Турция - крайната цел в асиметричната война

13993
Турция - крайната цел в асиметричната война
Снимка: Getty Images/Guliver

От 2011 г. Турция се намира в състояние на асиметрична война и в нея тя е не междинна, а крайна цел, междинните цели са Ирак и Сирия, смята експертът по сигурност Абдуллах Агар.

В коментара си пред Анадолската агенция той твърди, че проблемът не е във факта, че терористичната организация на Фетхуллах Гюлен или Кюрдската работническа партия (ПКК) смятат да разгърнат активна дейност в Запада, а в това, че западните страни, преследващи интересите си в Турция, им разрешават да действат на техните територии. Той се спря на инцидент наскоро на ученията на НАТО в Норвегия и отбеляза, че напрежението между Турция и Алианса са породени от стратегически проблеми в отношенията на Анкара както със САЩ, така и с европейските държави.

Русия, Турция и Иран приеха обща декларация за възстановяването на Сирия

Русия, Турция и Иран приеха обща декларация относно приоритетните сфери на сътрудничеството между трите държави що се отнася до Сирия, ...

Според него проблемите в отношенията на Турция със страните от НАТО са се появили, след като те са започнали да поддържат организацията на Гюлен ФЕТО, ПКК и PYD /Партията на демократичното единство в Сирия, крило на ПКК/. „С подкрепата си за терористите от „Ислямска държава“ Западът преследва свои интереси, насочени срещу Турция. Това нанася сериозни поражения на отношенията на Турция със страните в НАТО. Активизирането на дейността на ФЕТО, ПКК и въоръжените отряди на PYD е свързана с помощта и подкрепата, които те получават“, казва Агар.

Според него сепаратистките движения в Близкия Изток, в това число и в Турция, действат под маската на борбата за свобода и демокрация. Но ако жителите в Близкия изток успеят да постигнат съгласие по въпроса за регионалната идентичност, влиянието на Запада ще бъде нулирано, допълва той.

Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС, публикува и позицията на доц. д-р Басри Ялчън, преподавател във факултета по политология и международни отношения в Истанбулския търговски университет, завеждащ отдела за стратегически изследвания в турския Фонд за политически, икономически и социални проучвания /SETA/. Според него международната коалиция, оглавявана от САЩ, използва терористите от ИД като средство за сплашване на Турция. Той обвързва този извод с момента, в който страните – партньори на Турция в международната коалиция са отказали да обменят информация за бягащите от Ракка ислямски терористи, без да обръщат внимание на твърденията, че всеки човек, напускащ сирийския град, е бил претърсван и с металотърсач, и неговите данни, в това число пръстовите му отпечатъци, са внесени в биометричната база.

„Преди в различни кръгове се разказваха небивалици за Турция. Анкара бе обвинявана, че едва ли не си затваря очите пред присъствието на ИД в Сирия, или в крайна сметка, че не забелязва прехвърлянето на чуждестранни бойци през сирийско-турската граница. Някои твърдяха, че Турция си сътрудничи с ИД, и дори купува нефт от терористите“, посочва анализаторът. Според него тогава Турция е била подложена на натиск в същото време, а Анкара е опитвала да доказва несъстоятелността на тези твърдения. „Беше много трудно да се докаже липсата на връзки на Турция с ИД, каквито и без друго не е имало. Независимо от това, че Турция многократно бе мишена на атаките на тази терористична организация, както Западът, така и Русия продължаваха да твърдят, че Анкара поддържа ИД. За да докаже липсата на подобни връзки, правителството подготви редица аргументи и многократно призоваваше Запада и Русия. Но западните медии продължаваха да публикуват материали с неоснователни обвинения по адрес на Турция“, казва доц. д-р Ялчън.

Вашингтон: Отношенията САЩ - Турция като тези в брака

Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт сравни отношенията между Вашингтон и Анкара с тези на съпрузите в брачния живот, пред...

Твърденията за връзките на Турция с "Ислямска държава" са започнали да отпадат, след като Анкара взе решението за старта на операцията „Щит на Ефрат“ в Сирия. Но тогава нито Русия, нито международната коалиция начело със САЩ не оказаха задължителната в случая подкрепа. В хода на операцията по освобождаването на сирийските градове Ел Баб и Дабък, коалицията дълго време е отказвала да подкрепя въоръжените сили на Турция от въздуха, а след дълги спорове неохотно се съгласила на това. По този начин след освобождението на редица големи градове в Сирия темповете на операцията „Щит на Ефрат“ се ускориха и турските въоръжени сили са се придвижили на юг, за да нанесат на ИД още по-мощен удар.

Независимо от съобщенията на агенция Reuters, че са взети биометрични данни от всички напускащи Рака терористи, тези данни не са предадени на Анкара. „Като имаме предвид, че Турция и Сирия имат обща граница, която може да бъде пресечена от същите терористи, опасенията на Анкара в тази връзка са напълно оправдани и обясними. И независимо от всичко, партньорите на Турция в международната коалиция отказват да сътрудничат на Анкара по този въпрос, като привеждат различни доводи за това“, посочва Ялчън. Според него Анкара се старае да изясни къде се крият причините за подобен подход, но по всичко се вижда, че международната коалиция отказва да споделя тази информация с Турция, за да използва ИД като фактор за натиск върху нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com