X
 
 

Сериалът за Чернобил - от "ок" до "другарю" в контекста на съветската реалност

Един от големите плюсове на вдигналия много шум американски сериал "Чернобил" е неговата автентичност при възпроизвеждането на съветската действителност.

И в това няма нищо случайно - сред консултантите на сценариста Крейг Мазин е украинката Елена Козлова-Пейтс, която от 20 години живее в Съединените щати

Тя се свързва с Мазин, когато разбира, че подготвя филм за ядрената авария и сама му предлага услугите си и той незабавно я ангажира.

Съдбата на Валери Легасов - мъжът, разследвал аварията в Чернобил

Съветският ядрен физик Валери Легасов ръководи комисията, която разследва катастрофата в Чернобил. Той е привърженик на прозрачността и...

Режисьорът бе влюбен в своите герои

"Не съм имала много работа по филма - сценарият беше почти перфектен", разказва Козлова, която споделя пред Дойче Веле някои детайли от сътрудничеството си с Мазин. Например в една сцена от първата серия, която показва как ученият Валерий Легасов малко преди да се самоубие оставя на котката си паничка с храна.

Първоначално в сценария е било записано, че той оставя "котешка храна" в паничката.

А по това време в СССР не е имало специална храна за котки - детайл, която Крейг няма как да е знаел. И той незабавно нанася корекции за този епизод.

"Много ме впечатли това, че човек, който никога не е бил в тази част на света и дълго време не я е познавал, само за няколко години е успял да се доближи в такава степен до историята и културата ѝ. А най-много от всичко ме порази това, че Крейг направо се бе влюбил в своите герои", споделя консултантката.

Сeриалът "Чернобил" - вълнуващ и човешки, но и с конкретни неточности

Представяме ви втората част от мнението на руския журналист Леонид Бершидски изказано пред американското издание „Блумбърг относн...

Двамата със сценариста работели съвместно най-вече върху диалозите, в които били променяни отделни думи.

На няколко пъти, например, се срещала думата "окей", която определено не се е използвала в Съветския съюз през 1986, особено пък в средите на партийните членове или миньорите.

Или друг епизод - когато пожарникарят Василий Игнатенко се събужда и двамата с жена си тръгват да видят от прозореца какво е станало – по сценария той носел тениска, а тогава тениските бяха рядкост - хората носеха потници, казва Елена Козлова-Пейтс.

Филмът често е критикуван за това, че в сериала прекалено често се чува обръщението "другарю". В едно свое интервю Мазин казва, че това се дължи отчасти на факта, че на чужденците им било много трудно да произнасят обичайните руски обръщения по собствено и бащино име.

А що се отнася до сцената, в която виден партиен ръководител от Минск е показан как пие водка в кабинета си, консултантката не смята, че това е прекалено - все пак са минали цели 33 години от онези времена, много от нещата са се позабравили, а и подобни случаи със сигурност е имало.

Руски журналист: Сериалът за "Чернобил" не е пропаганда, а цели нещо по-важно

„Чернобил“ – минисериалът на HBO, чийто последен пети епизод ще бъде излъчен на 4 юни (у нас) – не е лесен за г...

В памет на героите и жертвите

Покрай работата си по филма консултантката открива и за себе си нови факти, свързани с Чернобил.

"Бях ученичка и помня какво се случи тогава. Отлично помня и манифестацията на 1 май 1986-та, помня лятото, в което не биваше да събираме липов цвят, имаше и много други забрани. Бащата на момчето от съседната къща замина за Чернобил още в първите дни след аварията и когато се върна, почти веднага почина. Бях много впечатлена - човекът се бе пожертвал заради другите", казва тя.

Според Козловска, сценаристът на "Чернобил" е искал точно това - да направи сериал в памет на онези, които са страдали и са се пожертвали. Важно е и обстоятелството, че трагедията е поставена в контекста на другите съветски престъпления срещу човечеството, срещу гражданите на страната.

А най-важно - по думите на консултантката - е показването на героизма на главните действащи лица, на начина, по който са се опитвали да се борят с невидимия враг, за да спасят хората в региона и в цяла Европа.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Другари, не оплювайте руските постижения! БеляНЕ ще е най-сигурния реактор във Вселената!
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Или поне докато гръмне!
  : 0 !
 • И? 8 И? преди 2 месеца Профил на трол?
  Коя е тази никому неизвестна неграмотница Елена Козлова-Пейтс, която от 20 години живее в Съединените щати, че да се произнася по такива сложни теми - ликвидиране на аварии, създаване на киноизкуство, социална психология и политика?! Що не си гледа барбекюто и мачовете по американски футбол, и да си мълчи?!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ти си доста жалък и нещастен хейтър. Факт е, че всички хора по света, които са имали досег със съветската действителност, намират сериала за извънредно автентичен. Включително и моя баща, който е учил в СССР.
  : 7 !
 • Бащата на 8.1 8.2 Бащата на 8.1 преди 2 месеца Профил на трол?
  Що лъжеш повече от свети Тиквун Чудотворец Банкянски бе сине? Срамота е!
  : 3 !
 • Автентичност на възпроизвеждане на СЪВЕТСКАТА действителност ли?? 7 Автентичност на възпроизвеждане на СЪВЕТСКАТА действителност ли?? преди 2 месеца Профил на трол?
  Първо: Годината е е 1986. А автобусите са от 50-те. Второ: миньорите -голи! Кой болен мозък го сътвори това? Трето: дори и облеклото не е като от 80-те, а е откъде 70-те! Несъответствията може да се окажат повече. Но най-интересни са ми "случайните" и многократни натъртвания на анти-сравнения със САЩ. Например: "Ние като не можахме да изпратим луноход на Луната, нека поне го качим н виж още ›› а покрива в Чернобил" или: "Експлозията е N пъти по-силна от бомбата над Хирошима" (само дето едното е умишлено, ама нейсе) и накрая - героичните речи за старото име на централата "Владимир Илич..." звучат просто нелепо на фона на тая катастрофа. Изглежда като с плюнка лепено всичко това! Но толкова с консултант американска украинка..
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Хората не са били с никаква стойност в СССР, затова ли имаха толкова добро образование, истинско, а не по Западен маниер, както е сега, тестове, да отметнеш верния от три отговора. И понеже пак са нямали обикновените хора стойност е можело младеж или девойка от края на съветската география, от най-затънтеното село, ако е талантлив и работолюбив да направи кариера без парите за обучението му в унив виж още ›› ерситет да бъдат проблем?
  : 16 !
 • Анонимен 7.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  А защо не направиха този филм по времето на Елцин? Напънете се малко - отговорът не е труден.
  : 10 !
 • Анонимен 7.3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Че то и у нас по това време имаше автобуси от 50-те години. А по малките градове хората няма промяна в дрехите през десетилетията. Нито се спазваше мода, нито пък имаше разнообразие в магазините. Жените си изкарваха живота с по 2-3 басмени рокли тип престилка с копчета отпред и колан от същия плат. И един елек изплетен от смесване на стари прежди, разплетени от стари дрехи.
  : 8 !
 • Петко Киряков 6 Петко Киряков преди 2 месеца Профил на трол?
  Нямаше храна за котки защото котките ядяха колбаси.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  покрай истината за котешката храна лесно минава и лъжата, че Легасов си крие записите от КГБ....
  : 9 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  През 1979 г. бях на екскурзия в Москва. Видяхме огромна опашка, около 20 метра дълга и по 4 човека, които търпеливо чакаха. Питахме ги какво чакат и се оказа, че чакат да се докара колбас. После гледахме по магазините какво има - мляко, хляб, картофи, солени краставички. Нищо друго
  : 7 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Браво, след 5 години и за Фукушима да направите и кажете че е в източна Русия :))
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Абсолютно си права. Предполагам ако попитат западняците, особенно САЩисаните къде е Фукушима голям смях ще падне.
  : 9 !
 • Български ПОхелзински Комитет 5.2 Български ПОхелзински Комитет преди 2 месеца Профил на трол?
  Тъпата пропаганда на ДВ ме кефи. Започна да има обратен ефект.
  : 8 !
 • Анонимен 5.3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  До 5.1 Една от любимите опорни точки на безродните русофили е да повтарят, че в САЩ хората били прости и необразовани. Абсолютна лъжа. Там са най-желаните университети - 90% от първите хиляда по престижния списък на Китайската академия на науките. Процентът на високо образованите хора е значителен. Голяма част от хората с по-ниско образование са записани в библиотека и редовно четат. Там се правя виж още ›› т и/или регистрират половината от световните научни открития, технологични иновации, патенти. Така че вашите приказки изразяват само безсилната и зверска завист на господарите ви.
  : 7 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Да не се забравя, че Чернобил все пак е в Украйна. И да не се злоупотребява с думата Съветски. Украйна, въпреки че беше част от Съветския съюз, беше и самостоятелен член на ООН с представителство. И не Съветският съюз е виновен за чернобилската трагедия, а самата Украйна. Ако в Украйна не е имало храна за котки, в Москва (и в много други руски градове) имаше, и то доста качествена руска, а не скап виж още ›› ана като УИСКАС. Но какво да се прави - Deutsche Welle +американска украинка наистина е равно на платен филм и репортаж.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Актуално,забравили сте да напишете "платен репортаж"
 • Альоша Гърневски 2 Альоша Гърневски преди 2 месеца Профил на трол?
  Филма Чернобил е хибридна война за баламурници
 • едно и също 2.1 едно и също преди 2 месеца Профил на трол?
  Сега човешкият живот какво струва? Сега никой не лъже и няма мизерия нали?!
  : 8 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Няма ДОСТОВЕРЕН американски филм на историческа тематика, всичко е политика!
  : 9 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Храна за котки е нямало, но поне не са яли котки, нещо което италианците практикуват и до днес, но си траят заради омертата и зелените.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Ако животът в СССР е бил хубав, то границите нямаше да са затворени със забрана свободно да се пътува по света, да започваш където поискаш работа и после като поискаш да се върнеш. Ако беше хубаво, хората щяха да попътуват и да се върнат. Забраната да се излиза свободно, доказва, че е било много зле и че ако се отворят границите, държавата е щяла да се лиши от критична маса от робите си, принудени виж още ›› да работят за нищожни пари при лоши условия. Помня го добре онзи живот. Беше си концлагер.
  : 6 !
Нагоре