Запада с конкретни идеи как сърбите да са доволни в Косово

5251
Запада с конкретни идеи как сърбите да са доволни в Косово
Снимка: iStock/Guliver

Албанската редакция на Радио Свободна Европа публикува детайли от най-новото предложение за проектостатут за Съюз на сръбските общини (ССО) в Косово, предава БТА.

Това, което ЕС нарече „модерно, европейско предложение“, беше представено на косовския премиер Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич от „Петорката“ (Франция, Италия, Германия, САЩ и Великобритания) на 21 октомври. 

Съдържанието на европейското предложение, от което е част проектостатутът за ССО, не беше ясно публично досега. До момента са представени четири други предложения за статута на Съюза.

Още: Отново опити за диалог Белград - Прищина в Брюксел

Международната общност настоява Косово да създаде Съюза на сръбските общини, който да обедини около себе си общините в Косово със сръбско мнозинство. Неговото създаване се разглежда от международния фактор като „условие на условията“ за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия в рамките на диалога между двете страни, който се води под егидата на ЕС.

Самоуправление на сръбската общност

Учредяването на Съюз на сръбските общини (ССО) трябва да осигури определено ниво на самоуправление на сръбската общност в Косово. Проектостатутът за ССО би могъл да претърпи леки промени, казват източници на Радио Свободна Европа в Брюксел.

Проектостатутът предвижда ясната възможност за финансиране от страна на Сърбия, както и „ефективен и директен канал за общуване между общността на косовските сърби и правителството на Косово чрез министерството на администрацията на местното самоуправление“ на Косово.

Още: Ескобар: Курти не е дал проектоустава за сръбските общини

Прищина и Белград се договориха за формирането на ССО в Брюксел през 2013 г. в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между тях, припомня Радио Свободна Европа.

Според Косово Съюзът би могъл да застраши вътрешната функционалност на държавата по примера на Република Сръбска в рамките на Босна и Херцеговина.

През 2015 г. конституционният съд на Косово постанови, че някои от принципите в споразумението за ССО не са в съответствие с конституцията на Косово, но биха могли да се хармонизират с нея.

Курти: Проектът е приемлив

Още: И Ескобар натиска за сръбски общини в Косово

Косовският премиер каза, че представеният в края на октомври проектостатут за ССО е „приемлив“, тъй като съответства на косовската конституция.

Документът беше приет и от сръбския президент Александър Вучич. Сръбските власти заявиха, че проектостатутът отговаря и на сръбската конституция, както и на постигнатите по-рано договорености между Косово и Сърбия.

Правомощията на Съюза на сръбските общини са одобряване на решения, наредби, инструкции и декларации. Съюзът също така има пълни правомощия на местно равнище съответно в областите на икономическото развитие, пространственото планиране, здравеопазването, образованието и съхраняването на културната и религиозната идентичност на сърбите в Косово.

В частта за отношенията с централната власт в Косово се посочва, че Съюзът няма да нарушава или заобикаля конституционните и законови власти и техните правомощия и по никакъв начин няма да нарушава конституционните и правни отношения между централната и местната власт по време на изпълнение на своите цели. Отношенията на Съюза с централната власт ще се основават на сътрудничество и от двете страни, както и на обмен на информация в духа на насърчаването на демокрацията, мултиетничността и интегрираното общество в съответствие с действащите закони в Косово.

Още: Борел: Прищина да създаде Съюз на сръбските общини

ССО - страна в Конституционния съд на Косово

Съюзът също така има правото да започне дело или да бъде страна в съда, включително конституционния съд на Косово, ако решенията или действията на някоя институция въздействат върху изпълнението на правомощията на Съюза, предвидени от проектостатута.

Организационната структура на ССО включва парламент, председател и заместник-председател, съвет, администрация и служба за жалби. Също така съюзът трябва да има свои химн, знаме и герб.

Основният орган на Съюза, парламентът, одобрява предложения за изменения или допълнения на проектостатута, както и одобрява наредби, решения и декларации. Парламентът също така излъчва и премахва от длъжност председателя и заместник-председателя на Съюза. Членовете на парламента се избират от членовете на общинските съвети, които са част от Съюза на сръбските общини.

Общините със сръбско мнозинство, които трябва да влизат в Съюза, са десет: Грачаница, Щърпца (Щърпце), Партеш, Ранилуг, Клокот, Новобърда (Ново бърдо), Северна Митровица, Лепосавич, Звечан и Зубин поток. Въпреки това всяка друга община в Косово също може да се присъедини, ако пожелае, отбелязва Радио Свободна Европа.

Седалище - в Северна Митровица

Седалището на Съюза трябва да бъде в община Северна Митровица, една от общините с предимно сръбско население в Северно Косово.

Съюзът ще разполага със свой бюджет, като може да се финансира и от приноса на неговите членове, централните институции, дарения, както и от други местни и международни институции, включително Сърбия.

Бюджетът и разходите на Съюза ще бъдат под контрола на ЕС за период от пет години.

Новото в този проектостатут, според Радио Свободна Европа, е, че образователните и здравните институции в общините с предимно сръбско население, които действат към момента като част от сръбската система, ще се превърнат в частни. Съгласно новия проектостатут те ще функционират в рамките на ССО, а от Сърбия ще получават „финансов принос“.

Сръбските училища и болници - частни институции

Здравните и образователните институции на сърбите в Косово ще получат „статут на чуждестранни частни институции“ и ще получават разрешения за работа съгласно действащото законодателство в Косово. В проектостатута се посочва още, че тези институции могат да използват сгради, финансирани от Сърбия, но ако тя не възпрепятства съществуващата здравна и образователна система в Косово.

Все още не е ясно какъв ще бъде учебният план при тези обстоятелства, тъй като Сърбия и Косово имат съвсем различни гледни точки по отношение на историята и географията, посочва медията.

Завършващите ще получават по две дипломи – по сръбската и по косовската образователна система – и ще се признават и от двете държави.

Според проектостатута Съюзът на сръбските общини трябва да насърчава и защитава правата на членовете в него в областта на културата, езика и религията.

В документа се споменава и наредбата за разселените лица от 2018 г., одобрена от правителството на Рамуш Харадинай. Наредбата предвижда изграждане на жилища за завърналите се в Косово след войната от 1998–1999 г. и вътрешно разселените лица в периода 28 февруари 1998 г. и 31 март 2004 г., чиято собственост е пострадала значително или е била напълно разрушена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани