Световната банка: Очаква се най-слабото десетилетие на растеж от началото на века

1088
Световната банка: Очаква се най-слабото десетилетие на растеж от началото на века
Снимка: iStock

Дългосрочният растеж на глобалната икономика ще е средно 2,2 на сто до 2030 година, се посочва в доклад, публикуван днес от Световната банка и цитиран от Франс прес. Това ще е най-слабото десетилетие на растеж от началото на века.

МВФ: Жилищните пазари в Европа са силно надценени, това крие рискове

Този спад на растежа се отнася в по-голяма степен за най-развитите страни, отколкото за развиващите се страни и нововъзникващите пазари начело с Китай, уточнява Световната банка в доклада си.

"Китай играеше дълго време притегателна роля за световния растеж, но това е напът да се промени, тъй като растежът на китайската икономика се забавя. Въпросът е кой ще замести Китай в тази му роля и ние смятаме, че това няма да е една страна, а група от страни". Това заяви по време на телефонна пресконференция главният икономист на институцията Индермит Джил, предаде БТА.

Сред причините за забавяне на потенциалния световен растеж вашингтонската финансова институция изтъква последствията от пандемията, най-вече влиянието й върху образованието на децата и тийнейджърите и дългосрочният ефект, който това ще окаже върху икономиката, както и войната в Украйна и произтичащите от нея нарушения в стокообмена.

"Образованието е важен елемент на растежа, не само по отношение на производителността на служителите, но и на включването в активното население: колкото по-образовани са хората, толкова по-дълго остават в тази категория". Това уточни пред медиите отговарящият за доклада икономист Франциска Онсорге.

Световната банка подчертава освен това, че влиянието върху растежа на забавянето в образователния процес заради пандемията "ще продължи и отвъд хоризонта, фиксиран от този доклад".

Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Възстановяването на икономиката на Украйна след руската инвазия вече се очаква да струва 411 млрд. долара, което представлява 2,6 пъти ...

Въпреки това институцията прогнозира, че световният растеж може да се подобри с 0,7 процентни пункта средно, ако всички страни осъществят серия от реформи в тази област.

Това засяга преди всичко инвестициите, които са намалели от началото на пандемията, достъпа на жените до пазара на труда и подобрените условия за достъп до световната търговия.

Световната банка демонстрира оптимизъм относно риска от фрагментиране на глобалната икономика, като смята, че "не е сигурно, че това ще се случи".

"Фактът, че Китай изнася по-малко, например, е свързан с нарасналото вътрешно потребление, което е добър знак, а не доказателство за фрагментиране. Ако погледнете сектора на услугите, ще установите по-високия му дял в световния стокообмен, което също е нещо положително", твърди Индермит Хил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com