Ще се уморят ли САЩ от войната в Украйна?

7064
Ще се уморят ли САЩ от войната в Украйна?
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепя Украйна "колкото е необходимо". Администрацията му вече е похарчила 8 милиарда долара само за военна помощ за украинците. През май Конгресът прие допълнителен бюджет от 40 милиарда долара - повече, отколкото Байдън поиска и повече от годишния бюджет за отбрана на много европейски съюзници - за да помогне на Украйна да се справи с глобалните последици от войната. Това пише в материал на The Economist, който продължава така:

Шест месеца след избухване на военните действия, които рискуват да ескалират в продължителен конфликт, дори близките сътрудници на Байдън започват да се чудят дали Америка скоро няма се умори от подобно бреме. По отношение на непопулярност Байдън изпреварва Доналд Тръмп, когато беше на същия етап от президентството си. Инфлацията и високите цени на горивата тормозят финансите на американците. Републиканците са настроени да постигнат важни цели на междинните избори за Конгреса през ноември: очаква се контролът върху Камарата на представителите и вероятно върху Сената да преминат към тях.

Все повече от обещаното като оръжия за Украйна вече е на бойното поле. Но ще продължи ли помощта?

Ще намалява ли военната помощ за Украйна? Този въпрос поставя материал на британския консервативен вестник The Telegraph, изготвен от к...

Сенаторът-демократ и близък сътрудник на Байдън Крис Кунс, понякога наричан "държавен секретар в сянка" на президента, наскоро изрази възхищение от демонстрираното единство от страна на НАТО на срещата на върха в Мадрид. Той добави: "Загрижен съм дали американският народ и избраните от него лидери ще останат на този курс, докато инвазията продължава“. Руският лидер Владимир Путин разчита Западът да измести фокуса", каза той пред The Economist на 14 юли.

Помощта за Украйна е изчислена до края на финансовата година, тоест до 30 септември, но никой не знае кога точно ще свършат парите. В Конгреса се съмняват, че следващият голям пакет помощ за Украйна може да бъде одобрен преди междинните избори. Мнозина казват, че след изборите ще е още по-трудно. "Ще отнеме много усилия", сподели представител на републиканците в Сената.

Като се има предвид значителната поляризация в САЩ, не е изненада, че републиканците са скептични към войната в Украйна. В сравнение с март, когато конфликтът едва започваше, сега по-малко американци са готови да платят, за да подкрепят Украйна. Неотдавнашно проучване на университета в Мериленд показа, че пропастта между привържениците на демократите и републиканците също се разширява. Сред тези на демократите 78% са готови да се примирят с по-високите цени на горивата, а 72% са готови да понесат инфлацията, за да помогнат на Украйна. Сред тези на републиканците само 44% и съответно 39% са готови за това.

Съветниците от Конгреса предполагат, че подкрепата за Украйна ще бъде повлияна от три фактора. Първият е съставът на Конгреса след междинните избори. Ако републиканците спечелят едната или двете камари, коя фракция ще надделее? Фигура от властта като лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, който пътува до Киев с колеги през май, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски? Или фенове на Доналд Тръмп и неговата политика "Да направим Америка отново велика"?

Доста от републиканците все още са повлияни от Тръмп. Бившият президент разкритикува последния пакет от помощи за Украйна, като каза: "Демократите изпращат още 40 милиарда долара на Украйна, докато американските родители се борят да изхранят децата си". Неговите привърженици може да се оживят, ако той обяви официално през следващите седмици, че възнамерява да се кандидатира отново за президент през 2024 г.

Анализ: Въпросът е кой е готов да плати и пожертва повече, за да спечели войната в Украйна?

Ключовото постижение на Запада в противопоставянето на Русия е, че светкавично се обедини в знак на солидарност с Украйна, удари Москва...

Междувременно проблемите дойдоха от нищото: републиканката Виктория Спартц, родена в Украйна, която призова Байдън да действа по-решително в Украйна, наскоро обвини някои от помощниците на Зеленски в корупция. "Факт е, че ако републиканците спечелят Камарата на представителите през 2022 г., нашата подкрепа за Украйна ще приключи", написа в Туитър конгресменът-демократ Рубен Галего.

Сред републиканците в Конгреса фракцията "Да направим Америка отново велика" все още е малцинство, казва Ерик Еделман, бивш високопоставен служител на Пентагона при Джордж У. Буш. Но Еделман казва и, че ще има повече такива хора след междинните избори. И ако те съставляват голяма част от републиканците в Камарата на представителите, откъдето идват бюджетните закони, и особено ако поддържат баланс на силите, тогава ще стане по-трудно да се окаже помощ на Украйна.

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти нарича Зеленски "съвременен Уинстън Чърчил". Малцина обаче очакват той да окаже голяма съпротива на подкрепящите Тръмп конгресмени-републиканци. Натискът върху Сената (независимо дали е контролиран от демократи или републиканци като Макконъл) ще се засили, за да смекчи крайностите на "Да направим Америка отново велика". Украинският въпрос е "голямата битка за души в Републиканската партия", смята Еделман.

Вторият фактор се отнася до степента, в която съюзниците са готови да продължат да помагат на Украйна в конфронтацията с Русия. "Какво правят нашите европейски партньори? Това е буквално първото нещо, което ме питат", казва Крис Кунс. Той отбелязва, че за повечето американци Украйна е "някъде по средата на нищото". Европейските държави са по-близо до руската военна заплаха, те са по-уязвими от ескалация, загуба на руски енергийни доставки и поток от бежанци.

Може би най-важният е третият фактор: успехът на бойното поле. Ако администрацията на Байдън може да покаже, че Украйна отбелязва напредък и не е затънала в поредната "безкрайна война", подкрепата за страната ще бъде по-лесна за намиране. Но, очевидно, конфликтът ще се проточи.

Анализ: Защо кризите на световните суперсили са добро нещо?

Анализът е публикува във Foreign Policy. Негов автор е Хал Брандс е почетен професор в Училището за напреднали международни изслед...

Наскоро Украйна постигна успех с използването на американските управляеми ракетни системи HIMARS за нанасяне на удари по командни пунктове и складове за боеприпаси зад фронтовата линия на Русия. Но украинските сили все още са превъзхождани от Русия и засега са в отбрана.

Целта на Байдън в конфликта не е ясна. Администрацията му вече не говори за това да помогне на Украйна да "победи", сега става дума за това да се увери, че няма да загуби. САЩ изпращат HIMARS на малки партиди, по четири единици наведнъж. (Вашингтон казва, че е необходимо време за обучение на украинските екипажи.)

Основната грижа на Байдън е как да предотврати пряка конфронтация между НАТО и Русия, която има ядрени оръжия. Съединените щати поискаха гаранции, че няма да има обстрел по руска територия. Вашингтон досега отказа да достави ракети ATACMS с обсег 300 километра.

Някои смятат, че този конфликт не може да бъде спечелен. Говори се, че администрацията на Байдън трябва да побърза да разреши проблема по дипломатически път. Но привържениците на Украйна, както демократите, така и републиканците, смятат, че Байдън трябва да побърза и да спечели: той трябва да даде на Украйна повече военна помощ, по-скоро, и трябва да поема повече рискове.

Еделман предупреждава екипа на Байдън: "Ако смятат, че задънената улица е изходът или ако доведат умишлено партията до задънена улица, тогава ще загубят на бойното поле и ще загубят битката с общественото мнение у дома".

САЩ се провалиха в Афганистан и заради корупцията. Ще се поучат ли в Украйна?

Година след като настъплението на талибаните към Кабул предизвика бързата евакуация на американските войски от Афганистан след 20-годиш...

ОЩЕ: Война на санкции: Русия и Западът са в трета фаза, кой ще поддаде пръв?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари