Севернокорейската заплаха отвъд ракетите

1712
Севернокорейската заплаха отвъд ракетите
Снимка: Getty Images/Guliver

От момента, в който американският президент Барак Обама предупреди наследника си Доналд Тръмп относно заплахата от севернокорейската ядрена програма, позицията на новия държавен глава на САЩ е, че нищо такова няма да се случи, докато той е „на стража“. От това, което написа в Twitter на 2-ри януари („няма да се случи“) до изявленията му през август месец, че военната опция срещу Северна Корея е „заключена и заредена“, а също така и, че върху Северна Корея ще се изсипе „огън и гняв“, ако тя заплаши Америка, Тръмп се опитва да създаде червена линия. Една червена линия, която ще покаже ясно, че той е готов да направи каквото е нужно, за да спре ядрената и ракетна програма на Северна Корея, преди тя да може да заплаши териториите на Съединените щати.

Такова нещо разбира се, би представлявало една заплаха, която не може да се толерира. Веднъж щом Пхенян добие възможността да нанесе удар по Сан Франциско или Лос Анджелис, той без съмнение ще разшири обсега си и до останалата част от САЩ. Към този момент на американците ще им се наложи да живеят с внушителна ядрена заплаха, която като Русия и Китай може да убие десетки милиони в случай на война. И докато САЩ ще изгради ракетните си защити с надеждата да ограничи щетите и да увеличи ядреното си възпиране, да се позволи на такъв режим да се сдобие с възможността за ядрен удар е нещо, което повечето американци намират за неприемливо.

Северна Корея не иска да влоши положението на Корейския полуостров с провокации

„Северна Корея вероятно не иска да влоши положението на Корейския полуостров със своите провокативни действия и показва готовност...

За да оценят правилно ядрената заплаха, която представлява Северна Корея, американците трябва първо да осъзнаят проблема, който представлява настоящия й арсенал от около 60 ядрени глави, които вече заплашват съюзниците на САЩ. Ким Чен-Ун вече може да нанесе ядрен удар по Южна Корея, където има 28,500 американски военни, както и 200 хиляди американски граждани. Той може да удари и Япония, където живеят 90 хиляди американски граждани и 39 хиляди войници.

В понеделник сирените в Япония завиха, след като севернокорейска ракета прелетя над северните провинции на островната държава.

Междуконтиненталните балистични ракети (МКБР) разбира се, имат една фатална слабост. Те оставят ясен адрес за „връщане на пратката“. Ким Чен-Ун знае, че до минути, след като е пуснал МКБР срещу САЩ, той и режимът му ще бъдат изпържени. Както някога Колин Пауъл каза, отговорът на САЩ ще превърне КНДР в „брикети от дървени въглища“.

Обаче има и друг много по-вероятен начин, по който севернокорейска ядрена глава може да избухне в някои американски град. Ким може да продаде ядрено оръжие на някоя терористична групировка. Има ли терористи, с които САЩ се сражават, и които да се интересуват от придобиването на ядрено оръжие? Лидерът на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири търси ядрено оръжие от близо десетилетие. През 2016-та се откри, че група близка до „Ислямска държава“ активно се опитва да придобие ядрени материали от белгийска ядрена централа. Представя ли си Ким, че може да се измъкне с продажбата на ядрено оръжие или материалите за направата му, на някоя терористична група? Човек би казал, че не. САЩ трябва да направят всичко възможно той наистина да повярва в това, че не може да се измъкне.

Никой не може да скрие факта, че Пхенян вече пресече линията, без да има последствия. Още през 2001-ва година Северна Корея продаде материали, разработки и техническа експертиза на Сирия, за да се построи ядрен реактор, който произвежда плутоний. Досега този реактор щеше да е произвел достатъчно плутоний за няколко ядрени бомби, ако не беше унищожен с израелски военновъздушен удар през 2007-ма година.

КНДР е изстреляла няколко ракети с малък обсег

Военните в Южна Корея са засекли почти едновременно изстрелване на няколко ракети с малък обсег от севернокорейската провинция Канвондо...

Каква цена плати тогава Северна Корея? Пхенян си получи парите, Сирия бе бомбардирана, а САЩ скоро се върнаха на масата за преговори. Там, по време на преговорите между шест страни, САЩ се опитаха неуспешно да принудят Пхенян да се откаже от ядрените оръжия. В разузнавателните среди Северна Корея е известна като страната, която продава и доставя ракети на Иран, Сирия, Пакистан и други страни. Като бивш американски министър на отбраната Робърт Гейтс каза, че севернокорейците биха „продали всичко, което имат, на всеки, които има пари да го купи“. Парадоксално, но докато САЩ се опитват да наложат по-строг контрол чрез санкциите на ООН срещу Северна Корея, безпаричният режим получава още по-голяма инициатива, да се върне на черния пазар за оръжия.

За да се разреши заплахата от севернокорейски МКБР, преди Ким да разработи оперативен капацитет, администрацията на Тръмп изрази готовност да преговаря с Пхенян при условие, че комунистическият режим замрази ядрените си и ракетни тестове. Подобно замразяване би било значително подобрение в ситуацията със севернокорейският ядрен възход. Но дори и правителството на Тръмп да успее да спре Ким в този момент, САЩ ще бъдат оставени да се разправят с всички заплахи, които произтичат от съществуващия ядрен арсенал на Пхенян. В допълнение към това, Северна Корея има съоръжения, които в момента произвеждат плутоний и високо обогатен уран, за които експертите считат, че могат да произвеждат достатъчно материал за създаването на 12 допълнителни ядрени глави годишно. Следователно САЩ трябва да се опитват да замразят и производството на подобни материали.

В допълнение към сегашните усилия, Тръмп трябва да изпрати на Ким ясно послание, което да бъде копирано и доставено на китайския президент Си Дзинпин. Ако някоя ядрена бомба от севернокорейски произход се взриви на американска територия или в съюзна държава, САЩ ще отговорят все едно Пхенян сам е нанесъл удара.

Скорошната „война на думите“ между Тръмп и Ким Чен-Ун събуди много американци относно севернокорейската ядрена заплаха. Докато американците се надяват, че настоящата конфронтация ще съумее да спре още ядрени и ракетни тестове, САЩ ще трябва да живее с ясната заплаха от една ядрена Северна Корея.

The Atlantic

Севернокорейските спецлужби са наели бивши агенти на КГБ

Севернокорейските спецлужби са наели бивши агенти на съветския Комитет за държавна сигурност (КГБ), които да се грижат за сигурността н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари