Тайният американски коз на Украйна, който решава много проблеми (ВИДЕО)

14839
Тайният американски коз на Украйна, който решава много проблеми (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

По време на изтощителната защита на Авдеевка, бивш укрепен район на украинските въоръжени сили северозападно от Донецк в източната част на страната, Украйна загуби само няколко бронирани машини. Една от тях беше особено ценна за украинските въоръжени сили.

Кадри от руски дрон, които станаха вирусни, показват как украинският екипаж напуска тежко бронираното американско инженерно средство Assault Breacher, преди да бъде ударено от руски снаряд, повреждайки го сериозно, а може би и унищожавайки го. Още: Мощното руско средство, което украинците още не могат да елиминират - минните полета (ВИДЕО)

Това е първата потвърдена загуба на машина от този тип. И това говори много за характера на боевете около Авдеевка: украинските бригади завършват отстъплението си на запад, оставяйки след ожесточена четиримесечна битка руините на някога проспериращ индустриален град на превъзхождащите вражески сили. Ожесточените боеве завършиха в полза на руснаците, тъй като украинските въоръжени сили останаха без боеприпаси през последните седмици.

Тайният коз

В края на миналата година Съединените щати тайно прехвърлиха поне едно (има информация, че са дадени 6, бел. ред.) средство Assault Breacher в Украйна.

Assault Breacher е 55-тонна разминираща машина, базирана на танка M-1 Abrams с минен трал, британско булдозерно гребло и установки за системи за детонация на линейни заряди.

Всяко такова средство струва 4 милиона долара и се управлява от двама души екипаж. То може да премахва и неутрализира заровени мини, да запълва окопи и да копае противотанкови ровове и след това да маркира безопасна лента за танкове и бойни превозни средства с малки флагчета. И екипажът може да направи всичко това, без да напуска безопасността на тежко бронираната машина. Още: Разминиране с машина в Украйна: Ето как става (ВИДЕО)

Assault Breacher е едно от най-защитените и универсални инженерни бойни средства в света. То може да извърши работата на няколко специализирани булдозери, багери и грейдери.

„Според командирите на място Assault Breacher осигурява по-добра защита от оборудването, което те използват в момента или са използвали преди“, уверява британският директор на Pearson Рандал Флак, чиято компания произвежда тралове на американските бойни средства за разчистване на мини.

Но дори тази отлична броня, включително динамичната защита на М-19, не спаси инженерната машина от повреда западно от Степовая на северния фланг на Авдеевка.Очевидно това се е случило през миналата седмица, като вероятно е попаднала на не взривена мина.

Обездвижена и изоставена на открито, обемистата техника стана лесна плячка за екипажите на руската артилерия, дронове и противотанкови ракети. Още: Руски оператори на дронове стъпиха на собствена мина - ето какво се случи (ВИДЕО)

Машината вероятно е принадлежала на 47-ма механизирана бригада на украинските въоръжени сили, която държи отбраната западно от Степовая. Като цяло 47-ма бригада получи може би най-добрите образци на бронирана техника западно производство, включително бивши американски бойни машини М-2.

Бригадата някога имаше шест бронирани машини Leopard 2R, които бяха дарени от Финландия в очакване на контранастъплението на украинските въоръжени сили през 2023 г. Три Leopard бяха загубени по време на неуспешен пробив през плътно минно поле южно от Малая Токмачка в южната част на страната в началото на юни.

Оцелелите Leopard 2R впоследствие се появяват спорадично и е напълно възможно бившите финландски машини да са станали неизползваеми или техният брой постепенно да се доближава до нулата, пише Forbes.

Assault Breacher има всички предимства на Leopard 2R, включително дебела броня, но също така има вградени пускови установки за изстрелване на мощни заряди, които детонират минни полета на стотици метри. Поради това имаше смисъл 47-ма бригада да допълни или дори да замени останалите инженерни Леопарди с американски машини. Още: Украйна: Руска мина се взриви край един от реакторите на АЕЦ "Запорожие"

Съвсем логично е бригадата да ги използва точно в района на Авдеевка. Макар някой може да си помисли, че инженерната машина е чисто нападателно оръжие, те са не по-малко полезни при активната защита. А край Авдеевка 47-а бригада преживя наистина горещо време.

Бригадата провеждаше почти ежедневни контраатаки в и около Степовая в продължение на няколко месеца, пресичайки руски щурмови групи, опитващи се да настъпят на север от Авдеевка. Всяка такава атака заплашваше да задейства мини по пътищата, водещи към Степово. Това е опасна работа. По време на две години тежки боеве украинците загубиха повече от 100 специализирани инженерни средства, включително машини за разчистване на мини.

Загубата на машината за разминиране изтощава инженерния батальон на 47-ма бригада, който само преди месеци възвърна способността си за разчистване на мини с бронирани машини, след като загуби половината си инженерни "Леопард"-и.

При нормални обстоятелства Съединените щати просто биха изпратили нова машина. Но сега ситуацията е съвсем различна. Проруските републиканци в Конгреса на САЩ блокираха от октомври по-нататъшната помощ за Украйна.

Сега 47-ма бригада ще трябва да се задоволи с останалите машини за разчистване на мини. Може би ще е така и до самия край на военните действия.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com