Сексуален тормоз и изнасилвания и в ООН, но под знака на "благоприлично мълчание"

3246
Сексуален тормоз и изнасилвания и в ООН, но под знака на "благоприлично мълчание"
Снимка: Getty Images/Guliver

Журналисти от британското издание The Guardian са разговаряли в условията на анонимност с няколко десетки бивши и настоящи служителки на ООН от различни държави. 15 от тях са заявили, че са се сблъсквали на работното си място със сексуален тормоз и насилие или са чували за подобни случаи. Някои от тях, които са подали официални жалби, са срещнали заплахи за уволнение или са загубили работата си.

Служителите на ООН, сблъскали се със сексуален тормоз имат право да подадат жалба и да изискат вътрешно разследване. Но това може да влоши положението им. Седем от пострадалите жени са подали официални жалби и три от тях или са били уволнени или са се сблъскали със заплаха от уволнение.

Опра Уинфри: Прекалено дълго жените не бяха чувани

Американската телевизионна водеща Опра Уинфри обяви настъпването на „нов ден” за жените и момичетата, подложени на сексуалн...

Една от жените е загубила работата си след като е съобщила за изнасилване от страна на свой колега, въпреки че е имала медицински документ, както и показания на свидетели. По думите ѝ в ООН тези доказателства са били счетени за недостатъчни.

Друга жена разказва, че омбудсманът на нейната агенция отказал да ѝ помогне с подаването на жалба за сексуално насилие, тъй като бил заплашен от ръководството на ООН. Някои споделят, че колеги са ги съветвали да не подават жалби.

Юристът Алекс Хейнс разкрива пред изданието за случай от 2015 година, когато в една от страните в Централна Азия служителка на ООН е подала жалба за сексуален тормоз и в рамките на разследването е била разпитана от мъжа, срещу кого се е оплакала. По думите му това се случва често.

Бившият сътрудник на вътрешния надзор на ООН Петер Гало заявил, че се е сблъсквал с премълчаване на доказателства и изопачаване на факти по време на разследването на жалбите. „Единственото правило е да не се опозорява публично организацията“, казва Гало.

Случаите на посегателства и насилие в ООН често се случват в страни със слаба правосъдна система. Освен това, работещите зад граница високопоставени сътрудници на организацията имат дипломатически имунитет, поради което е по-трудно да бъдат привлечени под отговорност по съдебен ред.

TIME'S UP ще подкрепя жертви на сексуален тормоз в САЩ

Повече от 300 жени, работещи в кино и театралната индустрия на САЩ, основаха движение, което ще оказва подкрепа на жертви на сексуално ...

Източниците на The Guardian от осем различни организации на ООН обръщат внимание на това, че ръководните длъжности често са заемани от мъже, а жените често работят по краткосрочни договори, което ги прави уязвими пред заплахата за уволнение.

Няколко източници на изданието (вкл. двама излезли в пенсия високопоставени сътрудници на ООН в Рим) са заявили, че са чували как мениджъри са предлагали на подчинените си издигане в кариерата в замяна на сексуални услуги.

„Казах му: „Не!“. Той просто ме игнорира … Когато всичко свърши, той ми каза: „Ако имаш нужда от препоръки, само ми кажи.“ Това разказва служителка на ООН, която е работила в Африка и която е била изнасилена от свой висшестоящ колега. Жената не е подала жалба.

Данните за мащабите за сексуалните посегателства в ООН са много малко. Но проверка, извършена в Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН показва, че почти 10% от 427 сътрудници в организацията са се сблъсквали със сексуален тормоз. Само двама са подали жалби.

Жена, която е работила в миротворческа мисия на ООН в Близкия Изток е споделила, че преди около 10 години е подавала жалба за сексуален тормоз и насилникът ѝ е получил дисциплинарно наказание. Тя не е сигурна, че днес той би бил наказан:

#MeToo: Разкажете историите си!

#MeToo - все повече жени говорят за нещо, което са смятали за срамно. Макар вината да не е тяхна, а на онези, които опипват, издевател...

„Не бих ви посъветвала да се оплачете, ако не искате да преминете през ада. Това е ужасно, защото тази организация трябва да защитава всеобщите права. Ние сме такива лицемери…“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари