X
 
 

Сергей Лавров: САЩ установяват нов световен ред по закона на джунглата

3629 6
Сергей Лавров: САЩ установяват нов световен ред по закона на джунглата
Снимка: Getty Images
Съединените щати се опитват да изградят световен ред, който действа на принципа "който е по-силен, той е прав". Това се посочва в статията на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров "За Деня на победата", публикувана на интернет страницата на списанието "Международни отношения".

„Днес, извращавайки миналото, западните политици и пропагандисти искат да принудят обществеността да се съмнява в справедливостта на световния ред, утвърден с устава на ООН, изготвен в резултат от Втората световна война“, отбелязва Лавров. „Те са взели курс към подриване на съществуващата международно-правова система и замяната ѝ с някакъв „ред, основан на правила“. Но те искат да създадат този ред на принципа „който е по-силен е прав“, според „закона на джунглата“.

Лавров: Продължаването на "Турски поток" през България ще укрепи нейната сигурност

Продължаването на "Турски поток" през България ще укрепи нейната енергийна сигурност. Това заяви в интервю за списание "Международни от...

Това преди всичко е свързано със САЩ и американските особености на възприятието за историята на ХХ век, продължава дипломатът, цитиран от ТАСС. „Там и досега е разпространена представта за „двете добри войни“, в резултат от които Америка обезпечи своето военно доминиране в Западна Европа и редица други региона на света, укрепи увереността в своите сили, преживя икономически бум, стана световен лидер“, пише Лавров.

Външният министър на Русия обръща внимание на това, че САЩ с ентусиазъм създават образа на „милитаристката Русия“. „Но по-голямата част от собствената им история е пример за безконечни завоевателни войни. За 243 години на „американска изключителност“, интервенционизмът е станал неразделна част от външната политика на Вашингтон“, посочва Лавров. „Нещо повече, политическият елит на САЩ възприема употребата на сила като естествен елемент от „принуждаващата дипломация“, предназначена за решаване на най-широк кръг от задачи, включително вътрешнополитически въпроси”.

„Нито една избирателна кампания в САЩ не минава без кандидатите да премерят на себе си тогата на главнокомандващ в действие“. „Доказателство за доблестта“ на американския политик се счита готовността да се прибегне до използването на сила по всеки повод, като има много примери за прилагане на тази концепция под различни „благовидни“ предлози: „в Гренада през 1983 година, в Панама през 1989 година, Югославия през 1999 година, или в Ирак през 2003 година“, продължава Сергей Лавров, отбелязва още агенция "Фокус".

В същото време в Америка почитат падналите си войници, независимо от това, за каква кауза са воювали и през май отбелязват Memorial Day, напомня Лавров. „У никого не възникват подозрения в „милитаризъм“, когато в различни градове на САЩ се провеждат военно-морски паради и авиошоу с участието на военна техника“, отбелязва руският външен министър. „А всъщност нас ни обвиняват, че помним и отдаваме воински почести на бащите и дядовците, положили глави в свещената освободителна война, че празнуваме широко и с гордост Деня на победата“. „Нима Русия или СССР предизвикаха две световни войни? Нима днес ние имаме широка мрежа от военни бази, създадени, за да контролират целия свят?“, задава в заключение риторични въпроси първият дипломат на Руската федерация.

Русия: Напрежението с Косово е свързано със „санитарните кордони” на НАТО

Русия и Сърбия обвиняват пронатовското и прозападното влияние за въоръжената акция на косовската полиция в доминираното от сърби Северн...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  С едно уточнение , че това правило винаги е било в сила/ Правото на по силния/ , но в Сащ от векове живеят с Идеологията за Планетата Държава с единно / разбирай тяхно и на евро*Атлантизма и ционизма/ условно наречено Babylon.и нещата са доста напреднали. Целият този фашизъм е облечен обаче в рамките на някаква демокрация . Практически Сащ и Атлантизма са виновни и за 2 Световни войни и сега подго виж още ›› твят и трета или по скоро ако броим Студената война за война значи 4етвъртата.
 • Македонецъ 2.1 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Президента Путин е БОЕЦ. ПЛАНЕТАРЕН БОЕЦ. ИСТИНСКА СТОМАНА. Както се казва и баба може с ферари да се прави на Шумахер ама я опитай с лада .Проблемът във вътрешен план в основата си е наследствен. Проблем пречещ Многонационалният Народ на РУСИЯ да постигне подобаващият жизнен стандарт. Мисля , че този проблем беше основният и на Социалистическата система./Деленето на наши и ваши. Шом е наш и най г виж още ›› олемият неграмотник ли е , ще го търпим и ако трябва ще го сменим с друг наш/
  : 3 !
 • Македонецъ 2.2 Македонецъ преди 6 месеца Профил на трол?
  Под ЕДНО се подписвам каквото и да значи това. РУСИЯ НЯМА ДА СЕ ДАДЕ БЕЗ БОЙ. В това не бива да има никакво съмнение. Ако Русия разполага с оръжие което направи на пух и прах метеорита /Челябинск*2016/ то значи има уникални оръжия. Но аз не мисля , че има чак такова. А , това значи , че определена Извънземна цивилизация която се мотае наоколо и ПОМОГНА. Каквото и да е случея е ФАКТ.
  : 4 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Абе, рептил, като си признаваш, че си по-слаб, що се отваряш, бляд?!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Абе соросоид*европеид*трансджендърино , в Сащ има огромна мигрантска рептилска общност и то все на най високи позиции. Твоят Господар сорос май , че е дори такъв.
  : 1 !
 • Шалом Барбара 1.2 Шалом Барбара преди 6 месеца Профил на трол?
  Видят ли да пише някъде в сайта Русия, няма начин някоя от двете дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии Деби и Барбара да не се изходи.
  : 1 !