САЩ имат нова цел за оръжията за Украйна - ще ползват зимното затишие на фронта

14381
САЩ имат нова цел за оръжията за Украйна - ще ползват зимното затишие на фронта
Снимка: Getty Images

Стремежът на Джо Байдън да снабди Украйна с оръжия, които са от основно значение за нейния военен успех срещу Русия, доведе до обещаващо ускоряване на производството, включително на стандартните артилерийски снаряди на НАТО (155 мм). Очаква се скоро тяхното производство да достигне ниво от два пъти над довоенното американско равнище от 14 000 броя месечно.

Още: Републиканците в САЩ не дават повече милиарди за Киев, искат специален инспектор

Залогът за Щатите е особено голям, тъй като Киев се опитва да отвоюва територии от руския контрол в бавно развиваща се контраофанзива, чиято съдба, както твърдят американски служители, зависи от способността на Запада да задоволи поразителния глад на Украйна за артилерийски боеприпаси.

Сериозни проблеми

Експерти от индустрията обаче предупреждават за сериозни предизвикателства при поддържането на повишено производство на оръжия и оборудване, необходими не само за подпомагане на Украйна, но и за гарантиране на сигурността на самите Съединени щати при потенциални конфликти с Русия или Китай.

Сред тези препятствия са преодоляването на недостига на ключови суровини, включително тротил, и поддържането на разширения капацитет в условията на колебаещи се бюджети и несигурност относно бъдещите военни нужди.

"Дали смятате, че всичко върви добре или зле, зависи от това дали сте човек с наполовина пълна или наполовина празна чаша", казва експертът по отбранителна промишленост Синтия Кук, цитирана от The Washington Post.

Снимка: Getty Images

Войната в Украйна доведе до бум за американските отбранителни фирми, които се надпреварват да разширяват производството и капацитета на заводите. Това означава и бюрократична борба в Пентагона за навременно получаване на необходимото оборудване.

Още: Financial Times: САЩ вече договориха с България 155-мм снаряди за Украйна*

Договори за оръжия

Година и половина след нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна сделките за производство се сключват постепенно. От 44,5 млрд. долара, които САЩ са отпуснали за производство на оръжия, предназначени за Украйна, или за попълване на запасите, до момента Министерството на отбраната е финализирало договори за производство на оръжия на стойност около 18,2 млрд. долара, или 40,8% от тази обща сума.

За Кук и други експерти от бранша това съотношение, колкото и скромно да изглежда, е постижение за често бавната и тромава система за придобиване на военни продукти, при която сключването на голям договор често отнема до 16 месеца - да не говорим за производството на част от сложното оборудване за използване в битка.

Служители на Пентагона твърдят, че крайната стойност на договорите, свързани с Украйна, сключени до 18 август 2023 г., ще бъде значително по-висока от цифрата 18,2 млрд. долара, главно защото тя не отчита контрактите, даващи на компаниите около половината от очакваната стойност предварително, а допълнителните разходи се договарят по-късно.

Още: Украйна разширява неимоверно производството на снаряди и боеприпаси

Експертите твърдят, че САЩ, които инвестират в разширяване на производството на боеприпаси, дронове, ракети за противовъздушна отбрана и други оръжия, от които Украйна се нуждае, трябва също така да гарантират, че могат да поддържат разширен капацитет. След изтощителните войни срещу бунтовниците в Афганистан и Ирак Пентагонът се стреми да финансира капацитета за спечелване или възпиране на бъдещи конфликти, които биха могли да изискват съвсем различен набор от способности и оръжейни системи - особено срещу заплахата, която представлява разрастващата се армия на Китай.

Но нахлуването на Русия в Украйна разкри кризата с боеприпаси в НАТО и подчерта някои слабости. "Въпросът е да се уверим, че този проблем, който е осветен сега, няма да бъде заметен под килима при бъдещи компромиси", казва оръжейният експерт Кук пред WP.

Какво основно ще се произвежда за Украйна?

Администрацията на Джо Байдън се е съсредоточила основно върху разширяването на производството на 155-милиметровите артилерийски снаряди, които от десетилетия са основна част от конвенционалния арсенал на Запада и се оказват от решаващо значение за Украйна в продължаващата контраофанзива. Въпреки че през зимата украинските сили получиха американско обучение по съвременни маневри с комбинирани оръжия, правителството на президента Володимир Зеленски до голяма степен изостави тези тактики, като вместо това възприе атакуващ, тежък артилерийски подход, докато се опитва да пробие руските минни полета и силно защитените линии на окопите.

Още: На осеяния с мини фронт в Украйна дори руските трупове могат да убиват

Сега американски служители твърдят, че тактическата промяна, извършена от Украйна, ще изисква поддържане на страната със стабилни доставки на артилерийски снаряди. Въпреки че украинските сили са създали предимство в боеприпасите на южния фронт, използвайки ракети с голям обсег от Франция и Великобритания (SCALP и Storm Shadow), за да ударят руските складове с боеприпаси зад фронтовата линия, те казват, че тези удари ще се окажат важни само ако Украйна успее да пробие и руската отбрана.

Нова цел

От февруари 2022 г. насам Пентагонът е сключил договори за производство на 155-милиметрови снаряди на стойност 2,26 млрд. долара, което е спомогнало за увеличаване на производството в САЩ от 14 000 единици месечно преди нахлуването на Русия до около 20 000 месечно в момента. Предвижда се скоро производството да достигне 28 000 броя месечно, като целта е до есента на 2025 г. да се произвеждат 1 милион снаряда годишно. Длъжностните лица отказват да кажат каква част от тях ще отиде за Украйна в сравнение с тази, която ще бъде държана в резерв в САЩ.

В производството на снарядите участват множество компании, включително за изковаване на стоманени снаряди и сглобяването им за битка. Министерството на отбраната също инвестира в разширяване на производствените линии.

Още: Гърция преговаря за съвместно производство на боеприпаси за Украйна и ЕС

Темпото на увеличаване на боеприпасите може да има дълготрайни последици за цивилното население в Украйна след решението на администрацията на Байдън от това лято да предостави противоречивите касетъчни боеприпаси. Украйна обаче обеща да не ги ползва по руска територия, а също така броят на невзривяващите се бомби е много по-малък в сравнение с този при използването на боеприпасите от руснаците.

Представителите на САЩ се надяват, че касетъчните боеприпаси могат да помогнат на Украйна да поддържа темпото, докато се произвеждат повече конвенционални снаряди.

Служителите в армията на САЩ, която отговаря за доставката на 155-мм артилерийски снаряди, се движат "възможно най-бързо", за да ускорят производството, заяви този месец армейският секретар Кристин Уормут. "Мисля, че ще можем да продължим да снабдяваме украинците с боеприпаси още дълго време", каза тя пред репортери.

Планове за зимата

Въпреки че лятната контраофанзива на Украйна е само на няколко месеца, представителите на отбраната в САЩ вече гледат към зимата, когато потенциалното затишие в боевете може да позволи на американската и съюзническата продукция да навакса и да помогне за поддържането им. Но и Москва няма да бъде статична - прекъсването може да позволи на руските сили да се превъоръжат и да укрепят отбранителните си линии.

Още: Стреляйте по близките на украинските лидери: Руски призив. Разцепление в ЧВК Вагнер (ВИДЕО)

Войната се превърна в предупредителен сигнал за поддръжниците на Украйна на Запад, където официалните лица виждат спешна нужда от увеличаване на собствените си запаси от боеприпаси. Представители на НАТО се питат колко дълго западният алианс би могъл да издържи на голяма конвенционална война.

САЩ ще се стремят да увеличат своите артилерийски резерви. "Един от уроците, извлечени от украинския опит, е, че трябва да се върнем и да преразгледаме тези минимални стандарти. И може би сме ги подценили", каза армейският секретар.

Длъжностни лица отбелязват, че някои договори, подписани за попълване на американските доставки или производство на специфични оръжия за Украйна, са били финализирани за 30 дни или по-малко, включително сделки за производство на дронове Switchblade и Phoenix Ghost и системи за противовъздушна отбрана NASAMS. За първи път се използват и многогодишни договори за боеприпаси.

Експертите твърдят, че за попълване на арсенала на САЩ ще е необходимо да се намерят основни материали за производство на оръжия - проблем, който се усложнява от недостига на химикали и експлозиви в световен мащаб. Щатите вече не произвеждат тротил и преминават към заместител, наречен IMX - експлозив, който осигурява мощност при по-малък риск от случайна детонация.

Само че драстичното увеличение на производството на снаряди принуди САЩ да търсят нови световни доставчици на тротил. Полша е основният източник, но доставките от Япония също ще се увеличат, пише The Washington Post.

Още: Как касетъчните боеприпаси ще помогнат на Украйна: Експертно обяснение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глупаво: Украйна пилее изтребители - анализ на западен експерт (ВИДЕО)

С-500 срещу ATACMS в Крим: Важен фактор за бъдещ руски провал (ВИДЕО)

Гениален ход или самоубийство: Еманюел Макрон играе опасна игра

Част от международното право помага на тероризма на "Хамас"

Шаламанов: Никой не иска и сантиметър от Русия, а тя да прекрати агресията си в Украйна

Американската армия се бие с руската в защита на Източна Европа: Логичните въпроси за план на НАТО

"Как мисли Путин": Ядрена война между Русия и Запада - реална опасност или много говорене?

Рискът от загуба на Крим и Кримският мост расте: Анализ на източник от вътрешния кръг на Путин

Анализ: Евроизборите водят до много неизвестни за бъдещето на Украйна

Червена лампа: Русия се насочва към Червено море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com