Ще спрат ли Украйна в Донбас 10 000 руски доброволци?

13641
Ще спрат ли Украйна в Донбас 10 000 руски доброволци?
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на доброволците, желаещи да защитят Донбас, се увеличи през последните дни на фона на обостряне на ситуацията в региона, включително сред депутатите от Държавната дума. Това съобщи svpressa.ru с позоваване на живо предаване в YouTube на бившия премиер на ДНР Денис Пушилин.

„Има много обаждания, а сред момчетата има дори и депутати на Държавната дума, които казват просто „Пребройте ни веднага, ще бъдем при вас“. Това внушава положителни емоции и разбирането, че не сме сами - не в рамките на някои държави, а в рамките на човешките взаимоотношения“ - казал Пушилин. -

Кремъл: Русия не представлява заплаха за нито една страна по света

Движението на руски войскови части до границата с Украйна не представлява заплаха за нито една страна и Москва размества войските си в ...

„Някои вече питат къде точно да се запишат“ – добавил той.

Съмнително е, че депутатите от Държавната дума ще отидат в окопите на Донбас. Едва ли обаче може да има съмнение, че много обикновени руснаци наистина ще дойдат да защитават републиките, както беше през 2014 г., когато войната току-що беше започнала. Сега обаче ще има явно по-малко кандидати, тъй като тогава мнозина вярваха, че би било възможно да се защити поне Донбас в границите на Донецка и Луганска области, максимум - цяла Новоросия. Днес мнозина са разочаровани и наистина не вярват, че ще им бъде позволено да спечелят някакви значителни победи над въоръжените сили на Украйна.

По един или друг начин можете да сте сигурни, че ще има доброволци. Но могат ли те по някакъв начин да повлияят на хода на войната? И колко ще бъдат в действителност? По-рано военният кореспондент Юри Китен обяви пред Free Press цифрата от 10 хиляди души. Същият брой беше посочена от ръководителя на уралския клон на Съюза на доброволците от Донбас Максим Хопин. Откъде са взели тези числа? И защо има такава увереност в думите на Пушилин?

„В този случай изобщо не говорим за доброволци и дори не за техния брой –счита историкът и публицист Александър Дмитриевски. - Украйна и нейните западни господари за пореден път дават да се разбере, че поражението на републиките в Донбас изобщо не е включено в плановете на Русия.

„Донбас не е Приднестровието, откъснато от целия свят, където наистина трябва да пробиете украинската или молдовската територия. Четиристотин километра на руско-донбаската граница са напълно достатъчен прозорец за „северния вятър“, така че ще бъде по-лесно да се изпомпват „мускули“ за милициите на ДНР и ЛНР в най-кратки срокове и да се въведат въоръжените сили на Украйна към следващия „котел" – казва Дмитриевски.

Меркел, Макрон и Зеленски ще обсъдят ситуацията в Донбас

В рамките на тази седмица се очаква да се проведе тристранен формат с участието на канцлера на Германия Ангела Меркел и президентите на...

Според публициста, Западът постоянно фабрикува обвинения за агресията на Русия. „Както показва историята със злощастния малайзийски Boeing, той знае как да измисля обвинения от нищото, те ще възложат функциите на разследващите органи и всички аргументи, представени от нас, на базата на добре основателна доказателствена база, категорично няма да бъдат взети предвид.”

Военният експерт от МГИМО Михаил Александров коментира пред svpressa.ru дали доброволците могат да повлияят с нещо на ситуацията:

„Не вярвам, че 10 000 доброволци ще променят по някакъв начин съотношението на силите в полза на ДНР и ЛНР. Украйна е съсредоточила 70-хилядна група срещу Донбас. Мобилизационният й резерв е най-малко 100-150 хиляди души. Следователно никой доброволец няма да спаси Донбас. Те биха могли да изиграят решаваща роля през 2014 г., когато офанзивата на опълченската милиция ДР на практика доведе до срив на украинската отбрана. Тогава беше възможно напълно да се реши украинският въпрос само с помощта на доброволци. И цената на такова решение в човешки животи би била минимална. Сега няма да е възможно да се защити Донбас без влизането в бой на редовни войски от руската армия.”

Коментирайки Минските споразумения, според Александров, Кремъл допуснал стратегическа грешка. Той позволил на Украйна да възстанови армията си и да се подготви добре за война. Сега ще трябва да се плати много по-висока цена, за да защити Донбас.

Затова на Москва остава труден избор или да предаде Донбас, или да влезе във война. Предаването на Донбас обаче ще означава край на режима на Путин, тъй като тогава ще дойде ред на Крим, за който все пак ще трябва да се бие, макар и в по-неблагоприятна стратегическа ситуация.

Външни министри обсъждат военната дейност на Русия срещу Украйна

Външните министри на 27-те страни от Европейския съюз ( ЕС) ще обсъдят на следващата си среща предполагаемата „военна активност н...

Според Александров, освен пряка военна помощ за Донбас, Кремъл няма избор. Въпросът е каква помощ ще има: да бъде спряна офанзивата на украинските войски и да не се отиде по-далеч? Тогава ситуацията ще се възпроизвежда непрекъснато, хиляди руски хора ще умрат без ясен резултат. Друг вариант е решителното поражение на въоръжените сили на Украйна, създаването на Новоросия, достъп до Приднестровието, превземането на Киев и наказанието на украинските военни престъпници.

„Западът, разбира се, може да обвини Русия в агресия, ако го направи. Но това няма да има дори най-малък ефект. Дори пълният бойкот на Русия от Запад не може да ни навреди много. Русия живя в блокада в продължение на десетилетия и до 18-ти век имаше само минимални икономически връзки със Запада. И тогава, между другото, руснаците живееха по-добре, отколкото на Запад. Единствените, които ще страдат, са олигарсите с икономически интереси на Запад. Когато обаче оцеляването на руската нация е на картата, всички подобни интереси трябва да бъдат игнорирани и недоволните да бъдат наказани по най-решителния начин” – обобщава Александров.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари