X
 
 

Тежки земетресения и опасни болести - за тях в Турция не се говори

7483 3
photo of Тежки земетресения и опасни болести - за тях в Турция не се говори
Снимка: Getty Images/Guliver
Който разкрива нередности и разхищения, живее опасно в днешна Турция. Дори когато става дума за заплахата от тежки земетресения или от смъртоносни болести, властите предпочитат да си мълчат, отбелязва в обширна публикация Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Deutsche Welle.

Преди 20 години Турция преживя една от най-тежките катастрофи в най-новата си история: земетресение със сила 7,4 по Рихтер причини смъртта на 17 000 души, а нанесените на икономиката щети бяха за милиарди евро. Най-силно засегната беше най-развитата част на страната - Истанбул и районът около милионната турска метрополия.

Учени от Русия и САЩ опитват да предвиждат земетресения от Космоса

Руски и американски учени съвместно са разработили автоматизирана система за наблюдение на симптомите на земетресения чрез сателитни сн...

Природното бедствие извади на показ един факт: нито държавата, нито гражданите бяха подготвени за подобно нещо, макар отдавна да е било известно, че районът е силно земетръсен. Липсата на градоустройствени планове, незаконното строителство и липсата на какъвто и да е държавен контрол допълнително влошиха положението. А не на последно място и алчността на строителните предприемачи.

Откритите в развалините след земетресението от 1999 г. мидени черупки показваха, че при изграждането на много от срутилите се сгради масово е бил използван напълно неподходящият морски пясък, само защото е по-евтин.

Къде отиват парите от "данък земетресения"?

Миналата седмица - в четвъртък - земята отново се разтресе под Истанбул: трус от 5,7 по Рихтер изплаши хората в града и им припомни, че живеят в един от най-силно активните сеизмични райони в света. От години експертите повтарят, че в района ще има силно, опустошително земетресение. В тази връзка вестник Süddeutsche Zeitung цитира директора на Истанбулския сеизмологичен център проф. Халук Йозенер да казва следното: „Не знаем кога ще се случи, но, за съжаление, се приближаваме към него много бързо".

След земетресението от 1999 г. бяха предприети редица мерки, въведен беше и допълнителен „данък земетресения“. Той се налагаше върху всевъзможни неща – от банкови услуги и абонаменти в интернет, през игрите на щастието, та чак до самолетните билети. „През последните 20 години от турските граждани бяха удържани 10,7 милиарда евро под формата на „данък земетресения". Очаквахме, че тези пари ще направят по-сигурни градовете, в които живеем, училищата, в които изпращаме децата си, мостовете, по които пътуваме, и къщите, в които живеем“, пише по този повод журналистът Бюлент Мумай.

Турция тества лазерни оръжия (ВИДЕО)

Турската лазерна оръжейна система ARMOL завърши тестове за приемане. Това съобщи министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Ва...

Известно е колко важен за правителството на Ердоган е строителният бранш. Затова и едва ли е голяма изненада, че тези, които трябваше да осъществят мерките за подобряване на сеизмичната безопасност, ги използваха най-вече за си напълнят джобовете, коментират още германските издания. Журналисти, които се опитаха да изнесат данни за нарушения, бързо бяха принудени да замълчат - с арести или с парични глоби. Бившият кмет на Истанбул от партията на Ердоган – Кадир Топбаш – разреши да бъдат застроени местата в центъра на града, на които едно време имаше събирателни пунктове за населението в случай на земетресения, а по-късно предаде терена в ръцете на своя зет, който е строителен предприемач.

Укриване на информация за скандали

Журналистката Чикдем Токер, която изнесе на светло информацията за този скандал, я грозят две години затвор и глоба от 1 милион турски лири (160 000 евро). Турската общественост дори и не научи за една друга подобна „далавера“ в Истанбул, в която теренът бе прехвърлен на ислямска фондация, ръководена от един от синовете на президента Ердоган.

Укриването на информация от турските гражданите обаче не се ограничава само до темите, свързани с опасността от земетресения в страната, твърди още Мумай.

Неотдавна турският учен Бюлент Шък бе осъден на 15 месеца затвор за това, че коментира доклад, поръчан от Турското министерство на здравеопазването, който обаче бе скрит от обществеността. Въпросният доклад е посветен на раковите заболявания, а „престъплението на Шък се състои в това, че е информирал турската общественост кои стоки съдържат канцерогенни съставки.

Турция е най-щедрата държава в света за хуманитарна помощ

Турция за втора поредна година е най-щедрият донор на световна хуманитарна помощ. Това показва новият доклад за глобалната хуманитарна ...

В президентския дворец на Ердоган очевидно смятат предпазването от рак за престъпление. Същото важи и за онези, които искат да защитят хората от земетресения, отбелязват германските медии в заключение.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Pak cherna propaganda. DW ne moje da spre vyzhoda na Turcia.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не са виновни DW. Така е в Турция. Преди месец съдиха студенти за девалвацията на лирата щото писали смешни коментари.
  : 1 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Tova studenta e lyja.
  : 0 !