Събуди ли Макрон ислямския тероризъм във Франция?

4019
Събуди ли Макрон ислямския тероризъм във Франция?
Снимка: Getty Images/Guliver

Последните събития във Франция след жестокото убийство на учител, показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици, разбуниха ислямската общност в страната и по света. Днес този гняв ескалира и хвърли в ужас Франция в поредица от инциденти, поставени от полицията под един знаменател – тероризъм. Агенция БГНЕС прави ретроспекция на днешния кървав четвъртък.

Рано сутринта в 09:00 ч. местно време прогърмяха изстрели във френския град Ница. Причината за тях беше откриване на огън срещу нападател в църквата „Нотр Дам“, който уби трима души и рани други. Сред жертвите има и обезглавена жена, аналог с убийството на учителя Самюел Пати пред дни в Париж.

Кметът на Ница Кристиан Естрози потвърди, че предполагаемият извършител е задържан и благодари на полицията за бързата реакция. Нападателят е бил ранен по време на задържането и се намира в болница. Мотивът за нападението остава неясен, но кметът потвърди, че въз основа на доказателствата до момента, става въпрос за терористичен акт.

Ердоган: Макрон иска да започне кръстоносен поход срещу исляма

След всичките тези години те искат да възобновят кръстоносните походи срещу исляма, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във ...

Малко след инцидента френската полиция съобщи, че се очакват и други терористични атаки и се ангажира да засили контраекстремистките мерки в страната.

И атаките не закъсняха. Само два часа след това, в 11:15 ч., мъж се нахвърли с нож срещу патрулиращи полицаи във френския град Авиньон с възгласи „Аллах акбар“. Той беше прострелян от тях.

Ислямският тероризъм излезе и извън границите на Франция, но отново насочен срещу френските „обиди“ за исляма. Мъж бе арестуван в Джеда, Саудитска Арабия, след като намушка охраната на френското консулство. Пострадалият беше хоспитализиран и животът му не е в опасност, съобщи френското посолство. Заподозреният нападател е задържан от полицията.

И още

Всичко започна с обезглавяването на учителя по история Самуел Пати в покрайнините на Париж от радикализиран 18-годишен младеж от чеченски произход. Престъплението бе извършено заради това, че Пати е показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици по време на урок по история - нещо, което се разглежда като богохулство в исляма. Убийството беше извършено в деня на процеса, свързан с терористичния акт срещу френската медия „Шарли Ебдо“, станала популярна с публикуване на антиислямски карикатури. Скоро след нападението срещу учителя в Париж вестникът отново публикува карикатури и ги прожектира върху сграда, за да могат да бъдат видени от всички.

Борисов с призив към Макрон и Ердоган да не си създават излишни проблеми помежду си

Големите лидери са големи лидери, защото обсъждат големи проблеми. Не си създавайте излишни такива в трудното време, в което живеем. Тъ...

По време на националната церемония за сбогуване с учителя, президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция ще продължи да защитава свободата на словото и няма да се отказва от карикатурите. Изявлението на френския президент предизвика негативна реакция в ислямския свят. Турският президент Реджеп Ердоган го посъветва да се прегледа при психиатър, а Иран се възмути жестоко. Реджеп Тайип Ердоган дори заведе дело срещу френското издание за негова лична карикатура. Той е изобразен седнал на фотьойл само по долни гащи, придърпвайки роклята на жена, облечена в ислямски дрехи, като в същото време възкликва: "О! Пророк!" „Няма какво да кажа на тези злодеи, които толкова обиждат любимия ми пророк“, заяви Ердоган.

Днес в Москва се проведе митинг на протестиращи пред френското посолство. Около 20 души, събрали се пред сградата на френската дипломатическа мисия, викаха „Не!“ и скандираха името на президента на Франция, но в променен вариант: „Макарон“. Охраната в посолството бе увеличена, разположена бе допълнителна полиция.

„Въпреки различни опити за дестабилизация и сплашване, Франция никога няма да се откаже от своите принципи и ценности, особено от свободата на словото и печата“, заяви в изявление към света говорителят на френското правителство Габриел Атал.

Напрежението между Париж и Анкара ескалира през последните дни след като Франция отзова и посланика си в Турция. Двете държави си размениха и остри реплики, тъй като Ердоган разкритикува политиката на Макрон по отношение на исляма. Знаете, Макрон отдавна отправя обвинения към Ердоган както в контекста на гражданската война в Либия, така и в спора за Нагорни Карабах. Друга разделителна линия между Париж и Анкара са сондажите в Източното Средиземноморие.

Още по темата четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари