Символът Z – синоним на епичен провал

13603
Символът Z – синоним на епичен провал
Снимка: стопкадър / Inside Edition / YouTube

Символът Z, представляващ военни престъпления, сега се явява синоним на епичен провал. Това написа американският астронавт Скот Кели в коментар на ситуацията с руския военен спътник „Космос-2555“, който на 29 април беше изстрелян от космодрума Плесецк в околополярна орбита с ракета "Ангара-1.2". Кели направи коментара още преди спътникът да слезе от орбита. Както се оказа, той не можа да се задържи там и изгоря в атмосферата.

„Руската ракета с буквата Z отстрани изстреля неуспешен военен спътник. Изглежда, че символът Z, представляващ военни престъпления и зверства, сега също е синоним на епичен провал", написа Кели.

Буквата Z – официалният и зловещ символ на инвазията в Украйна

Първите снимки и видеоклипове, показващи руска военна техника с неразбираеми маркировки на борда, се появиха в социалните мрежи няколко седмици преди началото на войната. Латинската буква Z беше най-разпространена, със или без квадрат; но се виждаше и V.

Най-вероятно буквите са били използвани като тактически маркировки, позволяващи да се прави разлика между техниката от различни военни окръзи на Русия - обаче след няколко дни Z и V (но особено Z) станаха почти официални символи на "специалната операция", както руснаците наричат войната в Украйна.

Кой именно е дал идеята да се направи Z един от ключовите елементи на руската пропаганда, не е известно с точност.

Значението на тези символи в началото беше неясно. Тогава военни експерти излагаха различни версии, но най-често бяха склонни да вярват, че по този начин се посочва принадлежността на техниката към един от руските военни окръзи: Z - Западен, V - Източен, триъгълник - Южен. Маркировките на борда на военната техника започнаха да се използват в пропагандистки лозунги: например „Zавършваме войни“ или „Zа мир“ (първо с обичайния правопис, а след това със замяната на кирилицата Z и V в хештаговете с латинските Z и V). Дори шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин започна да изписва фамилията си в своя Telegram канал като РОГОZИН.

Според руския тв канал „Царград“ буквата Z е станала символ на военната операция на Русия по „освобождаване на Украйна от нацистите“. Каналът цитира руски военни, които най-после разяснили смисъла на Z върху танкове, автомобили и други военни машини.

Военните смятат буквата Z не просто за някакъв символ, създаден за тактически цели, а за свой девиз. Въпреки това, в първите дни на специалната операция в Украйна, много версии бяха представени от потребителите, което означава Z на военно оборудване.

Военни интерпретации  

Значението на буквата Z от военните първо беше дешифрирано в интернет като ZABIRAEM: тоест „отнемаме територии от нацистите“.

Имаше и версия, че Z е символично обозначение на датата 22.02.2022, но това би било странно, тъй като военната специална операция започна на 24 февруари.

Бяха изразени и няколко версии за тактическото значение на Z сред военните. Например Z означава посоката, в която тази групировка войски напредва: Z – „към Харков“. Съответно буквата V - "Славянск, Краматорск", и О - резервни войски.

Има и друга тактическа версия: Z на военните превозни средства просто означава, че те са „свои“.

Официалната версия

Според изданието „Царград“ военните са обяснили какво имат предвид под Z и буквите O и V.

Трите букви Z, V, O се появили в армията по време на ученията „Съюзна решимост-2022“ в Беларус. Там Z била нанесена на военната техника на онези групи войски, които отработвали "Zападно" направление в ученията, а V - "източно" (на руски – „восточное“).

Но след началото на инвазията в Украйна военните разказали и за символичното значение на останалите от ученията букви:

Буквата Z - „За победа“ или „Задачата ще бъде изпълнена.

Буквата V – „Силата на V в истината“.

С други думи, военните виждали във V и Z не само тактически смисъл, но и смисъл на своята „справедлива кауза“ – „освобождаването на Украйна от нацистите“. Не е изложено обаче „сакралното“ значение на буквата О.

Z върху коли и имена

По един или друг начин буквата Z премина от военните и към цивилните. В знак на подкрепа на войната много жители на страната започнали да я рисуват по колите си, прозорците на апартаментите и дори да слагат буквата Z върху дрехите си - като военните.

Някои органи на властта променили логото на официалните си уебсайтове, за да включват Z в името си: например регион КуZбас или Zаконодателно събрание на Нижниновгородска област.

Освен това в много региони на страната се провели акции и флашмобове в подкрепа на инвазията в Украйна, чийто основен символ също станала военната буква Z.

Новата свастика

„Z – новата свастика – покрива страната“, пише в своя Telegram журналистът и певец Игор Григориев, бивш главен редактор на контракултурното списание „OM“.

Колумнистката на New Yorker Маша Гесен също смята така: „Графически Z е очевидно по-близо до свастиката, отколкото до всеки добре познат съветски символ - като петолъчката, сърпа и чука или червеното знаме.“

„Само за седмица Z се превърна в символ на новия руски тоталитаризъм“, пише Гесен.

Държавни органи, федерални и местни чиновници, проправителствени знаменитости и обикновени поддръжници на властите започнаха да поставят латинската буква на своите аватари в социалните мрежи.

Потребителите на руски и украински социални медии също сравниха новия символ с нацистките емблеми. Така руническият знак „Волфсангел“, подобен на латинското Z, е бил тактически знак на няколко дивизии на СС и Вермахта; а най-близо е емблемата на 4-та дивизия на СС, воювала край Луга, Псков и Ленинград.

Според руския военен експерт по пропаганда Йън Гарнър кампанията всъщност е продукт на политически стратези на Кремъл, маскирана като инициатива на обикновените хора.

Експертът дава за пример случай в Ступино, малък град в Московска област, където скъпи чуждестранни автомобили се подредили в буквата Z, а дронове ги снимали – точно както при други подобни акции, организирани от държавни или проправителствени организации.

Като се има предвид практиката за насърчаване на участието на студенти и държавни служители в проправителствени мероприятия, само социалните мрежи могат да бъдат реален индикатор за подкрепа, смята изследователят, и в тях няма признаци за масово, общонационално използване на този символ.

Кремъл не може да спечели народната подкрепа чрез безлични кампании, изградени около нов символ, написа Гарнър в началото на март. "Ако искат да постигнат резултати, те се нуждаят от истории на мъченици. О, да, и ще трябва да нарекат това война - което все още не правят."

ВИЖТЕ ОЩЕ: Срамен руски военен символ гостува на протеста на "Възраждане" с мото "не давайте оръжия на нито една воюваща страна"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари