Турско издание: Китай няма да търпи повече

13770
Турско издание: Китай няма да търпи повече
Снимка: iStock

Китай е систематично атакуван от Америка на икономическия фронт, пише турското издание Sabah. Сега търпението на китайците се изчерпа. Пекин постави суров ултиматум на Вашингтон: или ще спре да оказва натиск върху други страни, или ще има пряка конфронтация между САЩ и Китай.

Китай, официално атакуван от Съединените щати съгласно стратегията Pivot Asia, лансирана от американския президент Барак Обама през 2009 г., все по-често става обект на систематични атаки при Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Оттогава Пекин, характеризиран в новите стратегии за национална сигурност на САЩ като "глобален враг" (подобно на Москва), през последните 14 години се превърна в основния фронт на икономическата и технологична война, започната от Вашингтон.

Пред лицето на враждебната политика на САЩ досега КНР винаги е била в отбрана, но сега за първи път преминава в настъпление.

Метежният Китай, с помощта на аналитична позиция, изготвена от Министерството на външните работи, руши глобалните стратегии на САЩ.

На сайта на китайския англоезичен телевизионен канал CGTN е публикувана статия със заглавие "Хегемонията на САЩ и нейните опасности". САЩ: Китай "съвсем очевидно" е взел страната на Русия във войната в Украйна

Материалът беше подхванат от китайските държавни медии и приветстван като най-тежкия ултиматум, поставян някога на САЩ.

Датата на публикуване на статията е 20 февруари 2023 г. С други думи, в навечерието на първата годишнина от украинския военен конфликт, който започна на 24 февруари 2022 г. Речите на Владимир Путин на 22 февруари 2023 г. и на Джо Байдън 2 дни по-късно доведоха до значителен резонанс в света.

Китайската статия, в известен смисъл предизвикваща Съединените щати, излезе 2 дни преди речта на Путин. Избирайки този момент, Пекин показа, че не го интересува нито предположението, че уж се готви да окаже военна подкрепа на Москва в украинския конфликт, нито заплахите от Вашингтон.

Статията изразява реакция на опитите на САЩ да се намесят във вътрешната политика на много независими държави, включително чрез военни окупации, като в Ирак и Афганистан, държавни преврати и цветни революции. А мръсните намеси на Америка в страните по света, като се започне от Близкия изток, Латинска Америка и се стигне до Украйна, Грузия, Киргизстан, се класифицират като военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

В същото време в статията на Sabah се подчертава, че цивилизационните ценности на Съединените щати, използващи реториката на демокрацията и човешките права като средство за окупация, също поляризират страните и генерират хаос.

Всичко това е обобщено със следните изречения: „САЩ са страна, която се характеризира с насилие и потиска своите съперници със санкции и икономически натиск. Щатският долар също е основен източник на нестабилност и несигурност в световната икономика...“ Още: САЩ искат санкции срещу Китай, търсят подкрепа сред съюзниците

Тази статия, която идва на фона на ескалацията на напрежението между САЩ и Китай заради кризата с шпионския балон и Тайван, показва, че търпението на Пекин е на изчерпване. Китай досега винаги се е сдържал при кризи. Той настоя, че всяка криза може да бъде преодоляна. По този начин той държеше каналите за комуникация отворени.

Сега обаче КНР заявява, че смята дипломацията за загуба на време. По същество Пекин изтегли меч срещу войнствената, хегемонистична и тъпа стратегия на САЩ.

Съдейки по статията, Пекин повече няма да се опитва да умиротворява САЩ. И вместо мирно възстановяване и хармония, отсега нататък ще се придържа към нова глобална стратегия.

Така Китай, който казва „Стига!“ с този ултиматум, официално заявява, че САЩ са най-големият източник на нестабилност, хаос, неравенство и конфликти в света.

В този контекст това е историческа статия, която посочва нов крайъгълен камък в международната политика във всяко едно отношение.

Автор: Берджан Тутар

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари