Скандали в Полша след превъоръжаването на армията. Защо?

7108
Скандали в Полша след превъоръжаването на армията. Защо?
Снимка: Getty Images

Само преди няколко седмици, в средата на юли, първите два учебно-бойни самолета FA-50, закупени миналата година от министъра на отбраната на Полша Мариуш Блашчак в Южна Корея, пристигнаха във военновъздушната база в Минск-Мазовецки. На 20 юли те бяха сглобени, а след това те извършиха тестови полети.

Самолетите бяха сглобени точно преди парада

По първоначална информация полската страна е оказала натиск върху корейците, така че първите самолети FA-50 да пристигнат в Полша до 15 август. Министърът на отбраната искаше да ги покаже на парада, организиран по случай Деня на полската армия. Общо армията ще получи 48 от тези машини. Доставките по договора обаче ще се изпълняват с години. Още: В Полша се проведе най-внушителният военен парад в историята на страната (ВИДЕО)

Военният парад, организиран на магистрала Вислострада в столицата по заповед на ръководителя на Министерството на отбраната, трябва да създаде впечатлението, че полската армия е невероятно силна и оборудвана с най-модерна техника. Но това е само илюзия.

Полетите във варшавското небе на самолети FA-50 изобщо не показват, че полските ВВС вече имат на въоръжение тези машини. С изключение на няколко FA-50, които нямат бойна стойност при реална заплаха, тези самолети просто не съществуват в полската армия, тъй като няма инфраструктура и обучен персонал, който да ги обслужва.

Трябва да се има предвид също, че тези самолети не са бойни, а учебно-бойни. Следователно тяхната функционалност в случай на конфликт е много по-малка от тази на изтребители като например F-16. Пилоти, интервюирани от Onet, се шегуват, че благодарение на закупуването на корейските самолети полските военновъздушни сили ще имат най-големия флот от учебни самолети в цялата НАТО. Има само един въпрос: Защо? Още: Полша изпраща още 1000 военни на границата с Беларус

Корейско пазаруване извън гишето

Друга техника, договорена в Южна Корея от министър Блашчак, включително танкове K2 и гаубици K9, също участваха в парада.

След като миналата година бяха подписани с Корея договори за закупуване на 180 танка K2, 212 оръдия K9, 218 ракетни установки K239 Chunmoo и 48 учебно-бойни самолета FA-50, ръководителят на Министерството на отбраната на Република Полша взе най-простото възможно решение: той закупи стоки директно от производителя, както се казва, направо от гишето, пише полският популярен сайт Onet.

Всички тези договори са сключени без търгове, така че не може да се говори за конкуренция между доставчиците. В момента Министерството на отбраната на Полша практикува специален метод за доставки - просто сочи с пръст на армията какво и откъде да го купи. От какви съображения се ръководи отделът, не е известно.

Решението за корейската технология беше взето светкавично. Първият път, когато министър Блашчак посети Корея, беше в края на май или началото на юни миналата година. Още през юли беше подписано рамково споразумение, а през август започнаха да идват отделните договори за закупуване на танкове и гаубици. Интересното е, че никой не поиска мнението на военните по този въпрос. Според нашата информация, преди да закупят корейското оборудване, те дори не са го тествали. Още: В Полша започнаха най-големите национални военни учения Anakonda-23

Кой ще ремонтира корейските танкове?

В момента полските въоръжени сили разполагат с около 20 танка K2 и 30 гаубици K9. По няколко броя от тях участваха в парада. „Черните пантери“, както се наричат корейските танкове K2, и мощните оръдия K9 могат да направят незабравимо впечатление на зрителите на парада. И ще изглеждат добре на снимки и по телевизията. Точно от това се нуждае министър Блашчак - да организира военно шоу преди предстоящите избори, което да покаже мощта на полската армия.

Но каква картина ще се появи пред нас, когато прахът на парада улегне?

"Корейските танкове са ненадеждни. След няколко месеца употреба се появяват неизправности. В момента с помощта на корейците се справяме с отстраняването им, но кой и при какви условия ще отговаря за техническата поддръжка на тези бойни средства по-нататък все още не е известно”, споделиха експерти.Министър Блашчак е купувал готово оборудване „на гише“, без да е изградена система за поддръжката и експлоатацията му в полските въоръжени сили. Без нея съвременните танкове, оръдия и самолети просто ще стоят и ще ръждясват в хангарите. Разбира се, при условие че се изградят такива хангари.

На военния парад бяха показани и корейски оръдия K9. Тази покупка поставя може би най-големите въпроси пред експертите и военните, тъй като Полша има собствена фабрика, която произвежда отличната гаубица Krab, доказана в боеве и високо оценена от полската армия. Става дума, разбира се, за завода "Сталева воля". Трудно е да се обясни защо военното ведомство сключва договори за оборудване с чужд производител, като същевременно подкопава местната отбранителна индустрия.

От изявленията на политици следва, че основният аргумент на Министерството на отбраната е, че полската индустрия била неефективна и не е в състояние да произведе за кратко време толкова оборудване, колкото е необходимо на армията. След подписването на договора с Корея обаче стана ясно, че корейците искат да строят завод за K9 в Полша. Със същия успех може да бъде построен още един завод за производство на полски Krab.

„За мен това е може би най-противоречивият корейски договор, подписан от министър Блашчак. Корейците нямат интерес да развиват нашия Krab. Нещо повече, те го смятат за конкурент на К9, защото Krab. получава добри отзиви от Украйна. Не е изненадващо, че за тях това е сериозен конкурент. С навлизането на полския пазар корейците получиха възможност да навредят на полските артилерийски програми", каза Мариуш Сиелма, главен редактор на Nowa Technika Wojskowa ("Нова военна техника"), пред Onet в интервю.

На парада участва и високотехнологична техника, закупена от САЩ, включително танкове M1A1 Abrams, ракетни установки HIMARS и системи за противовъздушна отбрана Patriot. И тук ситуацията е същата: само отделни екземпляри от тях бяха доставени в Полша. Създаването на базирани на тях системи, например противовъздушна отбрана, ще отнеме още няколко години.

Политиците лишиха армията от правото на глас

Министър Блашчак обича да прави гръмки твърдения, че създава най-силната сухопътна армия в Европа. Парадът трябва да послужи като потвърждение за това. Не трябва обаче да забравяме разходите, които полските граждани скоро ще трябва да изплащат за тези „мечти за власт“.

Министерството на отбраната все още старателно прикрива това. Научихме от корейските медии за мащаба на заемите, които министър Блашчак е взел и още планира да вземе от Корея. Говорим за 100 милиарда евро. Полското правителство обаче упорито мълчи относно целесъобразността на тези заеми и условията, при които се отпускат. И следващите поколения поляци ще трябва да плащат сметките.

Гледайки красив парад, човек трябва да помни, че днес не армията, а политиците зад кулисите решават какви оръжия ще получат полските военни. За съжаление политиците лишиха армията от правото на глас. Още: Знак, че Полша се готви за война: Стотици хиляди отиват на военно обучение

Да не забравяме, че министър Блашчак в официални речи призовава за уважение към военните, но самият той действа по различен начин, например е в конфликт с основните военни лидери: с началника на Генералния щаб на полската армия генерал Раймунд Анджейчак и с Оперативният командващ на въоръжените сили на Република Полша генерал Томаш Пиотровски.

В края на миналата година ръководителят на полското министерство на отбраната увери: „Изградихме многостепенна система за противовъздушна отбрана. Имаме комплекси Pilica, Mała Narew и Patriot. Благодарение на усилията на правителството нашето небе е обезопасено."

И какво направи министърът? Той хвърли цялата вина за ситуацията върху генерал Пиотровски. А ситуацията показа, че демонстрирането на мускули от министъра на отбраната трябва да се третира много предпазливо и неговите уверения за мощта на полската армия и сигурността на страната не могат да се приемат за даденост. Проблемът е, че днес, както и в отминали (за щастие) времена, Министерството на отбраната явно злоупотребява с грифа "строго секретно".

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Анализ: Меденият месец на Полша с Украйна приключи

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари