Срещата на върха на ООН за климата: Щедри призиви и неясни обещания

3730
Срещата на върха на ООН за климата: Щедри призиви и неясни обещания
Снимка: Pixabay

Дотук на срещата на върха на ООН, посветена на борбата с климатичните промени, която се провежда в Глазгоу, Шотландия, световните лидери бяха доста щедри на добре звучащи лозунги, но конкретните обещания са сравнително малко. Още по-малко са тези, обвързани с твърди срокове.

Критиките са насочени основно към Китай, Индия, Бразилия и Русия. Така например, Индия бе разкритикувана за бавния преход към енергия без въглерод, докато на Бразилия не ѝ бе спестено, че не съумява да се справи с обезлесяването в Амазония, достигнало рекордни нива.

ООН: Глад, климатични промени и конфликти оформят "перфектната буря"

Една мощна комбинация от глад, изменение на климата и предизвикани от човека конфликти създава "перфектна буря". Това предупреди ръково...

Американският президент Джо Байдън посочи Китай като основния замърсител на въздуха. Не пропусна да спомене и Русия, където, по думите му, докато тундрата гори, руската държава не желае да поеме допълнителна екологична отговорност. Припомняме, че и Владимир Путин, и Си Дзинпин не се явиха на срещата на върха на ООН в Глазгоу. Байдън бе подкрепен от премиера на Великобритания Борис Джонсън, който също заяви, че Китай трябва да следва стриктно поетите ангажименти в борбата с глобалното затопляне.

Отговорът на Русия дойде мигновено като прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че същите горски пожари бушуваха и в Калифорния. "Тундрата наистина гори, но нека не забравяме, че вилнеят горски пожари и в Калифорния, Турция и на други места по света. Това са същите последствия от климатичните промени, с които се сблъскваме и ние“, не остана длъжен той. Песков също така отбеляза, че Русия не само се бори с пожарите, но и диверсифицира енергийния баланс и това вече дава резултати.

„Убеден съм, че при следващия разговор между двамата президенти, Путин ще има чудесната възможност да разкаже на Байдън за това, което правим по отношение на климата“, заключи говорителят на Кремъл. От своя страна Владимир Путин, който се свърза по видеовръзка, припомни, че всяко пето дърво - източник на кислород, расте на територията на Русия и че страната му полага всички възможни усилия за опазване на горските масиви. Той увери, че Русия подкрепя добрите екологични инициативи, но е абсурдно да се говори за безвъглеродна икономика до 2060 г. Според него за момента е необходимо да се използват наличните енергийни източници разумно като се обърне приоритетно внимание на разработването на пречиствателни технологии.

Колкото до Китай, постоянният представител на КНД в ООН Джан Цзюн потвърди по видеовръзка поетите от страната му ангажименти, но посъветва лидерите на западните държави да насочат вниманието си преди всичко към собствените си крайно незадоволителни резултати от постигнатото. На фона на обвиненията на САЩ към други държави, че не се справят с климатичните цели, идват новините за увеличението на потреблението на въглища в самите Съединени щати с 20%, според Администрацията за енергийна информация (EIA), което изглежда странно на фона на многократно повторените призиви за намаляване и спиране на добива. Иначе едно от обещанията, които прозвучаха до момента, бе именно на американския президент Байдън, който обеща, че страната му до 2030 г. ще намали наполовина емисиите на парникови и други газове в сравнение с 2005 г. Доколко това обещание ще бъде изпълнено, предстои да разберем.

Мексиканският президент: Световните лидери се борят за климата, но пристигат с частни самолети

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор разкритикува участниците в срещата на върха на ООН за климата заради тяхното "лицем...

Премиерът на Индия Нарендра Моди също обеща, че Индия ще генерира до 500 гигавата електроенергия от чисти и възобновяеми източници до 2030 година. Но същевременно заяви, че страната му трябва да се погрижи за собствените си интереси, а и не могат да бъдат пренебрегнати простите закони на физиката затова не може да се говори за нулеви емисии на въглероден диоксид до 2070 г. Отделно от това за постигането на подобна цел са необходими най-малко един трилион долара, с които Индия не разполага, каза той.

Припомняме, че според доклада на ООН средната годишна температура в сравнение с референтната 1900 г. се е увеличила с почти цял градус по Целзий. Според еколозите през изминалата година човечеството е станало причина за навлизане на 52 милиарда тона парникови газове в атмосферата. Британският премиер Джонсън сравни тревожната ситуация с климата с футболен мач, в който човечеството губи с 5:1. 

Срещата на върха на ООН ще продължи до 12 ноември и предстои да проследим как ще се развият дебатите дотогава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари