The Wall Street Journal: Путин пали огъня в Косово и Босна

2556
The Wall Street Journal: Путин пали огъня в Косово и Босна
Снимка: Getty Images

Докато всички погледи са насочени към Украйна, в Европа назрява нов конфликт. Три десетилетия след кървавия разпад на Югославия, неотдавнашните сблъсъци между Сърбия и Косово отново разпалиха продължителни етнически конфликти. Докато Сърбия движи събитията на място, Москва разпалва огъня. Това се казва в анализ на Ивана Страднер, изследовател във Фондацията за защита на демокрациите, и Марк Монтгомъри, пенсиониран адмирал от военноморските сили на САЩ, за The Wall Street Journal.

Владимир Путин открито заявява желанието си да отслаби НАТО и да превърне отново Русия в империя. Но тъй като руската армия отдавна доказа в Украйна, че е далеч от определението втора в света, Кремъл може да спечели много от това да подклажда проблеми в други части на Стария континент. Подходящата регионална криза би дала на Путин възможност да придобие местно влияние - чрез търговия с оръжие и посредничество, като същевременно отклони вниманието от Украйна и даде на Русия лостове за влияние върху западните лидери.

Според анализа, Западните Балкани са "идеален кандидат" за такова нещо. Основен аргумент - Косово и Босна и Херцеговина не са членове на НАТО, а Сърбия се опитва да имитира концепцията за "Руския свят" чрез своя собствен "Сръбски свят".

Още: "Билд": Сърбия на Вучич е другият голям фронт за Владимир Путин

Сърбия повиши нивото на готовност на армията си след сблъсъка между сръбски протестиращи и международни миротворци, при който бяха ранени 90 членове на НАТО (месец май – 2023 г. – бел.ред.). Това е типична "процедура" за разпалване на етническото напрежение за оправдаване на военни действия с "търговска марка Путин".

Сръбският президент Александър Вучич отново имитира Путин, когато в края на септември 30 тежко въоръжени етнически сърби, за които се твърди, че са оборудвани от Сърбия и са свързани с Вучич, нападнаха косовски полицаи: Напрежението расте: Полицията в престрелка с най-малко 30 въоръжени в Северно Косово

Сърбия използва това като повод да разположи войски недалеч от Косово, а САЩ се опасяваха, че се подготвя сръбска военна интервенция. По-късно сръбските военни се оттеглиха, но е ясно, че Белград и Москва подготвят нова кампания на насилие и провокации през 2024 г.

Босна и Херцеговина също е на ръба на колапса. Там президентът на Република Сръбска Милорад Додик обяви, че регионът може да се отцепи, което може да доведе до етническо насилие, подобно на това, което отне живота на повече от 100 000 души по време на войната в Босна и Херцеговина през 90-те години на XX век.

Още: Запада с конкретни идеи как сърбите да са доволни в Косово

Авторите на анализа на WSJ призовават западните страни "да се съсредоточат върху Западните Балкани и да подобрят военната комуникация с Косово", като изтъкват, че "коалиция от желаещи членове на НАТО" трябва да се ангажира да подкрепи Прищина, ако Сърбия и Русия "предприемат агресивни стъпки на Балканите": Китайски и руски ракети срещу Косово: Сърбия действа, предупреждава Курти (ВИДЕО)

Призив: Край на подкрепяното от Путин шоу на Вучич

СНИМКА: Getty Images

Марк Монтгомъри е бивш адмирал от военноморските сили на САЩ, работил е и в Съвета за национална сигурност на САЩ. Ивана Страднер пък е специален кореспондент на "Киев пост". По-рано, през ноември, 2023 г., Страднер предупреди в статия за Foreign Affairs в съавторство с бившия изпълняващ длъжността директор на американската Агенция за отбранително разузнаване (DIA, разузнавателната агенция на Пентагона) Дейвид Шед, че "Русия с удоволствие разпалва "историческия конфликт между Косово и Сърбия", защото иска да постави НАТО на изпитание", като отбелязва, че "е време Северноатлантическият алианс да сложи край на подкрепяното от Кремъл шоу на Вучич".

"САЩ и Европа трябва да дадат ясно да се разбере на Белград и Москва, че ще реагират решително и сурово на бъдещи провокации на Балканите. Те трябва да засилят присъствието на НАТО в региона и да поставят ясни червени линии, които Сърбия не може да премине, без да провокира военна конфронтация със силите на НАТО. И трябва да наложат санкции на Белград, ако сръбските лидери не се дистанцират от Москва и не деескалират напрежението", предупреди тя.

Още: Управляващите в Косово: Сърбия така и не подписа споразумение, защото не иска нормализация

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари