"Трябва да сме готови за война": Германия се готви да приема чужденци в армията

3963
"Трябва да сме готови за война": Германия се готви да приема чужденци в армията
Снимка: Getty Images

Поради недостиг на кадри във въоръжените сили Германия планира да приема на военна служба чужденци без германско гражданство. Докато германският министър на отбраната Борис Писториус подкрепя новата практика, експерти са загрижени.

Въпреки че Германия наскоро подчерта в своите изявления необходимостта да бъде „подготвена“ за евентуална война с Русия, германските въоръжени сили (Бундесвера) преживяват сериозна кадрова криза.

Според съобщения в германските медии приблизително 180 000 мъже и жени в момента служат в германската армия. До 2031 г. се планира този брой да нарасне до 203 000, но поради застаряването на населението и недостига на кадри е невъзможно до този момент да се покрие недостигът от 20 хиляди военнослужещи. Още: Исторически момент: Германия ще разположи 5000 военни в Литва срещу руската заплаха

Чужденците ще бъдат приемани на военна служба

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус наскоро каза в интервю за вестник Tagesspiegel, че се предприемат мерки за решаване на проблема с недостига на личен състав и предложението за приемане на чуждестранни новобранци в германската армия вече се проучва внимателно. 

Според плана, чиито подробности все още не са напълно оповестени, се предвижда да бъдат призвани на военна служба мигранти от второ и трето поколение, живеещи в Германия, но без германско гражданство.

Твърди се, че основната опозиционна партия, Християндемократическият съюз (ХДС), и нейният коалиционен партньор в правителството, Свободната демократическа партия (СвДП), също са настроени положително към предложението. Още: Предвид войната в Украйна: Колко готова е германската армия да воюва?

Не е ясно дали този план ще засегне турците, живеещи в Германия, ако бъде приложен, но депутатите от FDP подчертават, че чужденците, вербувани за военна служба, трябва да бъдат набрани от Европа. 

В същото време германският канал ZDF отбеляза, че тази практика ще улесни получаването на германско гражданство за постъпилите в армията.

Предложението за набор в армията на лица, които нямат германско гражданство, се рекламира отдавна в страната. Министърът на отбраната Писториус отбеляза, че Германия няма да бъде първата страна в Европа, която въвежда практиката и заяви: „Трябва да сме подготвени за война“.

Германският вестник Bild, цитиран от Hürriyet, в задълбочен анализ по тази тема, написа: „Тъй като много малко германци служат в армията, сега чужденците ще го правят“ и сподели с читателите си образцови модели за подражание. Още: Германия не иска да праща военни в Сирия, въпреки призив на САЩ

Според вестника Белгия позволява на всички граждани на ЕС на военна възраст да се запишат на военна служба. Дания също набира граждани на ЕС в армията, при условие че говорят датски. Ирландия дори приема на военна служба граждани на трети страни, които са живели в страната повече от пет години.

"Социален фалит"

Известният германски военен историк Зьонке Найтцел в интервю за Bild подчертава, че най-важният въпрос е „дали „негерманец“ ще се бие за чужда държава“, докато историкът от Университета на Бундесвера Михаел Волфсон обърна внимание на факта, че недостигът на кадри продължава от много години, и добави: „Това е обявяване на социален фалит, ако вече няма достатъчно граждани, желаещи да защитават страната си.“

Бившият министър на отбраната Франц Йозеф Юнг отбеляза, че предвид празните казарми предложението може да бъде разгледано. „Ако хората, подлежащи на военна служба, са граждани на ЕС, които са живели с нас достатъчно дълго и имат силна връзка с Германия, тогава, разбира се, това може да се обмисли“. Според него основната грешка в сегашната ситуация е премахването на „задължителната военна служба“. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари