Открита руска опозиция срещу Путин иска примирие в Украйна: Надежда или фарс? (ВИДЕО)

8086
Открита руска опозиция срещу Путин иска примирие в Украйна: Надежда или фарс? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на опозиционната руска партия "Яблоко" Григорий Явлински говори открито, че е в интерес на Русия да подпише примирие с Украйна колкото може по-скоро. Явлински даде интервю пред РБК и в него обяви, че партията му е категорично против "специалната военна операция" (така режимът на Путин нарича подпалената от него война в Украйна). Явлински вярва и, че заради неуспеха на украинската контраофанзива, както и заради войната в Израел скоро темата за примирието ще стане основен политически наратив дори в Украйна – сега това не е така, признава той.

По думите на руския политик, не бива много-много да се вярва на социологически проучвания в Русия, които сочат голяма подкрепа за "специалната военна операция" в настоящия момент. "Факт е, че имаме много добри хора, но няма общество. Защото няма независима преса, няма независим съд, няма независим парламент. Няма обществени структури. Няма обществени позиции. Няма сериозни, масови политически партии. Има хора, но няма общество", подчерта Явлински, който изрично заяви, че приоритет номер едно в неговата кандидатпрезидентска кампания е спиране на военните действия в Украйна. Другите му приоритети – освобождаване на политическите затворници в Русия и правосъдна реформа в Руската федерация. Явлински сега събира подписи, за да стане официално кандидат за президент на Русия, става ясно от интервюто.

Истински опозиционер или политически "Болшой театър"?

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изрично има препратки към руски телеграм канал със спекулации, че Явлински всъщност е сключил споразумение с Кремъл, за да бъде бутафорна опозиция – с някои по-сериозни критики към войната в Украйна, но не и истинска битка срещу нея. За Кремъл "Яблоко" е опозицията, с която се поддържа фасадна демокрация – а спирането на огъня в Украйна да се свързва с опозицията, за да не може кръгове около Путин гласно да почнат да защитават тази позиция, заключва ISW, като се позовава точно на руските препратки, че на "Яблоко" няма да бъде позволено да вземе повече от 1,5% електорална подкрепа на руските президентски избори през март, 2024 година.

Според редица експертни позиции, ако Украйна не е в силна позиция на фронта, не може да има реални преговори за мир – ще има единствено налагане на руската визия и най-малкото, което ще се случи, е окупирани сега от руснаците територии да бъдат де факто узаконени: Самите руснаци пуснаха кадри, показващи колко фалшиви са т.нар. референдуми (ВИДЕО). Отделно, Украйна си спомни как съгласно договор със САЩ от 1998 година е унищожила 44 свои бомбардировача и 1068 крилати ракети Х-55. "Днес стана очевидно колко погрешно е било", е заключението: Оръжие и военна помощ за Украйна от САЩ: Нов проект и караници

Развитие на войната в Украйна

Интензивността на бойните действия се увеличи през изминалото денонощие, поне според данните от сутрешната сводка на украинския генщаб. Регистрирани са 97 бойни сблъсъка, което е с почти 30 повече на дневна база. Голямата новина е, че в Луганска област има най-много бойни сблъсъци – украинският генщаб съобщава за 26 отбити руски пехотни атаки там, конкретно са посочени Терно (17 километра западно от Кремена), Спирно (25 километра южно от Кремена), Билохоровка (12 километра южно от Кремена), горският резерват "Серебрянка" (10 километра западно от Кремена), Весело (31 километра южно от Кремена), Новоселовка (14 километра северозападно от Сватово).

Има ли решителен пробив при всичкия този натиск – с геолокализирани кадри няма потвърден руски напредък. Но създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук руски военен телеграм канал "Рибар" настоява, че при Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск) руснаците вече успели да се укрепят в северните покрайнини на селото, имало малки руски успехи при Терно и Ямполовка. Още от онзи ден има твърдения на друг руски телеграм канал "Двама майори" говори как при Синковка руснаците напреднали с 1 километър – отново, геолокализирани видеокадри за такова нещо няма.

(КАРТА) При Авдеевка огънят си остава силен – 25 отбити руски пехотни атаки, а боевете са така интензивни, че реалната ситуация се мени тактически постоянно, но е ясно, че няма голям руски пробив все още. "Рибар" пише как на северния фланг руската армия се "вклинила" в предни украиски позиции в Степово (3 километра северозападно от Авдеевка) и разширила контролната зона около коксохимичния завод. Но друг руски военен блогър и пропагандист в лицето на Семьон Пегов казва нещо различно – да, има тактически руски успехи, само че няма значителна промяна на цялостната ситуация. Геолокализирани видеокадри (18+) на украински обстрели и умиращи руски войници добре показват цената на всяка руска атака – в случая при жп линията северно от коксохимичния завод. Има и геолокализирани видеокадри (18+), показващи украински напредък източно от въпросната жп линия - т.е. ситуацията е много динамична и без сигурен превес на нито една от двете страни:

(КАРТА) При Бахмут "Рибар" говори единствено за леко руско настъпление на север от Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), което не променя нещата там, но и пише, че руснаците атакуват към Ивановско (6 километра югозапад-запад от Бахмут) и северно от Хромово (1-2 километра западно от Бахмут). Само че според украински данни при Клещеевка темпото на руските атаки се забавя заради понесени тежки загуби, а украинците са контраатакували във вилната зона западно от Бахмут. В дневния анализ на ISW има препратка към интервю с украински командир, който казва, че при руските атаки в направлението се унищожава до 80% от тежката военна техника, която руснаците използват за операциите си.

В Херсонска област и в Запорожието промени на позиции няма. Семьон Пегов отбелязва, че украинците атакуват в горския пояс около Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър) и на запад от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол), но няма напредък и боевете са позиционни.

Вчера командващият украинските ВВС МиколаОлещук съобщи, че е свален руски самолет Су-24. Свързваният с руските ВВС телеграм канал Fighterbomber индиректно потвърди новината, като публикува снимка на такъв модел самолет. Самолетът е свален при Змийския остров - неофициално с ракетна установка "Пейтриът" (Patriot).

ОЩЕ: Поръчки и доставки на ново оръжие за Украйна, обзор на боевете (ВИДЕО)

Русия не спира с прекрояването граници

Междувременно, в дневния анализ на ISW има информация, че Русия се готви да приеме законова уредба, според която Азовско море е вътрешно руско море. Досега действаше договор между Русия и Украйна, че Азовско море е вътрешно море и за двете държави – но украинският парламент го денонсира заради руската инвазия и защото беше нарушен от Кремъл, тъй като според договора всички спорни въпроси за Азовско море между Москва и Киев следва да се разрешават по мирен път. Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украиски деца руски диктатор Владимир Путин също подписа вече закон, според който Украйна губи правата си върху Азовско море, защото Русия присъединява Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област (нито една от тези области не е изцяло под контрола на атакувалата Украйна руска армия).

В Архангелск факт стана пореден голям пожар - руските власти съобщават, че той е вече угасен. За угасяването са ангажирани 37 пожарникари и 10 пожарни. Съобщението гласи, че пожарът е в склад за дървесина:

ОЩЕ: Русия засипа Украйна с дронове "Шахед"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа