Знак, че Полша се готви за война: Стотици хиляди отиват на военно обучение

10096
Знак, че Полша се готви за война: Стотици хиляди отиват на военно обучение
Снимка: Getty Images

През 2023 година министерството на отбраната на Полша ще призове до 200 000 души за военно обучение, съобщава fakt.pl. 

Сред тези 200 000, които правителството на Република Полша възнамерява да призове за военно обучение през следващата година, се включват по-специално войници от силите за териториална отбрана, както и войници на доброволна военна служба и активен резерв. Това може да се отнася за 38 000 военнослужещи от запаса и лица, преминали военна служба или обучение. Кой друг може да бъде повикан в тренировъчния лагер?

По налична информация, 28 500 души също подлежат на преквалификация в рамките на доброволната военна служба, включително тези, които вече се обучават в момента. Това ще важи и за "неотбилите действителна военна служба и лицата, които не са военнослужещи от запаса, но преминали в запаса (лица, получили военна квалификация)". Обучението ще важи и за доброволци, навършили 18 години, независимо от тяхната квалификация и образование, които са отбили военна служба в друга държава, както и тези, които по време на постоянно пребиваване в чужбина са се върнали в Полша и са се регистрирали за постоянно пребиваване.

Изненада: Полша блокира пакета с 18 млрд. евро помощ за Украйна

Полша е отказала да подкрепи пакетното споразумение на ЕС, включващо 18 млрд. евро помощ за Украйна, план за евросредствата на Унгария,...

Ученията ще засегнат и до 10 000 "военнослужещи от запаса, които носят служба и са призовани за неопределено време". Такива военнослужещи могат да се обучават в зависимост от нуждите на Въоръжените сили, например веднъж на тримесечие - веднъж за поне 2 дни в свободното време и веднъж за 14 дни. Още 800 души ще станат участници в програмата "Академичен легион", предназначена за студенти. Полша иска да назначи до 17 000 души като действащи професионални военнослужещи.

Информацията предизвика голям резонанс в обществото. Мнозина започнаха да се чудят дали ще бъдат повикани и ако да, кога.

"По този въпрос, за съжаление, цари комуникационен хаос. Не се знае какви са критериите и кой ще бъде призован. Ако се оповестяват такива неща, обществото трябва да знае кого и кога ще подлежи на призовка. Но преди всичко е необходимо да се разяснят на обществото причините за подобно действие. Хората имат свой живот, свои планове, свои професионални задължения. В XXI век не можеш да третираш хората като пушечно месо и да ги оставиш в тъмнината, а не да обясняваш какви са правилата. Липсата на чувство за сигурност и стабилност на държавата е най-лошото нещо, което властта може да причини на всички ни", коментира евродепутатът Роберт Биедрон.

Депутатът от "Право и справедливост" Михал Ях пък вижда тази ситуация съвсем различно. "Няма хаос. През последните 7 години, веднага щом се вземе решение се появяват "професионалисти" и казват колко зле ще се отрази на живота на гражданите. И досега се справяме добре с всички бедствия, които ни сполетяха през последните години. Проблемът с руската заплаха накара и най-големите скептици да осъзнаят необходимостта от силна армия като мощно възпиращо средство и правителството прави това", уверява депутатът Ях.

Долната камара на Полша определи Русия за държава спонсор на тероризма

Сеймът, долната камара на Република Полша, определи Руската федерация за държава спонсор на тероризма, се казва в изявление на официалн...

"Става дума за предоставяне на нашите граждани кратко обучение. Това няма да бъде военна служба. Става въпрос за подготовката им за евентуално повикване в случай на извънредна ситуация. Днес в Полша говоренето за заплахата вече не буди подигравки, както преди преди година-две, когато беше казано, че трябва да сме готови за всякакви заплахи", каза още депутатът от управляващата партия.

ОЩЕ: Две ракети паднаха в Полша, има убити (ВИДЕО)

Случаят с ракетата в Полша: Не се чака официален резултат през 2022 година

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НАТО има само 5% от необходимата въздушна отбрана за защита на Централна и Източна Европа

Повтаря се началото на Втората световна война: Съюзниците се боят от Путин както някога от Хитлер

Новите козове за Украйна и Русия във войната: Оръжия и логистика (ВИДЕО)

Поразени са руски катери, охраняващи Кримския мост: Детайли след атаката в Крим (ВИДЕО)*

"Не искаме в Украйна, искаме в затвора": Руски войници са принуждавани да се връщат на фронта (ВИДЕО)

Намушкана и взривена: Зверско убийство на украинка, извършено от руски военни

Кралят е "смазан и унищожен", кралицата му е изневерила: Книга разкри драмата на Фелипе VI и Летисия Ортис (СНИМКИ)

Ракети засипаха цели при Кримския мост, пожар в Москва, руски дронове и ракети удариха Украйна

Руски самолет хвърли три бомби в Белгородска област

Британският парламент бе разпуснат преди изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа