САЩ не се плашат от риска оръжията им за Украйна да попаднат в неподходящи ръце

8866
САЩ не се плашат от риска оръжията им за Украйна да попаднат в неподходящи ръце
Снимка: Getty Images

САЩ не пестят сили да помага на Украйна и щедро я снабдяват с оръжие. Но в свой анализ CNN поставя въпросът дали е възможно да бъде контролирано какво се случва с изпратеното оръжие. Отговорът - не на 100%. Само че това е "пресметнат риск" предвид много по-голямата заплаха от руската инвазия, гласи авторската публикация.

САЩ имат малко начини да проследят значителните доставки на противотанкови, противовъздушни и други оръжия, които изпращат през границата в Украйна, казват военни източници пред за CNN. Тази липса на информация е заради липсата на американски войски в зоната на военни действия в Украйна, което не позволява водене на точен по устав инвертар. Но това е съзнателен риск, който администрацията на Байдън е готова да поеме.

Руско издание брои чужденците, които се бият на страната на Украйна

В неделя, 17 април, на украинската групировка, блокирана в Мариупол на територията на металургичния завод Азовстал, е предложено да сло...

Съединените щати смятат, че в краткосрочен план оръжейните трансфери на стойност стотици милиони долари са жизненоважни за гарантиране на способността на украинците да противодействат на инвазията на Кремъл. Но рискът, казват американски служители и военни анализатори, е, че в дългосрочен план някои от тези оръжия могат да се окажат в ръцете на други военни и бойни групи, които САЩ нямат намерение да въоръжават. Или накратко казано - оръжията да излязат на черния пазар и да попаднат в неподходящи ръце.

"Имаме добра информация какво се случва при доставката, но когато оръжието навлезе в мъглата на конфликта, ние практически нямаме такава. Всичко се превръща в голяма черна дупка и след кратък период от време нямаме почти никаква представа кое къде е", коментира източник от американското разузнаване.

Тъй като в зоната на военни действия няма американски войски, САЩ и НАТО разчитат в голяма степен на информация, предоставена от украинското правителство. В неформални разговори официални лица признават, че Украйна има мотив да предоставя само информация, която ще подкрепи техния аргумент за повече помощ, повече оръжия и повече дипломатическа подкрепа.

"Това е война и всичко, което украинците правят и казват публично, има за цел да им помогне. Всяко публично изявление е информационна операция, всяко интервю, всяко излъчване на Зеленски е информационна операция. Но във всеки случай това не означава, че го правят погрешно, като го правят", каза друг източник от разузнаването.

Що се отнася до украинските сили и средства, официални лица признават, че Запада, включително САЩ, има известни пропуски в информацията. Според два източника, западните оценки за загубите на украинските въоръжени сили също са много несигурни. "Трудно е да се проследяват и водят записи, когато няма никой в зоната на военни действия", твърди източник, запознат с разузнаването.

Развиващият се свят масово не поставя трагедията на Украйна пред връзките с Русия

Много развиващи се страни виждат конфликта в Украйна като европейски проблем. По време на Студената война 120 държави формират движение...

Проблеми с визуалната проверка

Администрацията на Байдън и съюзниците от НАТО предоставят оръжия на Украйна въз основа на това, което експертите казват за техните нужди, било то преносими системи като противотанкови ракетни системи Javelin (Хавелин) и ракетите "земя-въздух" MANPADS Stinger (Стингър) или предоставената система за противовъздушна отбрана С-300 от Словакия, която беше изпратена в Украйна миналата седмица.

Естествено проследяването на Javelin и Stinger, лекото автоматично оръжие и боеприпасите е по-трудно от по-големите системи като С-300, които са изпратени по железопътен транспорт. Източници, запознати с въпроса, казват, че макар Javelin да имат серийни номера е почти невъзможно да се проследи тяхното предаване и използване в реално време.

Миналата седмица САЩ се съгласиха да предоставят на Киев някои по-мощни оръжия. По-конкретно става дума за 11 хеликоптера Ми-17, 18 броя 155-мм гаубици и 300 допълнителни баражиращи боеприпаса - т.нар. дронове-камикадзе Switchblade (дронът носи ракета и при удар се взривява цялото устройство). Дроновете са трудни за проследяване, защото са изключително мобилни - може да ги използва един човек, с раница.

Между Путин и Зеленски: Какво научи австрийският канцлер за бъдещето на войната в Украйна

Неотдавна австрийският канцлер Карл Нехамер посети Москва и Киев.  Süddeutsche Zeitung коментира визитите така - Путин е гара...

"Не мога да ви кажа къде те се намират в Украйна или дали украинците ги използват в момента. Може никога да не разберем със сигурност до каква степен са използвали Switchblade", каза висш служител на отбраната пред репортери миналата седмица.

Според говорителя на Пентагона Джон Кърби, Министерството на отбраната на САЩ не маркира оръжията, които изпраща. Кърби каза, че оръжията се получават от представители на въоръжените сили на Украйна (главно в Полша), после се внасят в Украйна, "след което украинците сами решават къде да ги изпратят и как да ги разпределят в страната си."

Източник в Конгреса отбеляза, че докато в зоните на военни действия в Украйна няма американски войски, САЩ няма да разполагат с наземна информация, но с помощта на сателити имат добра представа какво се случва. Друг източник в Конгреса каза, че американската армия счита информацията, която получава от Украйна, като цяло за надеждна, тъй като САЩ обучават и екипират украински военен персонал в продължение на осем години и са развили тесни отношения с тях. Но това не означава, че няма "слепи петна", каза източникът, например по въпроси като състоянието на бойната готовност на украинските системи за противовъздушна отбрана С-300.

Джордан Коен, анализатор по отбрана и външна политика в Института Катон, който е специализиран в продажбите на оръжие, каза, че най-голямата опасност с потока от оръжия, отиващ към Украйна, е това, което ще се случи с тях, когато въоръженият конфликт там приключи или премине в състояние на някаква продължителна патова ситуация. Такъв риск е един от въпросите, които винаги се обсъждат, когато се обмисля изпращане на оръжие в чужбина. В продължение на десетилетия САЩ изпращаха оръжия в Афганистан, първо, за да оборудват муджахидините в борбата им срещу съветската армия, след това да оборудват афганистанските военни в борбата им срещу талибаните. Като неизбежна последица някои оръжия се озоваха на черния пазар, включително ракетите Stinger - същите, които САЩ сега предоставят на Украйна.

Съединените щати положиха всички усилия да върнат "Стингър"-ите след съветската война в Афганистан. Но не всички комплекси можаха да бъдат намерени и когато самите САЩ нахлуха в Афганистан през 2001 г., някои правителствени служители се опасяваха, че талибаните могат да ги използват срещу американците.

Руската академия на науките се оплаква: И китайците вече ни избягват

Президентът на Руската академия на науките (РАН) Александър Сергеев каза, че повечето западни академии на науките "замразили" контактит...

Други видове оръжия в крайна сметка се оказаха на въоръжение при противниците на САЩ. Голяма част от това, което САЩ оставиха след себе си, за да помогнат на афганистанските военни, стана част от арсенала на талибаните след разпадането на афганистанското правителство и военни.

Този проблем възникна не само в Афганистан. Оръжията, продадени на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, се озоваха в ръцете на екстремисти, свързани с Ал Кайда и Иран.

Представител на Министерството на отбраната на САЩ призна, че има опасност от развитие на подобен сценарий в Украйна. През 2020 г. главният инспектор на Министерството на отбраната на САЩ публикува доклад, в който изразява загриженост относно наблюдението на крайната употреба на оръжия, изпращани в Украйна. Но като се има предвид острата нужда на украинските военни от повече оръжия и боеприпаси, дългосрочният риск оръжията да попаднат на черния пазар или в грешни ръце се смята за допустим, каза служител на Пентагона.

"Това може да се превърне в проблем след десет години, но това не означава, че не трябва да мислим за това", казва Коен, анализатор от Института Катон.

Руската заплаха

Руско издание обърна внимание, че Сърбия си е купила зенитни ракети от Китай

Тази година се навършват 40 години, откакто бивша Югославия закупи за последен път ракетен комплекс. Сърбия не е виждала такава система...

Американците са по-малко притеснени (поне сега), че оръжията ще се окажат при руснаците. Публично Пентагона казва, че все още не е забелязал руски опити да попречи на трансфера на оръжие или да унищожи оръжейни конвои, движещи се през Украйна. Има редица теории защо - от това, че руското разузнаване не успява да локализира пратките до това, че пести муниции и не ги обстрелва, защото има по-важни цели. Отделно и украинската ПВО се справя добре в западната част на страната - там, където оръжейните пратки от Запада пристигат в Украйна, главно Лвов.

"Все още се извършват полети до пунктове за преразпределение в региона. И все още има наземно движение на тези товари през територията на Украйна. Всеки ден в Украйна идва военна помощ, помощ за сигурност, оръжия, военна и помощна техника", заяви Кърби в публично изявление.

"Ще продължим да правим това възможно най-бързо и доколкото е възможно. Не сме виждали никакви опити на Русия да блокира този поток. И затова просто ще продължим да правим това", добави той.

ОЩЕ: "Машината на смъртта" на Путин се оказа вносна: Русия рискува да остане без "Кинжал"

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари