Световната икономика е заплашена от "загубено десетилетие". Какво означава и защо е толкова лошо?

2617
Световната икономика е заплашена от "загубено десетилетие". Какво означава и защо е толкова лошо?
Снимка: iStock

Издателството на Световната банка издаде книгата "Влошаващите се перспективи на дългосрочния ръст". В нея са събрани резултати от изследвания на различни научни екипи от икономисти, които в продължение на години са анализирали как и защо по целия свят се забавя икономическият ръст. Авторите стигат до извода, че "загубено десетилетие" очаква цялата глобална икономика. Темповете на ръст по целия свят намаляват вече двайсет години, а през настоящето десетилетие ще бъдат още по-ниски, отколкото в през предишните две десетилетия. Защо ситуацията в глобалната икономика се влошава, какво означава това за хората в различните части на света и може ли нещо да се промени.

Сега, когато повечето страни в света преодоляха ковид ние се иска да се надяваме, че ще видим по-добри времена. Около нас има все повече технологически иновации които вероятно ще променят живота на хората коренно. Но анализът на специалистите показва, че предстоящите години ще бъдат разочароващи, предупреждават специалистите от Световната банка.

Те стигат до този извод, разчитайки средно темповете на потенциалния ръст на отделни икономики и целия свят през близките осем години. Потенциалният ръст е централно понятие в техния анализ. Те сравняват този показател с пределната скорост, която е способна да развие една кола: в икономиката под потенциален се разбират такива темпове на ръста на брутния вътрешен продукт, които са достижими при пълна заетост и пълно натоварване на всички производствени мощности, но при това без да предизвикват прекалено висока инфлация. Потенциалният ръст зависи от много фактори: от това как се променя броя на работниците в икономиката, какви са техните знания и навици, как се прилагат технологиите, има ли инвестиции и т.н.

Потенциалните темпове на ръст на световната икономика падат вече 20 години: през  нулевите те са били 3,5%, през 2010 - вече 2,6%, а през 2022-2030 ще се понижат до 2,4%, прогнозират икономистите от Световната банка. Намаляването на потенциалния ръст с 0,2 процентния пункт е по-съществен, отколкото изглежда на пръв поглед - трябва да се имат предвид мащабите на глобалната икономика. През 2022 г. световният БВП е бил в размер 101,6 трилиона долара. Ако след година нарасне на 2,4% то ще достигне 104,04 трилиона, т.е. разликата от 0,2 процентния пункт - са допълнителни 200 милиарда, което е съпоставимо с годишния БВП на Гърция (222 млрд. през 2022 г.) или Португалия  (255,6 млрд.).

Снимка: iStock

Забавянето в страните с развиващите се икономики ще бъде още по-силно: потенциалният ръст при тях ще се понижи с 6% годишно през нулевите години до 4% през 20-те. Като цяло забавянето ще засегне 80% от световния БВП, включително и развиващите се страни. Изключеният не са много, но и там не се очаква ускоряване, а стагнация или съвсем незначителни подобрения.

Развиващите се икономики на Европа и Централна Азия (към тази група Световната банка включва и Русия) не влизат в изключенията. Техните средни потенциални темпове на ръст ще се понижат от 3,6% през последното десетилетие до 3% през 20-те. Икономическите последици от руското нахлуване в Украйна в този регион ще бъдат най-тежки, предупреждават икономистите от Световната банка. 

ОЩЕ: Какви щети нанесе на световната икономика войната в Украйна? Цифрата е умопомрачителна

Забавянето в региона се случи още преди войната: тези икономики понесоха по-зле кризата от последните десетилетия и пандемията от COVID-19. Сега войната разруши множество логистични и производствени вериги  и задълго отблъсна инвеститорите. 

Забавянето на ръста в света заплашва с тежки последици, категорични са икономистите от Световната банка. При тези темпове, които те прогнозират може да се забрави за целта на ООН за намаляване на глобалната бедност до 3% към 2030 година. В момента тя се оценява на 9%. 

Колкото по-ниски са темповете на ръст, толкова по-малко ресурси ще има, които да решат наболелите икономически и климатични проблеми; толкова по-малко нови работни места ще има, няма да нарастват заплатите. Това ще забави социалното и икономическото развитие и ще засили недоволството в обществото. При низки темпове на ръста в страните с голям държавен дълг ще бъде по-трудно той да бъде обслужван, а това крие заплаха от финансови кризи. 

Защо световната икономика се забавя? 

Потенциалният ръст е ненаблюдаема величина, т.е. той може да се установи само въз основа на други показатели. Един от тях е  - да се оцени приносът на трите ключови фактора: труд, капитал и производителност. С други думи, трябва да се разбере има ли повече работници в икономиката и какви са техните навици, нарастват ли инвестициите и повишава ли се ефективността. С всеки един от тези фактори в момента има проблеми.

Труд

Половината от забавянето е свързана с демографски фактори, констатират икономистите от Световната банка. Населението в трудоспособна възраст престана да се увеличава с предишните темпове, а в развитите страни ще намалява все по-бързо. Раждаемостта в света намалява, населението застарява, а по време на пандемията мнозина бяха принудени да се оттеглят от пазара на труда. Това най-често се случваше с жените, за да се грижат за децата или възрастни роднини. 

За  редица развиващи се икономики проблем е миграцията: икономически активните хора отиват в други страни, лишавайки пазара на труда в родината си. 

Свобода в кафез: Социалистическата икономика на Китай

Настроението в Голямата зала на народите в Пекин е било приповдигнато. Под бурни аплодисменти делегатите на Китайския народен конгрес з...

Проблемът не е само и в количеството работна сила, но и в качеството - знанията и навиците на хората и продължителността на качествения живот. 

Снимка: iStock

Капитал

В близките десетилетия ръстът на инвестициите ще е възможен само за развитите страни, вкл. за сметка на държавните вложения - големите икономики вече обявиха за мащабни инвестиции в инфраструктурата след пандемията. Това частично компенсира забавянето на инвестициите в развиващите се икономики и в най-голямата от тях - в Китай, който за последните години дава приоритет на голямата финансова стабилност, а не на бързия ръст за сметка на нескъпи кредити. 

ОИСР ревизира прогнозите си за световната икономика

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представи в петък в последния си междинен доклад за икономическите персп...

Инвестициите се забавят и заради последиците от пандемията, руското нахлуване в Украйна и кредитните ограничения, които се засилват в много страни от света. Работата е там, че за борба с инфлацията, вкл. и тази, свързана с войната, на централните банки им се налага да повишават процентните ставки, а така също и да ожесточат правилата за кредитиране за банките, за да избегнат трудност в банковата система, които възникват заради ръста на процентните ставки. 

Производителност

През последните десетилетия нейният ръст също се забавя в много части на света. Производителността е тясно свързана с два предишни фактора - човешкия капитал и инвестициите. Колкото по-малко вложения, като цяло, толкова по-малко технологични иновации се внедряват. Забавя се и преразпределението на ресурсите от по-малко ефективни  компании към по-успешни конкуренти. Върху производителността влияят и други глобални тенденции. Една от тях е търговията - заради намаляването на търговията много от развиващите се страни се лишават от важни предимства, които тя носи. Колкото по-активно една страна търгува със света, толкова по-голям е ръстът на производителността й. 

Кризите са друг дългосрочен удар по производителността. Ефектът от рецесиите се запазва с години напред, дори когато икономическият ръст вече се е възстановил. 

Възможно ли е да се "ускори" световната икономика?

Какви щети нанесе на световната икономика войната в Украйна? Цифрата е умопомрачителна

Войната в Украйна е струвала на световната икономика "над 1.6 трлн. долара" само през миналата година. Това съобщава германският вестни...

Както и при колите, пределната скорост на икономиката може да се увеличи, ако се усъвършенства нейното устройство - да се инвестира в това, което може да повиши нейната ефективност и да се провеждат реформи. Икономистите предлагат стандартен пакет от мерки, които международните икономически организации от години препоръчват да се предприемат. 

Главната рецепта е отдавна известна мащабни инвестиции и повишаване на ефективността. Преди всичко в областта на човешкия капитал - необходимо е да се подобрят системите на образованието и здравеопазването, а също така да се улесни участието на жените в пазара на труда с помощта на достъпни детски градини и услуги, свързани с грижата за възрастните хора. Не по-малко важни са и вложенията във физическия капитал - за съвременна инфраструктура в транспорта и енергетиката, за да се улесни търговията и да се понижи издръжката на бизнеса, както и да се съкрати отрицателното въздействие върху околната среда. 

Дори тези мерки да се предприемат веднага преодоляването на забавянето ще бъде възможно не по-рано от края на десетилетието, смятат икономистите и песимистично напомнят, че в предишните десетилетия правителствата са закъснявали. Такива мерки изискват големи вложения от бюджета, а ефектът им става видим след години и дори десетилетия. 

Но това съвсем не е единственият риск. В света може да започне още една глобална рецесия - войната в Украйна може да продължи с години, а и в други части на света назряват нови военни конфликти. Заплаха за световната икономика са и климатичните катастрофи, които съществено зачестиха през последните десетилетия. В периода 2000-2018 г. средният брой на сушите, наводненията и бурите е с 60% повече, в сравнение с периода 1980–1999 години.

Световната банка: Очаква се най-слабото десетилетие на растеж от началото на века

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com