"Ще си платят скъпо": САЩ и съюзниците им не са готови за новата ера във войната

9439
"Ще си платят скъпо": САЩ и съюзниците им не са готови за новата ера във войната
Снимка: iStock

Технологиите сложиха своя безкомпромисен отпечатък върху досегашните схващания за водене на война, пише японското издание Nikkei. Двама анализатори в интервюта за изданието обясниха защо изоставащите страни ще платят скъпо за неспособността си да се адаптират бързо към новите реалности.

Бъдещето на войните ще изглежда съвършено различно от конфликтите в близкото минало, според американски и британски военни анализатори, които следят конфликтите в Украйна и между Израел и Хамас

Технологиите буквално деактуализират установените правила за водене на война - разузнавателните дронове елиминират всеки елемент на изненада на бойното поле. Междувременно, според британския анализатор Джак Уотлинг, десетилетните тактики на масирани танкови атаки сега ги превръщат в лесна плячка. 

Анализаторите предупреждават, че страните ще платят скъпо за неспособността си да се адаптират към новите реалности. Но метаморфозата на бойните методи не е единствената лоша новина за Съединените щати и техните съюзници. Небе, изпълнено с дронове, ще усложни способността на Китай да нахлуе в Тайван, каза базираният във Вашингтон анализатор Кели Грико. Още: Глас от САЩ: В наш интерес е да подкрепяме Израел, а не Украйна

Какво е бъдещето на войната?

Кели Грико е старши сътрудник в програмата за преосмисляне на голямата стратегия на САЩ в Stimson Center.

- Как виждате бъдещето на военното дело?

Ясно е, че преминаваме през период на значителна трансформация в контекста на изкуствения интелект. Подобни промени в икономиката, социалната сфера и политиката традиционно водят до фундаментални промени в самото военно дело. С избухването на конфликта в Украйна започнахме да разбираме по-добре как точно може да изглежда това бъдеще.

Има няколко важни тенденции. Една от тях е връщането на количествения компонент на бойното поле. Армията на Съединените щати и други напреднали западни страни до голяма степен изграждат своите сили и инфраструктура около по-малко, скъпи и сложни системи. Идеята беше да се използват качествени и технологични предимства, за да се компенсират количествените такива на противника.

Сега обаче има връщане към предимството на масовото производство и ниската цена.

Например от Газа Хамас изпраща множество ракети в Израел, принуждавайки ги да харчат много пари за осигуряване на ефективността на системата Iron Dome. А за да атакуват израелската комуникационна мрежа, за да неутрализират традиционно значителното военно предимство на Израел, те използват евтини и малки дронове.

Подобни случаи не са изолирани и въпросът е дали САЩ и техните съюзници ще адаптират собствените си подходи; как ще изглежда структурата на техните въоръжени сили; и какви системи ще закупят.

- Какво означава това за потенциален конфликт в Тайван?

Добрата новина тук е, че тези тенденции, особено тенденцията към поевтиняване и масово производство, благоприятстват отбранителната страна. Съединените щати и Япония имат начини да усложнят способността на Китай да действа успешно чрез използването на сравнително евтини системи, независимо дали става въпрос за противовъздушна отбрана или противокорабни ракети. Още: Ще може ли чичо Сам да се адаптира към войните на новото време?

САЩ и Япония не трябва да победят Китай, а по-скоро да унищожат шансовете му за победа. За да постигне целите си, Китай се нуждае от тотално надмощие, тъй като в контекста на опитите за преразглеждане на статуквото няма „полупобеди“. Превземането на Тайван или някой друг остров изисква превъзходство във въздуха. Съединените щати и техните съюзници и партньори могат да го затруднят по много начини, но без висока степен на увереност в успеха те ще се държат сдържано.

Америка трябва да гарантира, че собствените й способности за противовъздушна отбрана са достатъчно мобилни. Що се отнася до системата Patriot, според армейските наръчници нейното привеждане в походно положение отнема около час от момента на изстрелването. Според запознати този процес отнема на руските системи С-300 и С-400 съответно 15 и 20 минути. Важно е да помислим как да направим нашите системи по-мобилни, така че да бъдат по-трудни за унищожаване.

Второ мнение

Джак Уотлинг е старши научен сътрудник, специалист по аспекти на дизайна на сухопътните сили в Кралския изследователски институт за сигурност и отбрана на ООН

- Защо е толкова важно да разберем точно бъдещето на военните дела?

Концепциите за сухопътна война са относително последователни от 1936 г. Първо, важна е изненадата и недоумението на врага за това къде ще хвърлите ресурсите си.

Тази изненада помага да се постигне концентрация в решаващия момент, за да се получат повече възможности, когато врагът е слаб. Като се движите по-бързо от опонента си, можете да се възползвате от неговите слабости в изненадата и концентрацията, преди той да може да се адаптира.

След като направите това, можете да пробиете, да изолирате врага колкото е възможно повече и да се концентрирате в задълбочена битка, защото сега той е откъснат от логистиката и е уязвим.

Предвид развитието на технологиите обаче не можем да повторим тази последователност от действия. Една от причините е прозрачността на ситуацията на бойното поле. Благодарение на сателитните изображения, радарите и сензорите със синтезираща апаратура, скриването и правенето на нещо смислено стана изключително трудно. Можете да изкопаете дупка и да лежите в нея - тогава няма да ви намерят, но няма да има голяма полза. И веднага щом започнете да се движите или да действате като част от група, те ще ви намерят. Още: САЩ на тръни заради Украйна: Войната отива на пат, какво да се прави?

Ситуацията се усложнява от алгоритмите за машинно обучение. Със закъснение от 20-40 минути можете да намерите почти всяко превозно средство, което се движи през територията на Украйна.

С други думи, няма да можете да изненадате никого.

- Как това ще промени плановете?

Във войните на бъдещето защитата на военните единици ще се състои в създаване на илюзии, фалшиво алармиране на вражеските сензори. Това е възможност да нарушите постепенната атака на врага, като го принудите да стреля, след като сте се преместили. Това е възможност да използвате оборудване за електронна война, за да насочите боеприпаси към грешен адрес. В резултат на това можете да поддържате максимална бойна ефективност.

Невъзможността за концентриране на силите нарушава логистиката, която е критична за всеки конфликт. Бяхме много загрижени за ситуацията с руските логистични системи миналата година, когато те бяха унищожени за кратко време. Това може да се случи и с нас. Нашата логистична опашка е също толкова мека и също толкова лесна за намиране. Така че ще трябва да променим самия принцип на нашата работа.

Автор: Кен Мориясу е дипломатически кореспондент на Nikkei Asia.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари