма да придобият популярност, ако се реализира сценарият, за който досега открито се подготвя само унгарската партия „Наша родина“.

Нека за момент си представим, че точно това се случва – никой не казва, че това е основният сценарий, но е вероятен. Дали поляците наистина щяха да стоят тихо и да гледат как Унгария се „разширява“? Едва ли. А ако в разделянето бяха включени и поляците, тогава кой знае до какво ще се стигне. До Великото Приднестровие ли?

Ясно е кой ще получи най-много. Но в същото време тези сили вероятно ще бъдат готови да пожертват нещо, за да покажат, че "всички са в една каруца", когато става въпрос за разделяне на територии. Подобен обрат несъмнено би шокирал целия свят, тъй като би поставил началото на нова ера, донякъде напомняща предишни, жестоки и хищнически времена.

Автор: Ф. Вукович

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари