САЩ трябва да накарат Украйна да преглътне примирие с Русия, зоват от Китай

40581
САЩ трябва да накарат Украйна да преглътне примирие с Русия, зоват от Китай
Снимка: Facebook/ Володимир Зеленський

Когато Русия започна военния конфликт в Украйна, в света се появи забележим разрив, който постави началото на нова интензивна конфронтация, най-значимата от края на Студената война. Повече от 140 държави и международни организации осъдиха действията на руските войски на украинска територия и много от тях наложиха широки икономически санкции срещу Руската федерация и нейния съюзник Беларус, пише South China Morning Post.

Ограниченията значително затрудниха функционирането на руската икономика и доведоха до едно от най-големите увеличения на инфлацията от 2014 г., когато Крим беше анексиран от Русия. Възползвайки се от силната подкрепа на САЩ и техните съюзници, Украйна осуети плановете на руския президент Владимир Путин, който възнамеряваше да проведе своята "специална операция" (както той нарича войната в Украйна, бел.ред.) възможно най-бързо.

По-късно ситуацията на фронта стигна до задънена улица, защото украинските войски не постигнаха значим успех във внимателно планираното и добре финансирано контранастъпление. Руските войници задържаха своите отбранителни позиции, което доведе до постоянно увеличаване на загубите в украинската армия. Още: Открита руска опозиция срещу Путин иска примирие в Украйна: Надежда или фарс? (ВИДЕО)

Това състояние на нещата показва, че настоящият обем на помощта за Украйна вече не е достатъчен, за да промени баланса на силите в този конфликт. Украинският президент Володимир Зеленски продължава да призовава западните страни да увеличат доставките на оръжие.

Време ли е за мир?

Поради войната между Израел и Хамас и тъй като американците са уморени от конфликта в Украйна, който изглежда безкраен и изтощава американските ресурси, медиите все повече обсъждат възможността за прекратяване на огъня.

Ето защо възниква въпросът: време ли е да се сключи примирие между Киев и Москва? Има няколко причини, поради които този подход е разумен и подходящ.

Първо, ситуацията на фронта не се е променила от доста време, въпреки всички усилия на воюващите страни. Русия премина към стратегия на изтощение, използвайки проблема с корупцията в Украйна и заговори за неефективното използване на западната военна помощ.

Значителни промени на бойното поле могат да настъпят само в случай на сериозна ескалация на въоръжения конфликт, когато една от страните започне да употребява по-смъртоносни оръжия. Украйна и Русия използват касетъчни боеприпаси, които са забранени от конвенцията на ООН. Придобиването от Киев на снаряди с обеднен уран за танкове „Ейбрамс“ също може да бъде опасна стъпка към ядрен конфликт. Още: Анализ на Зеленски: Дори войната да приключи - Русия пак ще ни атакува щом се възстанови

Второ, Съединените щати изчерпаха европейските запаси от съветско военно оборудване, като настояха да бъде прехвърлено в Украйна. Това беше стратегически ход, който доведе до дългосрочни договори, позволяващи увеличаване на производството, ремонта и поддръжката на американска военна техника. Освен това Америка успя да изтласка руските компании от оръжейния пазар.

В резултат на това американският военнопромишлен комплекс стана основният доставчик на ново военно оборудване и оръжия за Европа. Но си струва да се отбележи, че Германия също доставя на Киев оръжия, предизвиквайки американското господство във военното производство.

Трето, днес Америка заема доминираща позиция на европейския газов пазар. Преди избухването на въоръжения конфликт в Украйна Русия беше основен доставчик на природен газ за европейските страни. Но след експлозията на тръбопроводите от „Северен поток“ Кремъл загуби възможността да използва енергийните ресурси като средство за принуда, пише South China Morning Post.

Помощник-държавният секретар по енергийните ресурси Джефри Паят каза този месец, че сега Европа поема 70% от износа на LNG от САЩ. Той също така подчерта, че е много важно да се спре руският арктически проект LNG-2. Но постигането на тази цел изисква значителни финансови ресурси и подобни действия могат да доведат до допълнително увеличаване на напрежението в отношенията с Москва. Още: "Ура, ще бъде ядрена война": Бъдещето, подготвено от Путин от първа ръка (ВИДЕО)

Четвърто, финансовата помощ за Украйна идва на висока цена за американските данъкоплатци. През юни миналата година инфлацията нарасна с 9,1% спрямо предходната година, достигайки най-високото си ниво за повече от 40 години. Основният лихвен процент на Федералния резерв днес е най-високият от 22 години. Според Gallup 41% от американците считат, че президентът Джо Байдън предоставя твърде много помощ на Киев. Но тези цифри трябва да се увеличат още повече.

Давайки приоритет на помощта за Украйна пред ефективните мерки за борба с инфлацията, Белият дом създаде обществено разочарование. Европейските страни също са уморени от военните действия и все повече започват да се съмняват в целесъобразността на по-нататъшната подкрепа на Киев. Ефективността на финансовата помощ за Украйна също е намалена поради корупцията, която е изключително силна в Украйна.

И накрая, прекратяването на огъня значително ще помогне на кандидатурата на Байдън за преизбиране. Последните проучвания показват, че одобрението на администрацията е паднало до 40% на фона на конфликта в Близкия изток.

Вътрешните борби в САЩ

Бившият президент Доналд Тръмп критикува Байдън за ситуацията в Украйна. Той твърди, че президентът е развалил отношенията с Русия и уверява, че ще разреши конфликта в рамките на 24 часа, ако бъде избран. Ако Байдън успее да договори примирие между Украйна и Русия, той ще неутрализира всички атаки на Тръмп и значително ще укрепи имиджа си. А това ще увеличи шансовете му за втори мандат.

Основното предизвикателство за Белия дом е да убеди Зеленски да започне преговори. Украинският президент категорично отказва преговори с Путин и възнамерява да върне всички украински територии, включително Крим.

Официално Съединените щати подкрепят Украйна в борбата й срещу Москва, но стремежите на Киев са възпрепятствани от липсата на военни ресурси, които са почти напълно изчерпани. Освен това украинските политици все повече говорят за необходимостта от мобилизиране на повече хора, включително младежи и жени. Още: Оръжие и военна помощ за Украйна от САЩ: Нов проект и караници

В резултат на това Байдън трябва да реши много важна задача: да убеди Зеленски да започне преговорен процес с Путин. Но в същото време той трябва да действа изключително внимателно, без да оказва открит натиск върху украинския лидер.

Кремъл има предимства на бойното поле, но Белият дом доминира на информационното поле. Правителството на САЩ трябва да подготви международната общност за евентуално прекратяване на огъня и да представи мирното споразумение между Киев и Москва като победа за колективния Запад.

Автор на статията: Петер Сойка, сътрудник в Словашката академия на науките, специализира външни отношения и геополитика

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари