Международната коалиция навлезе в най-укрепената част на Рака

1792
Международната коалиция навлезе в най-укрепената част на Рака
Снимка: Getty Images/Guliver

Подкрепяните от САЩ сирийски военни формирования са навлезли в най-силно укрепената част на град Рака, който джихадистите от „Ислямска държава” (ИД) бяха обявили за своя столица, предава AFP.

Успехът в Рака и Мосул, втория по големина град в Ирак, са мощен двоен удар срещу ИД.

Американското централно командване съобщи, че коалиционните сили са подкрепили придвижването на Силите за демократична Сирия към най-укрепената част на Рака. Бойците са отворили две пролуки в стената, която обгражда Стария град.

Сирийските сили отбелязаха напредък в западната част на Ракка

Подкрепяните от САЩ сирийски бойци си възвърнаха първия западен район от град Ракка, станал известен като „последния бастион&ldqu...

Джихадистите оказват ожесточена съпротива и използват 2 500-метровата стена като бойна позиция и поставят мини и самоделни взривни устройства срещу настъпващите противници, пише още БГНЕС.

Силите на коалицията са отворили проход в 25-метров участък от стената. Това е „крайъгълен камък в във военната кампания по освобождаването на града”, написа в Twitter Брет Макгърк – специален пратеник на американския президент към коалиционните сили.

Припомяме, че в неделя антиджихадистките сили влязоха за пръв път в Рака от юг и прекосиха река Ефрат към нов район от сирийския град, съобщи наблюдател. Миналия месец коалиционните сили навлязоха в Рака от запад и изток.

Предполага се, че в града има около 2 500 джихадисти. ИД превзе Рака през 2014 и го превърна в столица на своя „халифат”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com