Гебрейесус: До края на годината COVID пандемията ще приключи

3004
Гебрейесус: До края на годината COVID пандемията ще приключи
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията от коронавирус ще приключи „в някакъв момент“ през 2023 г., но страните по света трябва да запомнят три урока от случилото се. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус по време на връчването му на наградата "Д-р Томас Франсис-младши" за приноса му в здравеопазването.

Сега светът е в много по-добра позиция, отколкото когато и да било по време на разпространението на COVID-19, като за първи път седмичният брой на регистрираните смъртни случаи от тази инфекция е по-нисък в сравнение с началото на 2020 г., когато СЗО за първи път призна случващото се за пандемия, каза той. 

Гебрейесус: Светът не е подготвен за нова пандемия

Светът не беше и продължава да не бъде подготвен за пандемия. Това заяви днес генералният директор на Световната здравна организация Те...

„Сигурен съм, че в някакъв момент през тази година ще можем да кажем, че COVID-19 е приключил като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение и като пандемия“, изтъкна Гебрейесус.

ОЩЕ: Птичи грип при норки: Възможна ли е нова смъртоносна пандемия?

Най-важното сега е да си припомним уроците, научени от пандемията, предупреди Гебрейесус. Ако това не бъде направено, държавите ще повторят циклите на „паника и пренебрежение, които бяха отличителен белег“ на реакцията на света на епидемиите. Той изброи трите урока, които според него са се оказали важни за населението по света.

На първо място, значението на общественото здраве. Гебрейесус посочи, че някои страни с развита здравна система са преживели пандемията по-зле отколкото държави с по-малко ресурси и доходи. Например, каза той, „простото изкуство за проследяване на контакти“ — много богати страни са забравили как да го направят докато в по-бедни части на света са запазили „паметта“ за това поради опита си в справянето с огнища на инфекции. „Напредналата здравна система не е еднозначно на силна обществена здравна система“, каза Гебрейесус.

СЗО: Ковид вълната в Китай едва ли ще засегне Европа

Най-новата вълна на Ковид-19 в Китай не се очаква да окаже значително влияние върху Европа, заяви регионалният директор на Световната з...

ОЩЕ: И ФБР вярва, че Ковид е тръгнал от китайска лаборатория

На второ място, значението на науката. Науката направи възможно бързото секвениране на вируса и разработването на тестове, методи на лечение и ваксини по-бързо, отколкото за който и да било друг патоген в историята, продължи генералният директор на СЗО. „И все пак в някои държави и общности, както и в социалните медии, маргинализацията и политизирането на науката възпрепятстваха отговора на пандемията и струваха животи“, отбеляза той, като посочи, че проблемите с карантината, носенето на маски и ваксинирането са били дълбоко политизирани.

ОЩЕ: Близо 37 милиона души се заразили с коронавирус само за ден в Китай? 

Трето, важността на сътрудничеството. Според Гебрейесус държавите по света е трябвало да се обединят, за да отговорят съвместно на предизвикателствата на коронавируса, но те са си сътрудничили слабо. „Вместо последователен глобален отговор, пандемията беше белязана от хаотична комбинация от мерки“, заяви той.

Нов вариант на Ковид е най-съвършеният за заразяване досега според СЗО

Високопредаваемият подвариант на Омикрон - XBB1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ щам в САЩ, може да предизвика ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа