Ще остане ли Турция в НАТО?

10240
Ще остане ли Турция в НАТО?
Снимка: iStock/Guliver

Закупуването на руската система С-400 от Турция „забележимо ще влоши и без това напрегнатите отношения между САЩ и Турция.” Това пише в статия за германското издание Focus политологът от университета в Кьолн Томас Егер.

Според него законът задължава Тръмп да въведе санкции срещу Турция заради закупуването на оръжие от Русия. Той може да отдалечи във времето въвеждането им, но не и да ги предотврати.

Турция увери САЩ: С-400 са ни нужни, но оставаме ваш съюзник

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар проведе телефонен разговор с американския си колега Марк Еспър късно в петък вечерта във ...

След неуспешния преврат Ердоган е скептичен към САЩ, които не искат да му предадат неговия заклет враг Гюлен. Така той вижда в Путин по-ефективна опора в случай, че попадне под външнополитически натиск. Помощта, оказвана на президенти, попаднали в сложна ситуация, е отличителна черта на руската външна политика, казва още Егер.

Ако Турция излезе от НАТО това ще бъде жестока геополитическа загуба за Алианса. Тази вероятност не бива да бъде изключвана напълно и тя зависи от това до колко ще се изостри конфликта около противоракетната система, доколко ще е силен натискът от страна на Вашингтон и Москва и къде Ердоган ще види повече гаранции за политическото си оцеляване.

Самият факт на доставката на първите компоненти на системата и тяхното сглобяване от руски специалисти в Турция е огромна победа за Путин. Неговата репутация в света нараства . Достъпът до важни военни данни е голямо предимство за руските органи по сигурността , а сближаването на Турция с Русия би се превърнало в световна сензация.

Но ситуацията може да стане заплашителна за Турция. Отказът от тясна връзка със САЩ заради тясна връзка с Русия ще доведе до много големи икономически и политически загуби. Те могат да станат толкова големи, че на Ердоган действително да му потрябва помощта на Путин, за да остане на власт.

От НАТО са загрижени от доставката на С-400 в Турция

От НАТО заявиха днес, че са "загрижени" за придобиването от Турция на руската система за противоракетна отбрана С-400, след като Анкара...

Подобно развитие на събитията ще нанесе щети и на НАТО. Тъй като, ако Турция излезе от Алианса по собствено желание, ще се възцари недоверие между съюзниците.

За страните от Европейския съюз това е ситуация, в която се засягат жизнени интереси. За пореден път се налага да се констатира, че страните от ЕС нямат никакво влияние върху случващото се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари