След Brexit: Противоречията, които могат да накарат ЕС и Великобритания да скъсат

3843
След Brexit: Противоречията, които могат да накарат ЕС и Великобритания да скъсат
Снимка: iStock

След Brexit, ЕС и Обединеното кралство най-накрая са в добри отношения — просто не споменавайте недовършената работа.

След като (най-вече) разрешиха привидно безкрайния си спор относно търговските правила в Северна Ирландия, двете страни намират общ език. Британският външен министър Джеймс Клевърли, на посещение в Брюксел каза, че ЕС и Обединеното кралство са достигнали състояние на "тясно и приятелско сътрудничество" след Брекзит.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович също даде знак за желание в ЕС да преодолее различията. "Виждаме, че в този по-суров геополитически свят трябва да се държим заедно и да си сътрудничим възможно най-тясно", каза той. Но това няма да е лесно за дългогодишните врагове.

Ето седем горещи точки според Politico, които все още могат да държат нещата напрегнати.

Научни схеми на ЕС

Преговорите за асоциирането на Великобритания към схемите за финансиране на науката от ЕС, включително мащабната програма за научноизследователска и развойна дейност Horizon Europe, са в задънена улица. Европейската комисия гарантира, че няма да изисква Обединеното кралство да плаща за двете години от седемгодишната програма Horizon, които е пропуснала след Brexit. Британски министри обаче насаме твърдят, че отстъпката за членство, предложена от Брюксел, не е достатъчна.

Шефчович, който ръководи проблемните въпроси между ЕС и Обединеното кралство, каза, че асоциирането на Великобритания към научните схеми, включително Хоризонт Европа, „може да бъде готово много бързо“ и подчерта, че ЕС „остава готов да обсъди оставащите опасения на Обединеното кралство“.

Зелени субсидии

Министър Клевърли не се свени да критикува плановете както на САЩ, така и на ЕС за субсидиране на зелените технологични индустрии със стотици милиарди държавна подкрепа. „Споделяме една и съща цел за намаляване на вредните емисии, но не смятаме, че изкривяването на пазарите ще ни помогне да постигнем тази цел по най-бързия и ефективен начин“, счита той.

Финансовият министър на Обединеното кралство Джереми Хънт каза по-рано, че британското правителство не планира да отговори на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ или индустриалния план на ЕС за Зелената сделка, като се присъедини към „деформираща глобална надпревара за субсидии“. Отговорът на Великобритания и за тези два вида субсидии се очаква да бъде включен в есенното изявление на правителството и звучи така, сякаш Лондон и Брюксел ще бъдат на полюси един от друг.

Митата за електрически превозни средства

Британският министър на търговията Кеми Баденок оказва натиск върху ЕС да спаси производителите на електрически превозни средства от двете страни на Ламанша от новите търговски правила след Brexit, които влизат в сила през 2024 г.

Съгласно временно освобождаване в търговската сделка за Brexit, до 70% от компонентите на електрически батерии могат да идват извън Обединеното кралство или ЕС, преди да влязат в сила митата. Но този праг ще падне до 40% от 1 януари 2024 г., което означава, че на превозните средства, надвишаващи това ограничение, ще бъде увеличена до 10% таксата (митото) при търговия между ЕС и Обединеното кралство.

Великобритания и ЕС водят преговори по този въпрос, след като производителите на автомобили и от двете страни предупредиха, че митата сериозно ще намалят продажбите и производството. Но е малко вероятно да се появи пробив по-рано от есента. Досега Лондон обвиняваше Брюксел, че заема твърда позиция по отношение на правилата, за да запази възможно най-много производство на автомобили в рамките на единния пазар на ЕС.

Потенциално разминаване

Поддръжниците на Brexit отдавна говорят за ползата да се откъснат от правилата на ЕС. Тъй като ЕС и Обединеното кралство изготвят нови планове по авангардни технологични въпроси - помислете за изкуствен интелект, полупроводници, киберсигурност и редактиране на гени на култури - двете страни може да се раздалечат още повече.

Шефчович даде ясно да се разбере, че EK наблюдава плана на Великобритания за отмяна на оставащите закони на ЕС в нейните уставни документи "много внимателно". Брюксел, каза той, ще иска да гарантира, че няма "регресия" по отношение на стандартите за околната среда, труда и безопасността, които Обединеното кралство се е ангажирало да не подбива, за да продължи да търгува свободно с ЕС.

Някои от най-успешните продукти на Великобритания вече отговарят на високите стандарти, контрира министър Клевърли, така че би било контрапродуктивно за Обединеното кралство да спечели репутация, че ги подбива. "Обединеното кралство никога няма да бъде икономика на "натрупай много, продай евтино", настоя той.

Миграция

Шефчович твърди, че е отворен за преговори по сделка за облекчаване на младежката мобилност между ЕС и Обединеното кралство - силно ограничена, след като Великобритания напусна зоната за свобода на движение в ЕС, но това остана постоянен проблем, който се поставя от дипломати от европейски страни. Но той предупреди, че Лондон досега не е сигнализирал за „каквато и да е откритост“ за преразглеждане на съществуващата си позиция, оплаквайки се, че това, което блокът счита за „мобилност“, във Великобритания „се възприема като имиграция“.

Що се отнася до незаконната миграция, ЕС и Обединеното кралство споделят една цел за борба с контрабандистите на хора и си сътрудничат добре, като обменят информация, каза Шефчович.

Водещият законопроект за незаконната миграция на премиера Сунак, който се променя сериозно в Камарата на лордовете, често се третира с презрение от дипломатите на ЕС. А призивът на Сунак за споразумение за връщане на мигранти без документи в ЕС досега няма гласност.

Договорът за Гибралтар

След 13 официални кръга от преговори между ЕК и правителството на Обединеното кралство и редовни срещи между британски, гибралтарски и испански служители, споразумение за това как и кой трябва да контролира граничните пунктове на летището и пристанището на Рок беше "върнато в килера", поне до предсрочните общи избори в Испания на 23 юли. Необходима е сделка по тези въпроси, за да могат Комисията и Великобритания да сключат международен договор, регулиращ отношенията на британската отвъдморска територия с ЕС след Брекзит.

Представители на ЕС призоваха вземащите решения в Лондон и Мадрид да намерят общ език преди изборите, предупреждавайки, че крайнодясна коалиция, включително испанската ултранационалистическа партия Vox, която настоява за връщането на испанското управление в Гибралтар, ще направи споразумението много по-малко вероятно.

По-рано Комисията обяви, че няма да подпише нищо без изричното съгласие на испанското правителство. Двама дипломати, участващи в преговорите, се съгласиха, че напредъкът в тях няма да бъде възможен, докато не бъде сформирано ново испанско правителство, тъй като толкова чувствителни преговори не могат да се водят без испанският парламент да заседава.Освен това би било практически невъзможно за испанския премиер Педро Санчес да направи каквито и да било отстъпки под електоралния натиск от страна на десните партии.

Разгръщане на Windsor Framework

Тазгодишната Рамкова сделка от Уиндзор, целяща уреждането на дългогодишен спор след Брекзит относно търговските правила в Северна Ирландия беше оценена като ясен знак за подобрени отношения.

Засега Обединеното кралство изпълнява ангажимента си да позволи на Комисията да проверява базите данни на живо за стоките, влизащи в Северна Ирландия, каза Шефчович. Но той напомни на законодателите, че все още има цял списък от крайни срокове, които трябва да бъдат спазвани.

ОЩЕ: Седем години Брекзит - най-лошото решение на британците

Автор: Кристина Галярдо, за Politico

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари