Стреляйте по близките на украинските лидери: Руски призив. Разцепление в ЧВК Вагнер (ВИДЕО)

8075
Стреляйте по близките на украинските лидери: Руски призив. Разцепление в ЧВК Вагнер (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Стреляйте и ударете по семействата, домовете, собствеността на тези хора от администрацията на украинския президент Володимир Зеленски, които вземат решенията за операции дълбоко в тила на Русия в рамките на украинската контраофанзива. Този масиран призив на руски военни блогъри е основен акцент в дневния обзор на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

ОЩЕ: Зеленски каза коя територия е готов да даде на Русия, за да влезе Украйна в НАТО: Белгород (ВИДЕО)

Поводи за този призив са продължаващите буквално ежедневни атаки с дронове от украинска страна срещу цели в Русия – Москва постоянно е под заплаха, а на всичкото отгоре украинците успяха да ударят руско военно летище със стратегически бомбардировачи Ту-22, за което призна и руското военно министерство. Вече се появиха снимки какво е поразено – поне един бомбардировач и то се вижда голяма експлозия, а в руски телеграм канали като претендиращия да е в кухнята на Кремъл ВЧК-ОГПУ твърдят, че са поразени два бомбардировача – специално ВЧК-ОГПУ го твърди на база свидетелски показания: Ярко огнено кълбо: СНИМКИ на гръмнал руски стратегически бомбардировач след удар с дрон

За ISW тези призиви показват деградиращ боен дух що се отнася до руската армия на фронта – тъй като Украйна явно е способна да удря по чувствителни военни цели дълбоко на руска територия. Украинците създават условия някоя важна руска военна част да се пречупи психически – не може да се каже кога и дали би станало това, но вече има натрупване, добавят американските експерти.

Развитие на военните действия в Украйна

Изглежда, че при Работино (10-12 километра от Орехов, по направлението Токмак – Мелитопол в Запорожка област) украинският натиск става все по-сложен за удържане от руснаците. От вчера (20 август), та и днес сутринта (21 август) различни руски военни блогъри говорят в Телеграм за руските проблеми там. Пример е Семьон Пегов (WarGonzo) - след доста увъртане руският военен блогър признава, че "част от предните отбранителни линии на Въоръжените сили на Руската федерация вече са под контрола на Въоръжените сили на Украйна". Не е само той обаче – ситуацията е ужасно тежка, обяснява руският канал "Фронтовик". "Архангел Спецназ" пише за "уличен бой", а според украински източници всъщност руснаците са останали само в южната част на Работино и то не в цялата. В дневния анализ на ISW има няколко препратки към геолокализирани видеокадри, които подсказват как руснаците я закъсват в Работино.

За сметка на Работино, в участъка "Времевски" има известно затишие и явно тече подготовка за следващите украински операции. Пегов пише, че имало руска контраатака срещу Урожайно (9 километра южно от Велика Новоселка, по направлението към Бердянск, на границата между Запорожка и Донецка област), но какъв е резултатът – мълчи. Още вчера украинският генщаб съобщи, че руснаците опитали неуспешно да си върнат позиции там.

По другите фронтови участъци има боеве, но не и големи размествания. За пореден ден украинският генщаб съобщава за спряна руска пехотна атака при Синковка, на 9 километра североизточно от Купянск. Руснаците пък казват, че превзели украински позиции при Вилшана (14 километра североизточно от Купянск), но без да казват колко и кои точно. Масово руските военни блогъри (и "Рибар", и "Военкор") признават, че не е вярно, че Синковка скоро ще бъде "оперативно обкръжена" - също посочено с препратки в дневния доклад на ISW. И все така няма визуални доказателства за предполагаемия голям руски напредък към Купянск, отбелязват американските анализатори, които откровено се чудят защо руснаците не се похвалят поне малко със снимки и видеокадри.

За Бахмут Пегов, както и други руски канали в телеграм, говорят за руска контраатака при Курдюмовка (12-15 километра юг-югозапад от Бахмут). Самият Пегов обаче признава, че украинската армия удържала по-изгодните високи позиции там. А геолокализирани кадри, цитирани от ISW, подсказват нов украински напредък на север и на запад при Андреевка (10 километра южно от Бахмут). Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр посочи в канала си в Телеграм, че украинската армия е напреднала с още 3 квадратни километра при Бахмут за изминалата седмица.

Германски анализатор: Украйна не се справя с контраофанзивата. Вярно ли е? (ВИДЕО)

Други руски проблеми: F-16 и ЧВК Вагнер

Командващият украинските ВВС генерал-лейтенант Микола Олешчук коментира сериозния напредък по въпроса с F-16. Той подчерта, че с F-16 украинците ще могат да се противопоставят на основната руска въздушна заплаха – Су-35. При загуби от 3 до 5% на сегашния си ВВС флот, руснаците ще спрат въздушните операции, докато не измислят ефективно противодействие, а това ще даде на Украйна въздушно превъзходство и значително ще ускори украинската контраофанзива, гласи оценката на Олешчук.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников добави, че между 18 и 24 септември предстои поредната среща във формат "Рамщайн" (в едноименната американска военна база в Германия, където се събират Украйна и съюзниците ѝ в НАТО). Там приоритет номер едно ще е засилването на украинската ПВО, след това подсилването на артилерията и на трето място - нови бронирани машини.

ОЩЕ: След обещания за F-16 от Нидерландия: И Дания обеща да даде на Украйна (ВИДЕО)

Междувременно, говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк предупреди, че на 24 август се очаква засилен руски обстрел по Украйна. Тогава Украйна празнува своята независимост.

Другата по-сериозна новина касае ЧВК Вагнер – там има драми, като двама по-висши представители на наемниците на Пригожин бяха обвинени в предателство от други командири на "вагнеровците", защото са отишли в ЧВК Редут – частна военна компания, контролирана от руското военно министерство. Заклеймените са Андрей Трошев, с позивна Седой и Вадим В., с позивна Хрущял. За Трошев сега Антон Йелизаров, командир във "Вагнер", казва, че никога не е командвал каквото и да е в ЧВК Вагнер, но преди бунта срещу Кремъл Пригожин го определи за личен негов представител. Трошев изглежда е най-приближеният на Пригожин и има лични връзки с Владимир Путинл, смятат от ISW, които виждат по-голямо разцепление при „вагнеровците“ предвид случилото се сега. А за Хрущял се твърди, че примамва бойци на ЧВК Вагнер за операции в Африка, само че от името на ЧВК Редут.

Лоша новина за Лукашенко: Бойци на ЧВК Вагнер си тръгват, не им плащат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа