Руска лятна офанзива 2024: Запорожие, Одеса и Николаев – оценка

4409
Руска лятна офанзива 2024: Запорожие, Одеса и Николаев – оценка
Снимка: Мартин Георгиев/От другата страна

Русия много малко вероятно ще опита да организира мащабна офанзива в Южна Украйна през лятото на 2024 година. Такова е мнението на украинския военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб.

В пространен анализ в канала си в Телеграм Машовец посочва някои очевидни пречки:

  1. Първо, как точно ще бъде прикрито струпването на допълнителни руски сили предвид добрата разузнавателна мрежа на украинците в района. Много трудно руснаците ще могат незабелязано да прехвърлят необходимите за голяма атака резерви – оръжие, боеприпаси, екипировка, оборудване, храна, гориво и т.н., защото в района до Азовско море жп мрежата не е толкова силно развита и ще трябва да се ползват лесно забележими републикански пътища. Това ще даде време на украинците да се подготвят
  2. Второ, необходимостта да бъдат създадени оперативно значими предмостия по западния бряг на река Днепър – нищо такова не се случва в момента, напротив – руското командване "Днепър" не може да се справи с украинското предмостие в Кринки, на източния бряг на река Днепър.

Руска атака все пак може да има

Машовец посочва изрично, че в Южна Украйна има значителни руски сили – 7 комбинирани армии (сред тях 58-ма, 18-та, 49-та, 5-та, 29-та, 35-та и 36-та) плюс основната част от 14-ти руски армейски корпус, както и 3 въздушнодесантни дивизии (сред тях 7-ма, 76-та и 104-та) и 2 бригади на руската морска пехота (сред тях по-известната е 155-та). Те са разделени в направление "Днепър" (основна ударна сила е 58-ма руска комбинирана армия) и направление "Восток", с общо 180 000 – 182 000 войници, които имат около 1000 танка, 1750 бронетранспортьора, 1210 артилерийски системи (от минохвъргачки до гаубици), около 300 ракетни системи за залпов огън и до 20 пускови установки на ПВО системи. Отделно са т.нар. Кримска група – 13 500 войници с 80 танка и БТР-а, както и 14 000 души от "Росгвардия", с 230 бронирани машини на пехотата, които изпълняват функцията на наказателни отряди, недопускащи бягство на руски войници, изброява Машовец. И предупреждава – заради това голямо струпване, руското командване все пак може постепенно да увеличава силите, ако реши да атакува масирано, като прибавя "тук-там" по някоя рота, полк или батальон, докато се натрупа необходимото за голяма атака.

Той смята, че ако все пак руснаците решат да атакуват, ще го направят или в посока град Запорожие, или през Гуляйполе, с мисъл за линията Угледар – Курахово: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Украинската защита

Две са нещата, които препоръчва Машовец – първо, разузнаване какво става в оперативния тил на руснаците и подготовка с мащабни защитни съоръжения, на първо място при Запорожие (вече се прави много усилено, примери с ВИДЕА: Зеленски обяви как ще трябва да воюва Украйна, ако САЩ не помагат (ВИДЕО) и на второ, в участъка от Старомайроско и Урожайно през Велика Новоселка до Угледар. Освен това – далекобойни удари по основните транспортни и логистични центрове на руснаците.

Важността на голям руски пробив от Южна Украйна

Украинският военен анализатор припомня историята – че само Кримският полуостров, без подсигуряване с територия навътре в континента, е като куфар без дръжка. Голяма руска победа, започнала с настъпление от Южна Украйна, според Машовец би се заключила в постигането на следните цели:

  • прекъсване на връзката между градовете Днипро (Днепропетровск) и Запорожие, което значи спиране на индустриалното сърце на Украйна
  • овладяване на морските врати на Украйна – Одеса и Николаев

ОЩЕ: Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск – Краматорск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com