The Telegraph: Хлъзгавият Китай помага на Русия с оръжия - хеликоптери, дронове и още

5734
The Telegraph: Хлъзгавият Китай помага на Русия с оръжия - хеликоптери, дронове и още
Снимка: Getty Images

Китай помага и въоръжава Русия с хеликоптери, дронове, оптични уреди и важни метали, използвани от отбранителната индустрия. Това твърди авторитетната британска медия The Telegraph на база собствено разследване.

Руски фирми – включително санкционирани компании – участващи в производството на ракетни установки, бронирани бойни средства и стратегически бомбардировачи, са получили десетки хиляди пратки от Китай от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Ярко огнено кълбо: СНИМКИ на гръмнал руски стратегически бомбардировач след удар с дрон

Китай, който настоява, че е неутрална страна във войната в Украйна, се опитва да се позиционира като ключов мирен посредник в преговорите, насочени към прекратяване на конфликта. Но търговията между Китай и Русия се очаква да надхвърли 200 милиарда долара тази година - нов рекорд, въпреки че китайският износ за други страни е намалял значително. А износът на китайски стоки с потенциална военна употреба за Русия се е увеличил повече от три пъти през годината, която приключи този юни, в сравнение с предходната, според анализ на Observatory of Economic Complexity, визуализатор на търговски данни.

Китайски стоки с двойна употреба за Русия

Стоките, класифицирани с двойна употреба, означава, че имат и гражданско предназначение, което позволява на Китай да заобиколи международните санкции и да твърди, че извършва само законна търговия с Русия. Подкрепата на Китай изглежда помага на Русия да издържи на санкциите, поставяйки под въпрос ефективността на важна част от кампанията на Запада срещу Москва, насочена към ограничаване на руската икономика, за да бъде отказан Путин от войната му срещу Украйна.

Според разследването на британската медия, китайска компания е изпратила 1000 дрона на Русия през двата месеца преди войната, съгласно данни, събрани от изследователската организация Molfar Global. Тази фирма, Shantou Honghu Plastics, се описва като търговец на едро на детски играчки на своя уебсайт и профили в социалните медии.

Дронове са изпратени на руската фирма Samson, която по подобен начин се описва като търговец на едро на игри и играчки и изглежда е фиктивна компания, посочвайки само 10 000 рубли капитал, според публичен регистър на руските компании.

Четири дни след избухването на войната в Украйна, китайската компания Hems999 е доставила два вертолета. Друга китайска фирма, Tianjin Huarong Aviation, е прехвърлила четири вертолета Airbus на Русия.

Китайски фирми също са изпратили оптични мерници на повече от 50 руски компании от началото на 2022 г. до първото тримесечие на тази година. Вносът на тези продукти почти се е удвоил до 2,5 милиона долара миналата година в сравнение с предходната.

Yiwu Wojie Optics Instrument представлява изпращача на по-голямата част от оптичните мерници – около 2500 броя – доставени на руската фирма CEK, която преди това е доставяла такива стоки и оборудване за нощно виждане и на руското министерство на вътрешните работи, според данни на Molfar от 52wmb, китайска търговска компания агрегатор на данни. Във фактурите се посочва, че това оборудване е за "лов", въпреки че устройствата могат да бъдат монтирани към военни оръжия и предлагат подобрена визия при военни операции.

Руският внос на суровини нараства

В очевиден опит да се избегнат западните санкции, Китайски износ на турбореактивни двигатели и противорадарни ракетни навигационни системи също е бил изпращан през Индия и Коста Рика, преди да бъде реекспортиран в Русия, според изследване на Molfar.

Китай е изнесъл продукти от титанови сплави за Русия за 18 милиона долара през 2022 г., почти два пъти повече спрямо предходната година. Леките и топлоустойчиви титанови сплави са основен материал, използван за производството на военни самолети и оръжия.

Титаниеви плочи и пръти са изпратени от Китай до NPP Start, разработващ ракетни установки за противовъздушна отбрана, който е част от руския отбранителен конгломерат Rostec. Продуктите от титан също са изпратени на S7 Technics, която извършва поддръжка и ремонт на самолети и е работила за организация, която организира въздушния транспорт на Путин и други служители на Кремъл. S7 също така работи за производството на резервни части за самолети, така че руските авиокомпании да могат да поддържат авиопарковете си в експлоатация, след като санкциите прекъснаха доставките на произведени на Запад компоненти за самолети Airbus и Boeing.

ОЩЕ: Летиш в руски пътнически самолет, но без нови горивни филтри - ефектът на санкциите

Китайските компании също така са изпратили магнезиеви сплави на компанията "Туполев", която изгражда и поддържа бомбардировачи с голям обсег като Ту-95 и Ту-160М, които са  използвани за изстрелване на крилати ракети срещу Украйна.

Компаниите, свързани с производството на превозни средства КАМАЗ – чиито бронирани превозвачи, като Kamaz Typhoon, транспортират руски войски и товари – са получили най-малко 520 пратки от Китай. Стоките включват резервни части, заваръчни машини и лазерни машини, които могат да се използват за производство на оръжия и военно оборудване.

Стомана е изпратена от Китай на руски фирми, участващи в производството на двигатели за бронирани превозни средства "Камаз". Една от най-големите фирми в Русия, Magnitogorsk Iron and Steel Works – която е кооперирана в производството на превозни средства "Камаз" – е сред тези, които получават пратки, и е под санкции от САЩ.

Някои от китайските фирми, като Wuxi Tianxing Steel и Xi'an Alpha Metal, дори имат офиси в Москва или фирмени уебсайтове на руски език, като полагат малко усилия да скрият военните си връзки, показвайки снимки на изтребители и военноморски кораби на началните си страници.

Търговия през задните канали

Китай също доставя суровини на Русия по странични канали. Британското журналистическо разследване се съсредоточава и върху данни, че Пекин и Москва са провели тайни преговори с Иран за доставка на амониев перхлорат - химическо съединение, използвано за задвижване на балистични ракети. Сделката, ако бъде договорена, вероятно ще бъде скрита от официалните търговски регистри.

Русия не е публикувала данни за търговията си от началото на инвазията в Украйна, въпреки че цифри от Китай, нейният основен търговски партньор, показват, че Пекин се е превърнал в жизненоважно спасително въже.

Си Дзинпин, китайският лидер, се е срещал с Путин няколко пъти, включително през седмиците преди избухването на войната, но се съгласи през април само на едночасов телефонен разговор с Володимир Зеленски. Пекин направи "изявление за мир" от 12 точки по-рано тази година, в което изложи позицията си и не предложи никакви конкретни решения за прекратяване на войната.

ОЩЕ: Китай представи "мирен план" с 12 точки, но не каза нищо за изтегляне на руснаците

Същевременно Китай участва във втория кръг от мирните преговори в Саудитска Арабия на 6 август, след като избра да не участва в първия кръг по-рано тази година, което подсказва поява на известен вятър на промяната: Китай към Русия след срещата за мир: Безпристрастни сме към войната в Украйна

Източник: The Telegraph. Констатациите на британската медия се основават на анализ на данни, получени от OEC и Molfar.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Експерти: Войната в Близкия изток върви към своя край

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

Безпокойство за Западните Балкани заради паравоенни групировки

Турски анализ: Какво означава новата военна помощ на САЩ за Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари